حسن عابدینی کارشناس مسائل بین الملل در گفتوگو با خبرنگار سیاست خارجی گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، درباره احتمال نهایی شدن عضویت ایران در سازمان شانگهای، گفت: دهه دوم قرن بیست و یکم به سبب تحولاتی که در هندسه نوین قدرت ایجاد شده، آرام آرام قدرت از غرب به شرق در حال تغییر است و به همین دلیل اتحادیههای منطقهای هم در شرق جغرافیایی روز به روز در حال گسترش است.
او افزود: همان حالتی که در دهه ۶۰، ۷۰ و ۸۰ در دو سوی آتلانتیک اتفاق افتاد و اتحادیههای منطقهای مانند اتحادیه اروپا شکل گرفت، اکنون همین موضوع در شرق هم در حال روی دادن است و یکی از اتحادیههای پر قدرت که میتواند در آینده هندسه نوین قدرت جهانی موثر واقع شود، شانگهای است.
عابدینی با اشاره به اهمیت سازمان شانگهای، گفت: این اتحادیه شانگهای از نظر جمعیتی که در برمیگیرد اهمیت دارد، همچنین از جهت سرمایه و توان اقتصادی که دارد از اهمیت خاصی برخوردار است، چرا که یک اقتصاد جهانی مانند چین در آن عضویت دارد؛ این اتحادیه از جهت فناوری بسیار پرقدرت است و این اتحادیه دست کم دو عضو دائم شورای امنیت یعنی روسیه و چین در آن هستند، به همین دلیل در حوزه تصمیمگیریهای بین المللی هم بسیار تاثیر گذار است.
کارشناس مسائل بین الملل ادامه داد: شانگهای جغرافیای بسیار گسترده را شامل میشود، البته آمریکا و غرب هرچه تلاش کردند تا زمینه برای فشار به رقبای خود را فراهم کنند، منجر به نزدیکتر شدن این رقبا به یکدیگر شدند.
او افزود: اکنون تحریمهای اقتصادی آمریکا بر ضد چین، روسیه و ایران اعمال میشود و این موضوع خود به خود موجب نزدیکی این کشورها به یکدیگر میشود و از حالت ائتلاف موقت به یک اتحاد راهبردی میرسند، بنابراین باید منتظر باشیم که در آینده روابط کشورهای رقیب آمریکا روز به روز تنگاتنگتر شود.
او افزود: بهتر شدن روابط کشورهای رقیب آمریکا با یکدیگر به دلیل شرایط بین المللی و فشارهای ظالمانهای است که واشنگتن به رقبای خود وارد میکند، لذا بعید به نظر نمیرسد که جمهوری اسلامی ایران به عضویت دائم شانگهای در بیاید.
بیشتر بخوانید
عابدینی با اشاره به مزایای عضویت ایران در سازمان شانگهای، تاکید کرد: این موضوع میتواند در رونق اقتصادی، از بین بردن انحصار دلار در مبادلات بینالمللی و گسترش همکاریهای اقتصادی، سیاسی، فرهنگی، دیپلماتیک، گردشگری و حمل و نقل موثر واقع شود و این چشم اندازی است و اگر شرایط دنیا به گونه دیگری تغییر نکند، این چشم انداز میتواند جامه واقعیت به خود بپوشد.
کارشناس مسائل بین الملل با اشاره به کشورهایی که مخالف عضویت ایران در سازمان شانگهای هستند، گفت: به نظر میرسد که مخالفت معنای پررنگی ندارد و همه کشورها تلاش میکنند تا زمینه برای بزرگتر و قدرتمندتر شدن اتحادیه شانگهای را فراهم کنند. در این مدتی که ایران به عنوان عضو ناظر در این اتحادیه عمل میکند، مخالفت خاصی از سوی اعضای شانگهای مشاهده نشده است.
او افزود: به نظر میرسد تنها کشورهایی که مخالف شکل گیری اتحادیههایی مانند شانگهای هستند، آمریکاست، چرا که واشنگتن معتقد است که در صورت شکلگیری چنین اتحادیههای پر قدرتی توان اقتصادی آنها کاهش پیدا میکند، همچنین تنها حامی خروج انگلیس از اتحادیه اروپا واشنگتن بود، بنابراین تنها موضوع در عضویت ایران در شانگهای کارشکنیهای آمریکاست و آنها سعی میکنند از طریق فشار به برخی از حلقههای نازک در این زمینه اقدامی کند، اما در این زمینه زیاد نمیتواند تعیین کننده باشد.
انتهای پیام/