به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از شیراز، نسرین نسیمی کارشناس ارشد تغذیه دانشکده تغذیه و علوم غذایی شیراز با بیان اینکه چاقی در دوران کودکی یکی از مشکلات اصلی سلامت در بسیاری از کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه است، اظهار کرد: در ایران نیز طبق گزارش اخیر وزارت بهداشت،۲۰ درصد از کودکان دچار چاقی هستند و افزایش شیوع چاقی کودکان، هشداردهنده است.
او ادامه داد: این واقعیت وجود دارد که چاقی در سنین کودکی میتواند به میزان قابل توجهی خطر بروز اضافه وزن و همچنین ابتلا به بیماریهایی مانند دیابت نوع دو (غیر وابسته به انسولین)، فشار خون و چربی خون بالا، اختلالات کبدی و کلیوی را در سنین نوجوانی و بزرگسالی بالا ببرد.
کارشناس ارشد تغذیه دانشکده تغذیه و علوم غذایی شیراز تصریح کرد: علاوه بر این موارد، چاق بودن کودک میتواند باعث بروز مشکلاتی در ارتباط با همسالان از جمله رانده شدن از برنامههای گروهی، حس سرخوردگی و یا کاهش اعتماد به نفس شود.
نسرین نسیمی با بیان اینکه از این رو، سنجش وزن کودکان و تلاش برای متعادل کردن وزن آنها بسیار مهم است، افزود: تشخیص چاقی یا اضافه وزن باید از سوی پزشک و یا متخصص تغذیه انجام شود.
او گفت: چاقی کودکان، ممکن است ناشی از عوامل متعددی از جمله سابقه خانوادگی (پتانسیل ژنتیکی)، شیوه زندگی و مسائل روانشناختی باشد.
کارشناس ارشد تغذیه دانشکده تغذیه و علوم غذایی شیراز اضافه کرد: با این حال، به طور معمول علت اصلی عمده موارد چاقی به شیوه زندگی یعنی پرخوری، داشتن الگوهای غذایی ناسالم و بی تحرکی فیزیکی باز میگردد.
او اظهار کرد: باتوجه به ضرورت موضوع، یکی از بهترین راهکارها برای کاهش چاقی در کودکان، بهبود تغذیه و افزایش فعالیت بدنی کل اعضای خانواده است، از این رو والدین باید الگوی خوبی برای کودکانشان باشند و به موارد زیر توجه کنند.
نسرین نسیمی بیان کرد: از آنجایی که کودکان، اغلب از غذایی که والدین خریداری میکنند و در خانه نگه میدارند، استفاده میکنند لازم است پدر و مادر انتخابهای صحیح غذایی داشته باشند.
او با بیان اینکه در گام نخست، باید محدود کردن مواد غذایی فرآوری شده و فست فودها را در اولویت قرار داد، گفت: این مواد غذایی اغلب به علت چربی یا قند بالایی که دارند، از طعم و مزه خوبی برخوردار هستند که موجب اشتیاق نامناسب برای خوردن آنها میشود.
کارشناس ارشد تغذیه دانشکده تغذیه و علوم غذایی شیراز تصریح کرد: چاقی در کودکانی که عادت به استفاده از فست فودها، غذاهای فرآوری شده و نوشیدنیهای صنعتی دارند، اغلب امری اجتناب ناپذیر است.
او ادامه داد: از این رو والدین باید مواد غذایی تازه و سالم از جمله میوه، سبزی، لبنیات کم چرب، غلات کامل، حبوبات، و انواع گوشتها را جایگزین این مواد غذایی کنند و در دسترس کودکان قرار دهند.
نسرین نسیمی افزود: همچنین سعی کنید قبل از خارج شدن از خانه، برای کودکتان وعده غذایی سالمی آماده کنید تا با شکم سیر بیرون برود چرا که این کار باعث میشود وسوسه اش برای خوردن تنقلات کمتر شود.
او بیان کرد: والدین باید الگوی غذایی آگاهانهای برای کودک خود داشته باشند و مقدار مناسب یک وعده غذایی را با توجه به سن کودک در نظر بگیرند و از غذا دادن زیاد به کودک خودداری کنند.
کارشناس ارشد تغذیه دانشکده تغذیه و علوم غذایی شیراز اظهار کرد: همچنین والدین باید توجه داشته باشند که در اختیار قرار دادن منظم مواد غذایی پرچرب یا شیرین و یا غذا دادن در مقابل تلویزیون و در هنگام بازی رایانهای باعث کاهش آگاهی کودک نسبت به میزان غذای مصرفی اش شده و از این رو باعث میشود که بدون توجه به پیام حس سیری، همچنان درخواست غذا کند.
او با بیان اینکه کودکان مواد غذایی که طعم خوب و تزئین زیبا دارند را دوست دارند، ادامه داد: از این رو اگر کودک ما به خوردن غذاهای آماده و هله هوله عادت کرده است، سعی کنید اینگونه خوراکیها را در خانه به روش سالم تری تهیه کنید.
نسرین نسیمی کفت: همچنین میتوان کودکان را در آشپزی مشارکت داد تا فرصتی برای آشنایی کودک با مواد غذایی سالمتر باشد.
او اضافه کرد: اغلب کودکان زمانی که والدین خود را در حال ورزش میبینند، تمایل بیشتری برای انجام فعالیت بدنی و ورزش خواهند داشت و از آن بیشتر لذت میبرند، از این رو لازم است که به صورت خانوادگی برای پیاده روی، دوچرخه سواری و موارد مشابه برنامه ریزی کرد.
کارشناس ارشد تغذیه دانشکده تغذیه و علوم غذایی شیراز بیان کرد: همچنین سعی کنید میزان فعالیتهای نشسته کودک مانند تماشای تلویزیون، بازیهای رایانهای و یا استفاده از تلفنهای هوشمند را کاهش داد.
نسرین نسیمی افزود: کودکان را در انجام کارهای خانه مانند مرتب کردن اتاق مشارکت دهید تا در خانه فعال باشند.
انتهای پیام/