به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از قم،حجتالاسلام محمدجواد مهری،مسئول دفتر شورای نگهبان استان قم در سخنرانی پیش از خطبههای نماز جمعه این هفته شهر قم در مصلای قدس، با اشاره به چهلمین سالگرد تاسیس شورای نگهبان بیان کرد: امام خمینی (ره) پس از پیروزی انقلاب اسلامی و برگزاری همهپرسی، نخستین دستوری که صادر فرمودند بحث تدوین قانون اساسی بود.
او افزود: در همه جای جهان مرسوم است، وقتی که کشوری یک قانون اساسی مدونی داشته باشد، برای این که دولتها به اصول آن قانون اساسی متعرض نشوند، باید یک دستگاهی وجود داشته باشد که از قانون اساسی آن کشور صیانت و حفاظت کند.
مسئول دفتر شورای نگهبان استان قم با بیان این که نامهای متعددی در کشورهای مختلف برای این دستگاه حفاظتی و صیانتی وجود دارد، ادامه داد: در جمهوری اسلامی ایران هم نهادی که از قانون اساسی صیانت میکند؛ نهاد شورای نگهبان است که در ۲۶ تیرماه ۱۳۵۹ برای حفاظت و صیانت از قانون اساسی تاسیس شد.
مهری اضافه کرد: فرق آن با سایر کشورها این است که فلسفه وجودی آن، این است که باید علاوه بر جمهوریت نظام از اسلامیت نظام نیز صیانت کند که در کشورهای دیگر چنین چیزی نیست.
مسئول دفتر شورای نگهبان استان قم تاکید کرد: امروز فلسفه وجودی شورای نگهبان، صیانت از جمهوریت و اسلامیت کشور است.
او با بیان این که برخی شورای نگهبان را فقط در امر نظارت بر انتخابات میشناسند، گفت: قانونگذار برای شورای نگهبان یک کارکرد ویژه، اساسی و حیاتی در قانون اساسی در نظر گرفته است.
مهری با اشاره به این که در ۲۰ اصل قانون اساسی، شورای نگهبان تکرار شده است، گفت: این به خاطر جایگاه حیاتی و اساسی این نهاد است که علاوه بر انتخابات، شورای نگهبان ۲ وظیفه عمده دیگر دارد.
مهری افزود: یک وظیفه تطبیقی دارد؛ یعنی مصوبههای مجلس شورای اسلامی را که به شورای نگهبان میآید، این شورا باید این قانونها را هم با قانون اساسی و هم شریعت اسلامی تطبیق دهد.
او ادامه داد: وظیفه دوم، وظیفه تفسیری است؛ یعنی اگر قوای سه گانه کشور در اصلی از اصول قانون اساسی دارای ابهام یا برداشت اختلافی باشند، آن کسی که باید آن را حل کند، شورای نگهبان است.
مسئول دفتر شورای نگهبان استان قم اضافه کرد: به همین علت این کارکرد موثر با جزییاتی که در قانون اساسی آمده است؛ از اول انقلاب این نهاد، به طور دائم به جهت کارکرد مخصوص آن، مورد تخریب و هجمه دشمنان نظام اسلامی است.
مهری بیان کرد: امامین انقلاب بارها در بیاناتشان از این نهاد مقدس به گونهای یاد کرده اند که بود و نبود جمهوری اسلامی ایران بستگی به شورای نگهبان دارد.
او با بیان این که نهاد شورای نگهبان نبض نظام اسلامی است، گفت: تا هنگامی که این نهاد وجود دارد، همه مردم دلشان آرام است که چیزی برخلاف جمهوریت و اسلامیت در کشور تصویب نخواهد شد.
مسئول دفتر شورای نگهبان استان قم با بیان این که از دشمنان توقعی نیست، گفت: تعجب از کسانی است که در داخل کشور و در درون این نظام زندگی میکنند و بعد گاهی تحت تاثیر القائات بیرونی دشمنان قرار میگیرند و جوری حرف میزنند که خیلی تفاوتی با موضعگیری دشمنان این نظام ندارد.
مهری افزود: اگر از روی جهل باشد، باید تبیین شود که در مسیر دشمن حرکت نکنیم؛ و اگر کسانی عامدا با دشمن همنوایی میکنند، قطعا خائن به نظام هستند؛ چون کارکرد شورای نگهبان در این ۴۰ سال بر هیچ کسی پوشیده نیست.
او با اشاره به تحریم فقهای شورای نگهبان از سوی آمریکا گفت: تحریم فقهای این شورا به خاطر این است که آنها کارکرد مناسبی را دارند و شجاعانه پای این نظام ایستاده اند و از جمهوریت و اسلامیت نظام دفاع میکنند.
مسئول دفتر شورای نگهبان استان قم با اشاره به حفاظت این نهاد از اسلامیت و جمهوریت نظام گفت: نمونه بارز ایستادگی این نهاد در برابر جمهوریت نظام در سال ۱۳۸۸ بود که عدهای میخواستند پا روی رای مردم بگذارند و انتخابات باطل شود؛ اما حاکمیت، ولی فقیه و این شورا شجاعانه ایستادند و از رای مردم دفاع کردند.
مهری در بخش دیگر سخنان خود با اشاره به برگزاری انتخابات در دوم اسفندماه پارسال گفت: این انتخابات تحت شعاع مسئله کرونا قرار گرفت که این انتخابات نیز باید تحلیل میشد که درسهای بزرگی در آن بود.
او حضور مردم را با توجه به وضعیت کشور و قم که احساس تکلیف کردند، قابل تقدیر دانست و گفت: در این رابطه باید به نکاتی توجه کرد و نکته اول بحث ترکیب و چینش مجلس یازدهم بود؛ ۲۹۰ نماینده در مجلس داریم که در این دوره ۲۳۴ تن نماینده جدید هستند.
مسئول دفتر شورای نگهبان استان قم ادامه داد: ۷۵ تن را شورای نگهبان رد صلاحیت کرد، ۱۱۷ تن را مردم رای ندادند و ۴۲ تن نیز نیامدند.
مهری با بیان این که مسئله قابل تحلیل است، گفت: این مساله به این علت است که مردم با کسی عقد اخوت نبسته اند، مردم ما اگر متوجه بشوند که نمایندهای به سوگندی که یاد کرده است، پایبند نیست و به جای این که دغدغه مردم را داشته باشد، دغدغه خود، خانواده، جناح و باند خود را دارد؛ نمایندهای که به جای این که نماینده مردم باشد، نماینده برخی از جریانهای سیاسی و دولتی هاست و نمایندهای که شئون اخلاقی و مسائل نظام و منافع کشور را در درجه دوم منافع شخصی خود میداند؛ قطعا مردم به چنین نمایندهای رای نخواهند داد؛ مردم نمایندهای میخواهند که دغدغه مردم را داشته باشد و منافع نظام را بر منافع خود و گروهها ترجیح دهد.
او با اشاره به درصد مشارکت مردم در انتخابات اخیر گفت: حدود ۵۷ میلیون تن واجد شرایط شرکت در این انتخابات بودند که حدود ۲۴ میلیون تن یعنی حدود ۴۲ درصد در انتخابات مذکور شرکت کردند.
مسئول دفتر شورای نگهبان استان قم افزود: اگر بخواهیم درصد مشارکت را با دنیا مقایسه کنیم، ۴۲ درصد درصد قابل قبولی است، اما اگر بخواهیم با دورههای گذشته ۴۰ سال اخیر مقایسه کنیم؛ بله، افت مشارکت داشته ایم و نگران کننده است که باید این علت را بررسی کنیم که بخش عمده به کرونا برمی گردد و علت دیگر نارضایتی از عملکرد مجلس دهم و برخی از سیاسیون و دولتیها بود، بحث گرانی، تورم و عدم اشتغالزایی همه دست به دست هم داد که این افت مشارکت را داشتیم.
او گفت: نکته دیگر، حضور نیروهای جدید در این مجلس است، امروز میبینید که در این دوره آشکار بود که مردم سراغ جریانهای مرسوم سیاسی کشور نرفتند؛ مردم بدون توجه به این جریان ها، سراغ شعارهای انقلاب و نسل جوان و جوانگرایی رفتند؛ همان چیزی که رهبر معظم انقلاب در بیانیه گام دوم آن را مبنا قرار داده اند.
مهری گفت: این امر یک غنیمت است، نمایندگان مراقب باشند که گرفتار حاشیهها نشوند؛ امروز نشانههای آن آشکار است، عدهای از ورشکستگان سیاسی دنبال به حاشیه بردن این مجلس هستند که اینها باید شاخص، معیار، ملاک و نقشه راهشان توصیههای دوازده گانه رهبر معظم انقلاب اسلامی در پیام افتتاحیه مجلس یازدهم باشد.
او عنوان کرد: کشور ما توانمند است و مردم خوبی دارد و از اول انقلاب هرجا و هر زمانی کشور نیاز داشته است، مردم در صحنه بوده اند؛ باید قدردان مردم و خدمتگزار این ملت بود.
انتهای پیام/ش