به گزارش حوزه سیاست خارجی گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، روند گذشته و تحولات آینده»، نشست تخصصی «آمریکا و نظام بینالملل در حال گذار» از سلسله نشست های پیش رویداد همایش، روز یکشنبه از ساعت ۱۰ الی ۱۲ صبح توسط مرکز مطالعات سیاسی و بینالمللی وزارت امور خارجه، به میزبانی پژوهشکده مشترک شهید صدر (ره) و در حضور جمعی از اساتید و پژوهشگران این حوزه برگزار شد.
در ابتدا مدیر این نشست سید وحید کریمی کارشناس ارشد مرکز مطالعات سیاسی و بین المللی وزارت امور خارجه و سفیر سابق ایران در کشور نامیبیا به ارائه کوتاهی درباره لوازم کنشهای دیپلماتیک جمهوری اسلامی در مواجهه با ایالات متحده پرداخت و از تخاطب هدفمند با سایر کشورها و جلوگیری از بهرهمندی سایر کشورها از آمریکا به عنوان مسائل کلیدی سیاست خارجه در حوزه راهبری افول یاد کرد.
در ادامه، جواد کچوئیان تحلیلگر مسائل اروپا و سفیر سابق ایران در ایرلند ضمن تبیین سیاست دولت آمریکا در قبال اتحادیه اروپا در دوران ترامپ گفت: روابط و همکاریهای اروپا با آمریکا در دوران ترامپ وارد مرحله جدیدی از بحران شده؛ ترامپ در حال حاضر اروپا را نه یک متحد و شریک، بلکه یک رقیب جدی برای آمریکا میداند و لذا تلاش فراوانی برای خروج این رقیب از تحولات جهانی دارد.
کچوئیان در پایان سخنان خود با اشاره به نحوه مواجهه مطلوب جمهوری اسلامی با کشورهای اروپایی افزود: کشورهای غربی و اروپایی یک زبان میفهمند و آن هم زبان قدرت است و جمهوری اسلامی میبایست با چنین زبانی با آنها رو به رو شود.
مجتبی فردوسی پور، تحلیلگر مسائل خاورمیانه و سفیر سابق ایران در اردن، به عنوان آخرین سخنران این نشست به تبیین جایگاه ایالات متحده در منطقه با توجه به شرایط گذار نظام بین الملل پرداخت و گفت: آمریکاییها از استراتژی رقابت در حوزه جنگ سرد به سوی استراتژی موازنه سازی حرکت کردند و پس از اینکه راهبرد موازنه سازی با شکست مواجه شد، به حضور مستقیم روی آوردند و در حال حاضر نیز در حال حرکت معکوس در همین مسیر در قالب استراتژی بقا هستند.
وی افزود: در شرایط کنونی ثقل هژمون آمریکا از منطقه در حال برداشته شدن است و این فرصتی برای جمهوری اسلامی است؛ اما در نقطه مقابل ایجاد فرصت، در حال طراحی تهدید جدیدی علیه ما با عنوان راهبرد موازنه منفعت گرا میباشند. در این بین مسئله کلیدی برای جمهوری اسلامی آن است که استراتژی ما میبایست بر اساس سناریوهای مطلوب بنا شود.
فردوسی پور در پایان سخنان خود خاطرنشان کرد: هر واحد سیاسی برای ایجاد، حفظ و توسعه موقعیت ژئوپولتیک ناچار از کارکردن با همسایگان است؛ پس اگر ما با همسایگانمان نتوانیم همکاری کنیم، با سایر کشورها مثل چین نیز نمیتوانیم همکاری داشته باشیم. در این شرایط ما باید ضمن برطرف کردن مشکلات موجود در مسیر روابطمان با همسایگان، تعاملاتمان با کشورهای منطقه را به جلو ببریم تا جلوی سوء استفاده دشمنان گرفته شود.
گفتنی است؛ همایش بینالمللی «افول آمریکا؛ روند گذشته و تحولات آینده» به همت پژوهشکده مشترک شهید صدر (ره) دانشگاه جامع امام حسین (ع) و دبیرخانه مجمع تشخیص مصلحت نظام، و با همکاری بیش از بیست دانشگاه و نهاد پژوهشی در تاریخ ۶ آبان ماه برگزار خواهد شد. علاقهمندان میتوانند جهت کسب اطلاعات بیشتر و شرکت در فراخوان مقالات، به تارنمای همایش به نشانی www.usdecline.info و صفحات مجازی دبیرخانه همایش در رسانههای اجتماعی به آدرس @usdecline مراجعه نمایند.
انتهای پیام/