به گزارش خبرنگار حوزه کلینیک گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران جوان، مواد غذایی قبل از فریز شدن باید به طور مناسب بسته بندی شوند تا عطر و طعم، رطوبت، رنگ طبیعی و ارزش غذایی خود را از دست ندهند و سرمای فریزر و خشکی محیط آن موجب خراب شدن مواد غذایی نشود. نکته مهم این است که پیش از بسته بندی ماده غذایی، میزان مورد نیاز در هر بار مصرف مشخص شود، چرا که بسته غذای خارج شده از فریزر، به هیچ عنوان نباید دوباره به فریزر بازگردانده شود.
بسته بندی با کیسههای نایلونی، متداولترین روش بسته بندی در منازل و پس از آن کیسههای پلاستیکی زیپ دار رایج است. اگرچه در فریز کردن درست مواد غذایی، تغییری در عطر و طعم و بوی آنها ایجاد نمیشود، اما بی شک از ارزش غذایی آنها کاسته میشود، به ویژه اگر مواد غذایی بیشتر از زمان استاندارد در فریزر نگهداری شوند. اگر مواد غذایی به طور صحیح بسته بندی شوند و به سرعت در دمای فریزر سرد شوند، کیفیت خود را بیشتر حفظ کرده و مدت ماندگاری شان افزایش مییابد.
_ دمای فریزر همیشه باید ۱۸- درجه سانتی گراد باشد. هرگونه تغییر دما، باعث خراب شدن مواد غذایی داخل فریزر میشود.
_ از پر کردن فریزر با مواد غذایی که همگی تازه هستند و نیاز به یخ زدن دارند، خودداری کنید، زیرا این کار سبب افزایش ناگهانی دمای فریزر و در نتیجه کاهش کیفیت مواد غذایی میشود، بنابراین مواد غذایی تازه را به تدریج در فریزر قرار دهید.
_ اگر برای بسته بندی موادغذایی از کیسههای پلاستیک استفاده میکنید، باید دقت کنید که کیسه پلاستیکی کاملا سالم باشد و بعد از ریختن ماده غذایی، هوای داخل آن را خالی کنید و در آن را به طور کامل ببندید.
_ ماده غذایی باید کاملا سرد شود و سپس بسته بندی و فریز شود. سرد کردن مواد باید خیلی سریع و در پایینترین سرمای ممکن صورت گیرد.
_ مواد غذایی را نباید بیشتر از یک بار منجمد کرد.
_ ورود موادغذایی جدید به داخل فریزر، باعث گرم شدن هوای فریزر و سایر مواد فریز شده میشود، بنابراین مواد غذایی را هر دفعه به مقدار کم و با فاصله زمانی ۱۲ ساعت داخل فریزر بگذارید.
_ اگر محصولات لبنی را در کاغذهای آلومینیومی بسته بندی کنید، می توانید به مدت ۸ ماه آنها را در فریزر نگهداری کنید.
_ برای جلوگیری از چسبیدن بستههای نایلونی در فریزر به یکدیگر، پیش از قرار دادن آنها در فریزر؛ بستهها را با دستمال به طور کامل خشک کنید.
_ موادغذایی فریزشده را برای خارج کردن از انجماد، در آب جوش یا حرارت بالای ۲۰ درجه قرار ندهید. این کار باعث کم کردن ارزش غذایی آنها میشود. گوشت و ماهی را چند ساعت قبل از مصرف از فریزر به داخل یخچال منتقل کنید تا به آرامی از حالت انجماد خارج شوند.
انجماد غذاهای پخته شده
بیشتر غذاها را میتوان به صورت پخته شده منجمد کرد و در مواقع لازم آنها را مصرف کرد. بهتر است مواد غذایی که در ترکیبات آنها مواد خمیری به کار رفته است مانند رشته، ماکارونی، سیب زمینی. سفیده تخم مرغ، سسها و سالادهای دارای سس مایونز را فریز نکرد، زیرا در صورت فریز شدن طعم آنها تغییر خواهد کرد.
فریز کردن برنج پخته شده نیز توصیه نمیشود، زیرا تغییراتی در طعم، بو و کیفیت چاشنیها و ادویه جات به کار برده شده؛ هنگام فریز در آن ایجاد میشود. پیش از گذاشتن غذاهای پخته شده در فریزر باید آنها را سرد کنید. می توانید ظرف غذا را برای پایین آوردن حرارت در آب سرد قرار دهید و پس از خنک شدن به مقداری که برای هر وعده مورد مصرف خانواده است منجمد کنید. غذاهای آماده را به مدت ۳ تا ۴ ماه میتوانید نگهداری کنید.
خامه: به صورت شکر زده به مدت ۳ ماه میتوان نگهداری کرد.
کره: کرههایی که بسته بندی نشده اند را باید در لفافهای پلی اتیلنی یا ورقههای آلومینیومی بپوشانیده و سپس در فریزر قرار دهید، مدت سالم ماندن آن در فریزر بین ۴ تا ۶ ماه است.
بستنی: در بسته بندیهای بستنی یا در ظرف مخصوص و مناسب نگهداری آن ها، میتوان به مدت ۳ ماه نگهداری کنید. بهتراست بسته بندی بستنی را یکبار دیگر در کیسههای پلی اتیلنی قرار دهید و سپس منجمد کنید.
جگر، دل، قلوه، سیرابی، مغز و زبان و پاچه را در ظروف مخصوص میتوانید بین ۳ تا ۴ ماه نگهداری کنید.
گوشت گاو: در قطعههای درشت و پاک شده در بسته بندیهای مناسب و خالی از هوا را میتوانید به مدت ۱۰ تا ۱۲ ماه نگهداری کنید.
گوشت گوساله: این ماده غذایی حیوانی بسته بندی شده، ۱۰ تا ۱۲ ماه سالم میماند.
گوشت فیله و راسته: به مدت ۸ تا ۱۰ ماه میتوانید در فریزر نگهداری کنید.
گوشت چرخ کرده: در بسته بندیهای مناسب به مدت ۱ تا ۲ ماه میتوان نگهداری کرد.
سوسیس و کالباس: ۳ تا ۴ ماه قابل نگهداری هستند.
مرغ: پس از تمیز کردن، مرغ را در بسته بندی مناسب قرار دهید و پس از خارج کردن هوای داخل بسته، در آن را محکم ببندید و در فریزر قرار دهید. مدت نگهداری و حفظ کیفیت ۱۲ ماه است. برای خارج کردن مرغ از حالت انجماد آن را ۸ ساعت قبل از مصرف در هوای اتاق بگذارید و یا مرغ یخ زده از کیسه خارج کنید و آن را در یخچال بین ۱۰ تا ۱۲ ساعت قرار دهید.
ماهی ها: ماهیها را به شکل کامل یا به صورت تکه تکه میتوان بسته بندی و منجمد کرد. برای بسته بندی کردن ماهی بهتر است بین تکههای آن کاغذ روغنی قرار دهید تا به یکدیگر نچسبند. بسته بندی قطعات ماهی باید طوری باشد که هیچگونه هوایی به داخل آن نفوذ نکند و هیچ بویی از داخل بسته بندی به خارج راه پیدا نکند. بسته بندیها را باید به طور کامل از هوا خالی و در آنها را به خوبی محکم کنید.
اسفناج: پس از شستن در بسته بندیهای مناسب در فریزر بگذارید. مدت نگهداری بین ۹ تا ۱۲ ماه است.
بادمجان: از وسط نصف کنید و آن را در آب نمک بگذارید، مدت سالم ماندن بین ۹ تا ۱۲ ماه است.
سبزی سوپ و آش و معطر: سبزی سوپ و آش را پس از شستن، تمیزکردن و خردکردن؛ منجمد کنید. مدت نگهداری ۹ ماه است.
فلفل دلمه ای: فلفلهای سفت و سالم را از وسط نصف کنید و دانهها را خارج کنید. فلفل سبز را به صورت رشته رشته جهت مصرف سالاد میتوان نگهداری کنید که مدت نگهداری از آن ۱۲ ماه است؛ همچنین میتوان به صورت پرشده آن را منجمد کرد که در این صورت مدت نگهداری ۳ ماه است.
قارچ: قارچ را میتوان با کمی روغن به مدت ۵ تا ۱۰ دقیقه تفت دهید و سپس فریز کنید. مدت نگهداری ۱۲ ماه است.
هویج: هویجهای ریز را به شکل درسته و هویجهای بزرگتر را به صورت حلقه حلقه یا خردشده به مدت ۲ تا ۴ دقیقه در آب قرار دهید و سپس بسته بندی و فریز کنید. مدت نگهداری ۱۲ ماه است.
لوبیا سبز: مدت نگهداری این ماده غذایی گیاهی ۱۲ ماه است.
فریز کردن بعضی از مواد غذایی برای طولانی شدن عمر مصرف آنها کاری کاملا اشتباه است. هر مواد غذایی را نباید منجمد کرد، زیرا به کیفیت آن آسیب میرساند. از جمله موادی که به اشتباه فریز می شود می توان به سبزیجات و سبزیهای سالاد، شیر، مواد غذایی سرخ شده، تخم مرغ با پوست، خامه ترش، آرد سوخاری و خردههای نان، نوشیدنیهای گازدار، ماست، سیب زمینی، گوشت یخ زدایی شده، پنیر، خامههای قنادی، پاستا یا ماکارونی پخته شده، ژله، عسل، قهوه، سبزیجات و میوههای آب دار مثل توت فرنگی، آلبالو و موز اشاره کرد.
بیشتر بخوانید
انتهای پیام/