به گزارش گروه بینالملل باشگاه خبرنگاران جوان ، پایگاه اینترنتی روزنامه نیویورک تایمز در گزارشی با اعلام اینکه به نسخهای از سند همکاری راهبری ۲۵ ساله ایران و چین دست پیدا کرده است، نوشت: ایران و چین بی سر و صدا یک همکاری گسترده اقتصادی و امنیتی را ترسیم کرده اند که راه را برای میلیاردها دلار سرمایه گذاری چین در صنعت انرژی و بخشهای دیگر هموار میکند و تلاشهای دولت دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا که برای منزوی کردن دولت ایران به دلیل فعالیتهای هستهای و نظامی انجام داده، زیرپا میگذارد.
به نوشته نیویورک تایمز، این سند همکاری حضور چین در امور بانکی، ارتباطات، بنادر، راه آهن و دهها پروژه دیگر را به شدت گسترش میدهد. در عوض، چین به طور منظم و به گفته یک مقام ایرانی و یک بازرگان نفت، با تخفیف ویژه - نفت ایران را طی ۲۵ سال آینده دریافت میکند.
در بخشی از گزارش نیویورک تایمز آمده است: این سند توصیف همکاریهای عمیق نظامی بین ایران و چین را ترسیم میکند و برای چین موقعیتی را فراهم میکند که چند دهه تمایلات استراتژیک آمریکا در منطقه را به خطر میاندازد.
نیویورک تایمز در گزارش خود آورده است در این سند راهبردی ۱۸ صفحهای برگزاری مانورهای مشترک نظامی، تحقیقات مشترک در زمینه دفاعی و تبادل اطلاعات و همکاری در زمینه مبارزه با تروریسم، مواد مخدر و قاچاق انسان اشاره شده است.
محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران، هفته گذشته گفت که این سند همکاری - که برای اولین بار از سوی شی جین پینگ، رئیس جمهور چین در سفر به ایران در سال ۲۰۱۶ پیشنهاد شده بود- در کابینه حسن روحانی در ماه ژوئن مطرح شد. هنوز این سند برای تصویب به مجلس ایران ارسال نشده است.
نیویورک تایمز در بخش دیگری از گزارش خود این سند همکاری را عامل تشدید تنشهای چین و آمریکا عنوان کرد و نوشت: اگر این سند به تفصیل عملی شود، باعث ایجاد نقاط جدید و بالقوه خطرناکی در روابط پرتنش بین چین و آمریکا خواهد شد. این ضربهای بزرگ به سیاست تهاجمی و ستیزه جویانه دولت ترامپ در قبال ایران از زمان خروج یک جانبه آمریکا از توافق هستهای است؛ توافقی که در سال ۲۰۱۵ از سوی دولت باراک اوباما، رئیس جمهور پیشین آمریکا و سران ۶ کشور دیگر پس از دو سال مذاکره منعقد شده بود.
تحریمهای جدید آمریکا از جمله تهدید برای قطع دسترسی به سیستم بانکی بین المللی برای هر شرکتی که در ایران فعالیت دارد، تا حدودی مانع از جذب سرمایه گذاری و تجارت خارجی شده است. همین امر زمینه را برای همکاریهای اقتصادی و نظامی چین و ایران فراهم کرده است.
ایران یکی از بزرگترین تولیدکنندگان نفت در جهان است، اما از زمان آغاز کار دولت ترامپ و اعمال تحریمهای نفتی علیه این کشور در سال ۲۰۱۸، صادرات طلای سیاه که بزرگترین منبع درآمد ایران است، کاهش یافت. چین حدود ۷۵ درصد از نفت خود را از خارج دریافت میکند و بزرگترین وارد کننده جهان با بیش از ۱۰ میلیون بشکه در روز در سال گذشته بوده است.
انتهای پیام/
این قراداد بنفع وطن مانیست
پس مطمین باشید که بنفع وطن مان است
و نمیخواهند فشار اقتصادی بر وطن مان کاسته بشه
و یک جوری از ابر قدرت شدن چین وحشت دارند
و دوستی ما با کشور ابر قدرت حسودی و اتش بیار معرکه
میخواهند شوند