فعال سیاسی گفت: عملیات پیروزمندانه کربلای یک با اهداف بازپس گیری دوباره شهر مهران و ارتفاعات مرزی منطقه آغاز شد.

آزادسازی مهران، رمز پیروزی‌های بعد سپاه اسلام در مقابل ارتش بعثی قدرتعلی حشمتیان نماینده احزاب ملی در کمیسیون ماده  ۱۰ در گفت‌وگو با خبرنگار حوزه احزاب و تشکل‌های گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، با اشاره به سالروز برگزاری عملیات مهران گفت: عملیات پیروزمندانه کربلای یک در روز نهم تیر ماه سال ۱۳۶۵ در منطقه عملیاتی دشت مهران (جبهه میانی جنگ) با رمز یا ابوالفضل العباس (ع) توسط یگان‌های عمل کننده سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و بسیج مستضعفان با اهداف بازپس گیری دوباره شهر مهران و ارتفاعات مرزی منطقه و سرکوب و منفعل کردن دشمن آغاز شد.

او ادامه داد: در آن زمان رزمندگان اسلام در پاسخ به امر حضرت امام خمینی (ره) بنیانگذار انقلاب اسلامی که فرمودند «مهران باید آزاد گردد» پا به رکاب شدند و طی عملیات‌کربلای یک این شهر را آزاد کردند و چون در سال‌های ۶۳ و ۶۴ جنگ وارد مرحله جدیدی شده بود، صدام به کمک کشور‌های عربی و غربی مجهزتر شده بود و توپخانه ها، تانک‌ها و نفربر‌های زیادی در مرز‌های غربی و جنوبی مستقر کرده بود تا بتواند بر ما غلبه کند، اما به لطف خدا ما توانستیم با اجرای پیروزمندانه عملیات والفجر ۸ و فتح فاو، مشت محکمی بر دهان صدام و حامیانش زده و به لحاظ سیاسی و نظامی شکستی سنگین را بر آنان تحمیل کنیم، به هرحال دشمن غافلگیر شده بود و تلاش می‌کرد به کمک حامیانش مجدداً خودش را بازسازی کند و این بار به کمک منافقین که بار‌ها به کمک صدام آمده بودند و هر بار شکست خورده بودند، به مهران حمله کرده و شهر مهران را در اختیار گرفتند.

حشمتیان افزود: با توجه به اینکه شهر مهران در راستای ارتفاعات جبل الحرمین و کانی سخت قرار دارد و قبلاً ارتفاعات کله قندی طی عملیات والفجر ۳ آزاد شده بود، بنابراین ارتفاعات مشرف به شمال شرق، جاده‌های منتهی به مهران از سمت دهلران و ایلام در اختیار ما بود و دشمن بر سمت شرقی و ارتفاعات قلاویزان مسلط بود، زیرا در واقع بیشتر ارتفاعات مشرف به شهر در اختیار ما بود، اما خود شهر مهران با این که خالی از سکنه و تخریب شده بود، در اختیار ارتش عراق قرار گرفت و همین موجب استفاده تبلیغاتی دشمن شده بود که صدام اشغال مهران را در مقابل اشغال فاو به رخ می‌کشید.

رئیس جبهه مستقلین و اعتدالگرایان ایران گفت: برابر دستور حضرت امام خمینی (ره) جهت آزادسازی مهران، مقرر شد تا گردان‌هایی از لشکر ۴۱ ثارالله، ویژه ۲۵ کربلا، ۱۷ علی ابن ابی طالب (ع)، لشکر ۲۷ محمد رسول الله (ص)، لشکر ۵ نصر، تیپ امام رضا (ع) و یگان‌های بیشماری از سپاه و بسیج که در منطقه جنوب مستقر بودند به مهران اعزام شوند و یگان‌های مرزی اطراف از جمله دهلران نیز شامل این دستور بود تا رزمندگان اسلام با تمام توان مهران را پس بگیرند.

او اضافه کرد: من با هماهنگی فرمانده ناحیه وقت سرهنگ راسخ القول و سرهنگ اسلامی که از مرکز‌ به دهلران آمده بودند و شهید دستواره که مسئولیت مستقیم هماهنگی نیورهای اطراف مهران را عهده دار بود. ما نیز بصورت دسته جمعی با جهادگران و بسیجیان از گردان مرزی دهلران همراه شدیم و از دهلران به سمت مهران حرکت کردیم. در نزدیکی مهران سرهنگ آریافر علاقه‌مند بود خود برای شناسایی برود. با اصرار قبول کرد بنده به همراه چهار نفر از نیرو‌های گردان مرزی و جهادگر برای شناسایی جلو رفتیم. در نزدیکی مهران هوا تاریک شده بود و در تاریکی شب زیر آتش شدید دشمن بودیم که ناچار شدیم به سوله اول شهر مهران که ۱۳ نفر ازرزمندگان نیز در آن سوله بودند ملحق شویم.

حشمتیان افزود: در عملیات موفق کربلای یک رزمندگان اسلام و یگان‌های عمل کننده نیروی زمینی سپاه، شامل لشکر‌های «۴۱ ثارالله کرمان، ۱۷ علی ابن ابیطالب (ع) مرکزی، ۲۷ محمد رسول الله (ص) تهران و امیرالمؤمنین (ع) ایلام» حضور داشتند و با رشادت‌های خود اجازه عرض اندام به دشمن بعثی را در خاک کشورمان ندادند. در این عملیات سردار دستواره فرمانده شجاع لشکر ۲۷ محمد رسول الله (ص) تهران و جمعی از عاشقان حضرت روح الله (ره) به شهادت رسیدند، در عملیات کربلای یک؛ منفعل کردن سیاست تهاجمی عراق، هدف عمده‌ای بود که نیرو‌های سپاه و بسیج و داوطلبان گردان‌های مرزی به خوبی توانستند به آن دست یابند؛ سرعت عمل، حفاظت عملیات، فریب دشمن، تناسب نیرو‌ها با طرح عملیات، انجام کار‌های مهندسی لازم و ... از جمله عوامل بارز و موثر در عملیات کربلای یک بود.

نماینده احزاب ملی در کمیسیون ماده ۱۰ بیان کرد: طی عملیات کربلای یک، منطقه‌ای به وسعت ۱۷۵ کیلومتر مربع از خاک ایران و عراق شامل شهر مهران و اطراف آن، جاده دهلران - مهران در کشورمان، ارتفاعات حساس و سرکوب قلاویزان و حمرین و نیز دو پاسگاه مرزی آزاد شد؛ همچنین عقبه‌های دشمن از جمله شهر‌های بدره و زرباطیه در دید و تیر قوای خودی قرار گرفت. در عملیات کربلای یک ۱۲۱۰ نفر از نیرو‌های دشمن اسیر شدند. این در حالی بود که قبل از انجام عملیات استراتژیک کربلای یک و به دنبال عملیات غافلگیرکننده والفجر ۸ در ماه‌های پایانی سال ۱۳۶۴ و تصرف شهر استراتژیک فاو توسط رزمندگان اسلام و به هم خوردن توازن سیاسی - نظامی به نفع جمهوری اسلامی، رژیم عراق شیوه‌ای جدید برگزید و درصدد فعال شدن در جبهه زمینی و موضع تهاجمی برآمد و این استراتژی را بعد از اشغال مهران، به استراتژی دفاع متحرک نام‌گذاری کرد.

فعال سیاسی خاطر نشان کرد: همچنین عراق می‌کوشید تا با ادامه عملیات‌های خود نقاط دیگری را تصرف کند، ادامه چنین وضعیتی می‌توانست عواقب وخیمی را هم از بُعد نظامی و هم از بُعد سیاسی برای جمهوری اسلامی ایران به دنبال داشته باشد و بر همین اساس، برای مقابله با حرکت جدید عراق انجام عملیات برای آزاد سازی شهر مهران و ارتفاعات آن مورد تاکید فرماندهی کل قوا و مسئولان لشکری کشورمان قرار گرفت.


بیشتر بخوانید:


او گفت: در عملیات کربلای یک تلاش اصلی بر انجام عملیات از محور ارتفاعات قلاویزان و یال‌های آن تا رودخانه گاوی در نظر گرفته شد، بر همین اساس، عملیات در سه مرحله به ترتیب زیر طراحی گردید: مرحله اول؛ تامین ارتفاعات قلاویزان ایران تا روستای امام زاده سید حسن. مرحله دوم؛ تامین ارتفاعات جبل حمرین تا شیار مگ سوخته و در امتداد آن، تامین روستا‌های بهین، بهروزان و هرمزآباد. مرحله سوم؛ تصرف خاکریز عملیات والفجر ۳، که روستای فرخ آباد تا زیر ارتفاعات ۲۲۳ قلاویزان و در نتیجه آزاد سازی مهران.

انتهای پیام/

 

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار