به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از کرمانشاه؛ حمیدرضا چقازردی مدیر مزرعه آموزشی پژوهشی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، با اشاره به اینکه رسالت اصلی این مزرعه در مرحله اول فراهم آوردن امکانات لازم جهت آموزش دانشجویان در مقاطع مختلف به منظور تربیت نیروی متخصص کارآمد است، گفت : روشهای مختلف کاشت، داشت و برداشت محصولات متنوع، تعامل و همکاری با سازمانهای ذیربط در بخش کشاورزی جهت اجرای طرحهای الگویی استان و مشارکت در ارائه آخرین روشهای علمی و افزایش راندمان تولید محصولات کشاورزی از دیگر برنامههای مهم مزرعه آموزشی پژوهشی پردیس کشاورزی است.
او گفت : زمانی که مدیریت مزرعه آموزشی را برعهده گرفتم متوجه بسترهایی برای فعالیت اقتصادی و انجام کارهای تحقیقاتی در این مزرعه شدم که باغ پسته یکی از این نمونهها بوده است.
چقازردی با اشاره به قدمت حدودا ۵۰ ساله باغ پسته، افزود: قبل از انقلاب اسلامی این باغ علاوه بر پسته، ارقام مختلف میوه مانند: سیب، گلابی، انگور، هلو، شلیل به مساحت ۵۲۵ هکتار که به باغ کوروش معروف بوده، احداث شده است.
مدیر مزرعه آموزشی پژوهشی پردیس کشاورزی ادامه داد: علت عدم پیوند درختان پسته این باغ همزمانی با تغییرات نظام و پیروزی انقلاب اسلامی و بعد از آن شروع جنگ تحمیلی بوده است که درختان پسته به صورت خودرو وغیربارور طی مدتها رها شده بودند و پس از آن نیز تنها عملیات آبیاری در دهه ۶۰ تا ۸۰ هجری شمسی در این باغ انجام شده است.
چقازری گفت: در سال ۹۵ طی دو سال با انجام بررسیهای میدانی و شناخت از وضعیت باغ پسته، موضوع صادرات محصول این باغ و وجود زمینههای اقتصادی، سفر ده روزه به اتفاق رئیس پردیس کشاورزی و منابع طبیعی به استان کرمان برای کسب تمامی اطلاعات لازم جهت احیای دوباره باغ پسته در سال ۹۷ رقم خورد.
او با بیان اینکه هم اکنون باغ پسته پردیس کشاورزی با مساحت ۱۸.۵ هکتار آمادگی لازم جهت تامین تمامی پیوندکهای ارقام پسته اکبری، احمد آقایی برای باغداران استان را دارد، ادامه داد: دو رقم دیگر پسته به نامهای فندقی و کله قوچی هم به عنوان حفظ ذخایر ژنتیکی و نگهداری ارقام در سطحی اندک پیوند زده ایم که باعث ایجاد بستر موفقی برای توسعه باغداری استان در زمینه پسته خواهد شد.
مدیر مزرعه آموزشی پژوهشی پردیس کشاورزی از راه اندازی باغ کلکسیون ارقام که زمینه ساز اقدامات مطالعاتی و پژوهشی در آینده است خبرداد و گفت: در این راستا ۲۱ رقم از ارقام پسته را از طریق وزارت جهاد کشاورزی از استانهای مختلف، چون قم و کرمان انتقال و روی درختان باغ پسته پردیس کشاورزی پیوند زده ایم که موفقیت آمیز بوده است.
این مسئول بر تامین بخشی از هزینههای دانشگاه که جنبه اقتصادی دارد تاکید کرد و افزود: این مجموعه میتواند بستر تحقیقات، آموزش و مهارت آموزی برای دانشجویان خصوصا در رشته باغبانی به عنوان کارآفرینان باغ پسته در آینده باشد.
او ادامه داد: از سیستم جدید و نوین آبیاری تحت فشار "بابلر" با مشاورههای گروه مهندسی آب استفاده کرده ایم که نسبت به سیستمهای غرقابی و سیلابی ازمزیت صرفه جویی در مصرف آب و کاهش هزینهها برخوردار است.
چقازردی گفت: با وجود مشکلات کمبود آب در بخش کشاورزی و باغداری و گرمایش زمین در سالهای آتی استفاده از درختان پسته در بخش باغات استان میتواند یکی از بهترین گزینههای پیش رو باشد چرا که درخت پسته در برابر کم آبی و گرما مقاوم است و درآمد حاصل از این فعالیت میتواند از مهاجرت افراد و ساکنان مردم حاشیه نشین با اقتصاد ضعیف به شهرها جلوگیری کند .
انتهای پیام/د