به گزارش خبرنگار حوزه بهداشت و درمان گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران جوان، با توجه به شیوع دوباره کرونا و اوج گرفتن آن در کشور، بدون شک، ناقلان بدون علامت نقش بسزایی در گسترش و همهگیری بیماری کووید۱۹ دارند و کنترل کرونا را برای متخصصان دشوار میکند. یکی از مهمترین راههای پیشگیری از شیوع بیماری کووید-۱۹، استفاده از وسایل حفاظت فردی همچون ماسک و رعایت فاصله اجتماعی است.
در ابتدای شیوع بیماری کووید-۱۹، سازمان جهانی بهداشت اعلام کرد که استفاده از ماسک توسط افراد سالم الزامی نیست، اما پس از مشخص شدن احتمال انتشار ویروس از طریق افراد بدون علامت، سازمانهای مختلف استفاده از ماسک توسط همه مردم در مکانهای عمومی به ویژه مکانهای سربسته که امکان حفظ فاصله فیزیکی مشکل است را پیشنهاد کردند؛ زیرا پزشکان استفاده از ماسک توسط افراد بدون علامت را یکی از اقدامات غیردارویی برای به حداقل رساندن ریسک اپیدمی یا پاندمی شدید کرونا برمیشمرند و این اقدام را برای کاهش انتقال در جامعه مؤثر میدانند.
در مطالعهای که توسط محققان سنگاپوری روی ۲۴۳ بیمار مبتلا به کووید ۱۹ صورت گرفته، تخمین زده شده است که حدود ۱۰ درصد از بیماران توسط افراد ظاهراً سالم و بدون علامت یا افراد دارای علائم بسیار خفیف مبتلا شدهاند. سازمان جهانی بهداشت درباره کشورهایی که آمار ابتلا به کرونا در آنها رو به کاهش است، هشدار داده که هنوز موج دوم کرونا نزدیک است.
بیشتر بخوایند
همهگیریهای ویروسی معمولاً به صورت رفت و برگشت هستند و این بدان معنی است که گسترش کرونا که در برخی مناطق فروکش کرده، ممکن است دوباره اوج گیرد. همچنین این احتمال وجود دارد که اگر اقدامات لازم که برای توقف موج نخست در پیش گرفته شده بود، زودتر از موعد برداشته شود، سرعت ابتلا بیش از گذشته خواهد شد.
در شرایط فعلی که بیماری کرونا در کشور ما دوباره اوج گرفته و آمارها به طور چشمگیری افزایش یافته است و همچنین مسئولان در بسیاری از موارد بنا بر تحلیلهای درست یا غلط، تصمیم بر بازگشاییها و رفع محدودیتها گرفتهاند، باید مؤثرترین، کمهزینهترین و راحتترین روش برای کنترل بیماری کرونا را که انجام آن برای همه مردم امکانپذیر است، انتخاب کنیم. بر اساس گفته کارشناسان، پزشکان و مسئولان حوزه بهداشت و درمان، استفاده از ماسک مؤثرترین روش برای جلوگیری از شیوع بیشتر کرونا است.
قاسم جانبابایی معاون درمان وزارت بهداشت با تاکید بر استفاده از ماسک در مکانهای شلوغ که فاصلهگذاری رعایت نمیشود، گفت: توصیه این است در مکانهایی که فاصلهگذاری کمتر رعایت میشود، همه مردم از ماسک استفاده کنند. تداوم بیتوجهی به شیوه نامههای بهداشتی میتواند منجر به شیوع بیشتر این بیماری و اوج دوباره آن در آینده نزدیک شود.
علیرضا رئیسی معان وزیر بهداشت در توضیح اهمیت استفاده از ماسک جهت کاهش احتمال انتقال ویروس کرونا، گفت: مهمترین نکتهای که اکنون دنیا و همچنین کشور ما با آن روبروست، بازگشایی مشاغل، اصناف و مباحث مرتبط با رونق اقتصادی است.
او تاکید کرد: کارشناسان دنیا این اصل را پذیرفتهاند که نمیتوان به مدت طولانی همه مشاغل را تعطیل کرد؛ این موضوع شدنی نیست هم از نظر روال عادی زندگی هم از نظر اقتصادی و اجتماعی و روحی و روانی؛ بنابراین راهی که همه کارشناسان دنیا به آن رسیدهاند و ما نیز آن را پیش گرفتهایم این است که مهمترین راه برای اطمینان از عدم انتقال بیماری و قطع زنجیره ویروس و به عبارت دیگر کاهش انتقال بیماری، استفاده از ماسک است و همه باید آن را جدی بگیرند. با این که استفاده از ماسک در اجتماعات، مکانهای سرپوشیده، وسایل حمل و نقل عمومی در کشورها در حال اجباری شدن است،اما افراد باید خود این کار را عملی کنند.
معاون وزیر بهداشت، استفاده از ماسک را نوعی احترام به حقوق شهروندی و محافظت از دیگران خواند و گفت: این موضوع باید ترویج شود. به ویژه تاکید میکنم در فضاهای سربسته حتما از ماسک استفاده شود. این قدر که بر استفاده از ماسک تاکید دارم بر استفاده از دستکش تاکید نمیکنم. در مجموع ماسک و رعایت فاصله دو متری کاهش خطر انتقال بیماری را به دنبال دارد.
او درباره نوع ماسکها نیز توضیح داد: هر نوع ماسکی میتواند باعث کاهش انتقال بیماری شود؛ یک پارچه ساده یا چند لایه دستمال کاغذی و پوشاندن دهان و بینی با آن میتواند بسیار کمک کننده باشد؛ بنابراین نیازی نیست سراغ ماسکهای پیچیده و گران برویم. یک پارچه معمولی با قابلیت شستوشو، اتو و ضدعفونی کردن میتواند کمک کننده باشد و میتوان این ماسکها در خانه و تحت عنوان ماسک خانگی تهیه کرد.
کیانوش جهانپور رئیس مرکز روابط عمومی و اطلاعرسانی وزارت بهداشت هم گفت: استفاده از ماسک قبلاً برای جمعیت عادی توصیه نمیشد و حالا این توصیه نشدن برداشته شده و در مکانهایی که فاصله گذاری کمتر رعایت میشود، توصیه میکنیم مردم از ماسک استفاده کنند. البته تقدم همچنان بر رعایت فاصله گذاری فیزیکی است. اگر به هر دلیلی موضوع در خانه ماندن رعایت نشد، ماسکهای پارچهای یا ماسکهایی را که در منزل قابل تهیه است، میتوان استفاده کرد.
جهانپور ادامه داد: روش تهیه ماسک خانگی هم به صورت کلیپ استاندارد در سازمان غذا و دارو تهیه شده که امروز دوباره منتشر میشود. استفاده از ماسکهای ان ۹۵ برای عموم مردم ضرورت ندارد و این ماسکها برای استفاده کادر درمانی است.
بیشتر بخوانید
ایرج حریرچی معاون کل وزارت بهداشت گفت: هر ۱۳ دقیقه یک نفر بر اثر کرونا در کشور فوت میکند و هر ۳۳ ثانیه یک نفر در ایران به بیماری کووید-۱۹ مبتلا میشود. از نظر تعداد خالص مرگ به یک میلیون نفر جمعیت بیماری کووید-۱۹ به ترتیب رتبه ۴۰، ۴۷ و ۳۰ دنیا را با تعداد ۱۲۱ مرگ در یک میلیون نفر داریم.
معاون وزیر بهداشت گفت: هر فرد ناقل کرونا میتواند بدون فاصلهگذاری اجتماعی ۴۰۶ نفر را مبتلا کند، افرادی که قبلا به کرونا مبتلا شدهاند و افرادی که آنتی بادی آنها مثبت شده و تصور میکنند ایمن هستند باید فاصلهگذاری را رعایت کنند و هنوز نمیتوان اعلام کرد این افراد در برابر کرونا ایمن هستند، افزایش تعداد مبتلایان به کرونا به ۱۰ میلیون مبتلا و نیم میلیون فوتی در جهان زنگ خطر این بیماری را به صدا درآورده است.
علی اکبر حق دوست رئیس کمیته اپیدمیولوژی در ستاد مقابله با کرونا، گفت: ذات این بیماری انتقال خیلی بالا است و این خصوصیت خودش را کماکان حفظ کرده است.در حال حاضر بیش از پنجاه کشور جهان استفاده از ماسک را در برخی از اماکن عمومی اجباری کردهاند. بسیاری از شهروندان کشورهایی هم که مقررات سختگیرانهای درباره الزام به استفاده از ماسک ندارند به منظور حفاظت از خود و دیگران در برابر ابتلاء به ویروس کرونا به استفاده از ماسک روی آوردهاند.
او افزود: در تعدادی از کشورها به خصوص کشورهای شرق آسیا پیش از شیوع کرونا هم زدن ماسک برای مقابله با آلودگی هوا یا جلوگیری از انتشار بیماری هنگام ابتلاء به سرماخوردگی و آنفلوانزا، یک هنجار اجتماعی محسوب میشد و رواج داشت. اما بعضی از شهروندان کشورهایی که به تازگی زدن ماسک در آنها رایج شده به قرار گرفتن چیزی روی صورتشان عادت نداشته و با آن مشکل دارند.
حضرت آیتالله خامنهای رهبر معظم انقلاب در بخشی از بیانات اخیرشان با اشاره به موفقیتهای کشورمان در مقابله با کرونا در ابتدای شیوع این بیماری، از سست شدن این امر توسط برخی از مسئولان و مردم انتقاد و نسبت به گسترش بیشتر بیماری کرونا ابراز نگرانی کردند. در ادامه ویدئوی این بخش از بیانات رهبر انقلاب را مشاهده میکنید.
نگرانیها در پی شیوع مجدد کرونا و اهمیت استفاده از ماسک تا حدی زیاد شده که قرار است به زودی استفاده از ماسک اجباری شود. آقای حسن روحانی رئیس جمهور در جلسه روز گذشته ستاد ملی مقابله با کرونا گفت: طبق مصوبه ستاد، استانهای دارای شهرهای با وضعیت قرمز، با پیشنهاد ستاد استانی به وزیر کشور و وزیر بهداشت و موافقت رئیس جمهور، محدودیتهای لازم به مدت یک هفته اعمال میشود و در صورت لزوم، تمدید میشود،از ۱۵ تیرماه هرجا محل تجمع است که وزارت بهداشت اعلام می کند ماسک اجباری خواهد شد.
بیشتر بخوانید
برای ترویج استفاده از ماسک بین همه اقشار جامعه، ایرج حریرچی معاون کل وزرات بهداشت ۲ روز پیش در نشست رسانهای خود اعلام کرد پویش #من_ماسک_میزنم راهاندازی شده است و از همه خواست که با هر دیدگاه و نظری در این کار بزرگ همکاری و همراهی داشته باشند. اعضای شورای اسلامی شهر تهران نیز به این پویش پیوستند و از شهروندان خواستند با زدن ماسک، ضمن حفظ سلامتی خود از شیوع بیشتر این بیماری جلوگیری کنند.
کاربران فضای مجازی هم به این پویش پیوستند و با داغ کردن هشتگ کردن #من_ماسک_میزنم، به دیگران توصیه کردند برای جلوگیری از شیوع بیشتر بیماری کرونا از ماسک استفاده کنند. در ادامه تعدادی از پستهای کاربران با هشتگ #من_ماسک_میزنم را مشاهده میکنید.
با همراهی مردم در رعایت توصیههای بهداشتی و اعمال محدودیتهای بیشترمیتوان مانع شیوع بیشتر بیماری کرونا شد. پس بهتر است بیش از پیش به موضوع ماسک زدن توجه شود. پس تمام افراد باید به پویش #من_ماسک_میزنم عمل کنند تا در کنار هم بتوانیم با این ویروس نوپدید و کشنده مبارزه کنیم و آن را شکست دهیم تا قبل از آن که صدمات بیشتری وارد کند.
بیشتر بخوانید
انتهای پیام/
من هم ماسک میزدم و الان هم ماسک میزنم.
#من ماسک میزنم.
ضربه فنی نکنید .. که این دفعه این ملت بی مبالات دیگه بجای سفر تقاضای موشک بر ای سفر در خواست میکنن
باید یک خطی باشه که عمدا میخواد ضربه در ضربه
کنن
ماسک رایگان دراختیار مردم قراردهید.
ممکنه خنده دارباشه .ولی تنها راه چاره است.
بودجه اش را از طریق
خیرات ونذورات وکمکهای مردمی ومالیات ازسرمایه دار ها و...تامین کنید.
ماسک زدن ازار دهنده است ولی قابل تحمل تر از بیماری سخت کرونا هست.
با ماسک زدن به خودمون و دیگران رحم کنید. شاید ما سالم باشیم و از بیماری نترسیم ولی بخاطر دیگران و بیماری هایی که دارند لازمه ماسک بزنیم.
#من ماسک میزنم