ژئوفیزیک دسترسی امداد و نجات به سامانه هشدار سریع زلزله را قطع کرده تا امدادگران با تاخیر ۲۰ دقیقه‌ای از وقوع زمین لرزه آگاه شوند.

به گزارش خبرنگار حوزه رفاه و تعاون گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان، همه می‌دانیم که زلزله و حوادثی همچون آن، جزء حوادث غیر قابل پیش بینی است. در این نوع حوادث زمان طلایی (گلدن تایم) برای امدادرسانی نقش بسیار مهمی دارد. به همین منظور دستگاه های امدادی مانورها و تمرینات سختی انجام می دهند تا بتوانند بعد از وقوع حوادثی مانند زلزله در اسرع وقت یا همان زمان طلایی واکنش مناسب را نشان دهند.

از دست رفتن زمان طلایی در امدادرسانی متواند خسارات جبران ناپذیری وارد کند و چه بسا خانواده ای در همان چند دقیقه بی پدر یا مادر شود و یا دیگر خانواده جگر گوشه اش را از دست دهد.

برای اینکه امدادگران سازمان امداد و نجات هلال احمر زمان طلایی را از دست ندهند، به آنها دسترسی سامانه ای به نام هشدار سریع داده شده بود تا به محض وقوع زمین لرزه تیم های ارزیاب خود را به محل وقوع حادثه اعزام کنند. این دسترسی که از سوی مرکز ژئوفیزیک دانشگاه تهران به امداد و نجات داده شده بود، مدتی است به علت نامعلومی قطع شده و امدادگران تا تاخیر بعضاً تا 20 دقیقه ای از وقوع زمین لرزه آگاه می شوند.

در گذشته جمعیت هلال احمر به این سیستم دسترسی داشته است تا در پی وقوع حادثه‌ای همچون زلزله به سرعت نیروهای امدادی خود را به محل حادثه اعزام کنند، این در حالی است که خبرهای منتشره حاکی از آن است که جمعیت هلال احمر به تازگی به این سیستم دسترسی ندارد و این سیستم برای این سازمان قطع شده است.

اما نکته جالب اینکه محمد نصیری سخنگوی جمعیت هلال احمر جمهوری اسلامی ایران در گفت‌وگو با باشگاه خبرنگاران جوان؛ در واکنش به این خبر اظهار کرد: خبری با این موضوع به دست من نرسیده است و اطلاعی ندارم.

نصیری در پاسخ به این سوال که آیا تکذیب خبر قطع دسترسی جمعیت هلال احمر به سامانه هشدار سریع زلزله موضع هلال احمر است یا خیر؟، گفت: جمعیت هلال احمر موضعی نسبت به این خبر ندارد.

در حالی که سخنگوی سازمان جمعیت هلال احمر این خبر را تأیید نمی‌کند، حسین درخشان مدیر مرکز کنترل و هماهنگی عملیات سازمان امداد و نجات جمعیت هلال احمر در گفت‌وگو با باشگاه خبرنگاران جوان؛ در این باره اظهار کرد: از حدود هفت سال گذشته سیستم هشدار سریع ژئوفیزیک در جمعیت هلال احمر فعال شد تا بلافاصله پس از هر وقوع لرزه ای، موقعیت را شناسایی و تیم‌های ارزیاب را اعزام کنیم.

او در ادامه بیان کرد: این باعث می‌شد تا سرعت پاسخگویی ما در حوادث بیشتر باشد، همچنین تیم‌های ارزیابی خیلی سریع‌تر با آمادگی کامل اعزام شوند.

مدیر مرکز کنترل و هماهنگی عملیات سازمان امداد و نجات جمعیت هلال احمر گفت: سیستم هشدار ژئوفیزیک دو حالت دارد اولی سیستم هشدار سریع است که قبل از اینکه در سایت و خبرگزاری‌ها اعلام شود به ما هشدار داده و دومی اطلاع رسانی حادثه ابتدا در سایت ژئوفیزیک منتشر، سپس اعلام و آلارم زده می شد.

درخشان افزود: به دلیل مشکلاتی که در سیستم مدیریتی پیش آمد؛ از یک سال و نیم قبل سیستم هشدار سریع و سیستم هشدار زلزله در جمعیت هلال احمر استان‌ها قطع شد، اما با تعاملاتی که انجام شد توانستیم این سیستم را فقط در سازمان داشته باشیم و متاسفانه استان‌های ما دسترسی به این سامانه هشدار را ندارد و در وقوع حادثه ما به صورت تلفنی مختصات جغرافیایی را به آن‌ها اعلام خواهیم کرد.

او با اشاره بر اینکه این مسئله می‌تواند اختلالاتی در امدادرسانی جمعیت هلال احمر در زمان وقوع حادثه ایجاد کند، گفت: این سیستم فعال بود تا زمانی که در خردادماه 99 زمین لرزه‌ای در استان تهران، حوالی دماوند اتفاق افتاد و به دلیل اینکه جمعیت هلال احمر زودتر مطلع شد و اطلاع رسانی کرده بود، سیستم هشدار سریع از سوی موسسه ژئوفیزیک دانشگاه تهران برای جمعیت هلال احمر قطع شد.

مدیر مرکز کنترل و هماهنگی عملیات سازمان امداد و نجات جمعیت هلال احمر عنوان کرد: به دلیل این عدم همکاری مجبوریم برای دستیابی به اطلاعات دقیق از سایر سایت‌ها و سایت‌های خارجی استفاده کنیم.

او با اشاره به اینکه کشور ایران یکی از پر لرزه‌ترین کشور‌های دنیا محسوب می‌شود، گفت: جمعیت هلال احمر بر اساس قانون اساس نامه جمعیت هلال احمر که مصوب مجلس شورای اسلامی است وظیفه دارد تا در قبال حوادث امدادرسانی داشته باشد.
درخشان عنوان کرد: همچنین بر اساس قانون مدیریت بحران که در سال ۹۸ ابلاغ شده در ماده ۱۴، وظایف دستگاه و سازمان‌ها مشخص شده که در آنجا نیز برای جمعیت هلال احمر وظایفی مقرر شده است.
درخشان تصریح کرد: بر اساس ماده ۱۴ قانون مدیریت بحران کشور ، موسسه ژئوفیزیک موظف است که اطلاعات دقیق با دقت بالا و در کمترین زمان را در اختیار سازمان‌هایی همچون جمعیت هلال احمر قرار دهد.

مدیر مرکز کنترل و هماهنگی عملیات سازمان امداد و نجات جمعیت هلال احمر با اشاره بر بند ۲ ماده ۱۴ قانون مدیریت بحران، گفت: بر اساس این قانون جمعیت هلال احمر موظف است که با هماهنگی سایر دستگاه از جمله وزرات بهداشت، وزرات کشور، نیرو‌های مسلح و سایر دستگاه‌ها در سوانح و حوادث نسبت به نجات آسیب دیدگان اقدام کند.

مدیر مرکز کنترل و هماهنگی عملیات سازمان امداد و نجات جمعیت هلال احمر با اشاره بر اینکه قانون مدیریت بحران وظایف جمعیت هلال احمر را پیش از قبل کرده است، افزود: حدود 7 سال قبل تفاهم نامه‌ای بین جمعیت هلال احمر و موسسه ژئوفیزیک دانشگاه تهران امضا شد که در آن تفاهم نامه ارتباط هشدار سریع این سازمان برای جمعیت هلال احمر ذکر شده است.

درخشان مطرح کرد: در حال حاضر وقوع لرزه‌ها در کشور ۱۵ تا ۲۰ دقیقه پس از وقوع لرزه در اختیار ما قرار می‌گیرد که ابتدا به طور رسمی در سایت ژئوفیزیک ثبت و به ما اطلاع داده می‌شود.

مدیر مرکز کنترل و هماهنگی عملیات سازمان امداد و نجات جمعیت هلال احمر افزود: دراین مدت معمولا زمان طلایی برای امداد و نجات از بین خواهد رفت که همین ۱۰ دقیقه می‌تواند در اعزام نیرو‌های امدادی و نجات مردم موثر باشد.

او عنوان کرد: جمعیت هلال احمر آمادگی هرگونه کمک و همیاری برای تقویت زیرساخت‌های موسسه ژئوفیزیک دانشگاه تهران را دارد.

همچنین سید حمید جمال الدینی معاون اسبق آموزش، پژوهش و فناوری جمعیت هلال احمر در گفت‌وگو با باشگاه خبرنگاران جوان، با بیان اینکه یکی از موضوعات بسیار مهم در مرحله پاسخ به حوادث، آمادگی است، اظهار کرد: اطلاع رسانی به موقع به مردم در پی وقوع حادثه از جمله زلزله و آمادگی همچون بررسی راه‌های فرار و غیره از موضوعات خیلی مهم در کنار امدادرسانی نیروهای امدادی است.

او افزود: خوشبختانه در قانون مدیریت بحران جدید، دستورالعمل و آئین نامه‌هایی تدوین و وظایفی برای جمعیت هلال احمر تنظیم شده است.

این کارشناس جمعیت هلال احمر با اشاره به اینکه بیش از ۷۰ درصد مناطق شهری و روستایی ایران در خطر بالقوه زلزله هستند، گفت: علی رغم آموزش‌های مداوم شاخص آمادگی مردم در حوادث و بلایا پایین است، در حالی که در زمان بروز حادثه یکی از کلیدی‌ترین و حیاتی‌ترین اقدام‌ها موضوع اعلام سریع است.

او با اشاره به اینکه حتما باید زیرساخت‌ها را تقویت کنیم، افزود: این زیرساخت‌ها باید هر چه سریع‌تر تقویت شوند تا در صورت وقوع حوادثی همچون زلزله با آسیب‌های جانی و مخاطرات کمتری رو به رو باشیم.

با توجه به اینکه سازمان امداد و نجات جمعیت هلال احمر از جمله سازمان‌های متولی امدارسانی به هنگام وقوع حوادثی همچون زلزله است، بنابراین پیش بینی می‌شود که قطع این دسترسی می‌تواند در سرعت امدادرسانی و سایر موارد اختلالاتی ایجاد کند که ممکن است غیرقابل جبران باشد، بنابراین انتظار می‌رود تا مرکز ژئوفیزیک ایران درباره این مسأله مجدد تصمیم گیری کند؛ برای اینکه پاسخ و علت ژئوفیزیک از این اقدام را مطلع شویم با آن‌ها تماس گرفتیم، اما ژئوفیزیک ایران تمایلی به پاسخگویی درباره  این موضوع نداشت.


بیشتر بخوانید


انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱۷
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۲۷ ۲۶ مرداد ۱۳۹۹
این هم قوض جدیدی که دولت تدبیر روی دیگر قوض های مردم گذاشته تا در کمال آرامش هر کاری دوست دارند انجام دهند‌. این جوری زلزله های خفیف را اصلا اعلام نمی کنند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۴۵ ۲۶ مرداد ۱۳۹۹
مملکت نیست که دیوونه خونس. همشون کمر به نابودی مردم زدن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۴۰ ۲۶ مرداد ۱۳۹۹
علی_برگت_الله
Iran (Islamic Republic of)
علی
۱۵:۳۲ ۲۶ مرداد ۱۳۹۹
مگه سامانه هشدار سریع زلزله هم داریم !!!
این خبر مشکل داره
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۲۵ ۲۶ مرداد ۱۳۹۹
کلا کسی از کارهای هلال احمر سردرنمی آورد و جوری است که مردم عادی هم تلویحا نباید به خودشان این اجازه را بدهند . چه برسد به رئیس این اداره!!! احتمال دارد دست عوامل نفوذی در کار باشد و هلال احمر نظیر اداره محیط زیست ابزار بیگانگان باشد. می روی خون بدهی میبینی بسته های خون برایشان عین پشکل حیوان است. آخر سر هم به من کارت اهدا خون و... را هم نفرستادند.معلوم نیست هلال احمر چه کار می کنند.
Iran (Islamic Republic of)
مجید محمدی
۱۳:۴۱ ۲۷ مرداد ۱۳۹۹
شما سازمان انتقال خون رو با هلال احمر اشتباه گرفتید
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۴۷ ۲۶ مرداد ۱۳۹۹
ظا هرا سخنگوی سازمان هلال احمر فقط موقع گرفتن حقوق یک سری به سازمان میزند که از هیچی خبر ندارد مردم دلشان را به چه مدیرانی در زمان خطر خوش کردن طرف از سازمان خودش خبر نداره
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۳۸ ۲۶ مرداد ۱۳۹۹
ژئوفیزیکوم هه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۴۰ ۲۶ مرداد ۱۳۹۹
به جز تشکر کاری ازمون برنمیاد
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۳۹ ۲۶ مرداد ۱۳۹۹
به جز تشکر کاری ازمون برنمیاد
Iran (Islamic Republic of)
خیر خواه
۱۱:۲۲ ۲۶ مرداد ۱۳۹۹
اینها خجالت نمیکشند که با جان مردم بازی می کنند و پاسخگو نیستند پس دستگاهای نظارتی و قانون گذار کجا هستند مگر دل بخواهی هست که دسترسی قطع شود یعنی در این زمینه نباید قانون محکمی باشد .
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۲۹ ۲۶ مرداد ۱۳۹۹
متاسفانه در بسیاری موارد مردم چوب نا هماهنگی مدیران و عدم اشراف ایشان به وظیفه سازمانی انها را میخورند ...اقتصادی.. سیاسی .. امنیتی .. بهداشتی ... و ........ الی ماشاا...ه
Iran (Islamic Republic of)
احمد
۰۹:۵۳ ۲۶ مرداد ۱۳۹۹
با عرض سلام و آرزوي سلامتي براي همه خادمين مردم در تمام جهان
تاسف باره که بعضي اختلاف نظرها سبب بشه، جان مردم دستاويز به کرسي نشاندن منيت ها و عقده هاي حقارت شود!
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۳۲ ۲۶ مرداد ۱۳۹۹
عجب شیر تو شیریه
Iran (Islamic Republic of)
فراهانی
۰۹:۲۵ ۲۶ مرداد ۱۳۹۹
با سلام
عجیب است گویا بعضی مسوولین هنوز در زمان مهدکودکشان گیر کرده اند و فکر میکنند هرکه زودتر بر روی صندلی نشست برنده است!!!
فکر نمیکنند که هرکه زودتر اقدام و به داد و امداد مردم برسد برنده است و دست از بی مسوولیتیشان بر نمیدارند.
چون هلال احمر زودتر زلزله تهران را اعلام کرده آیا توجیهی بر قطع این سیستم مهم میباشد؟خدایا سایه شر مسوولین بی کفایت را از سر ما مردم کم کن.
البته امیدوارم ماجرا این چنین نباشد و خداوند خودش مددرسان باشد.
با تشکر
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۰۹ ۲۶ مرداد ۱۳۹۹
خیلی ممنونیم
Iran (Islamic Republic of)
محمد
۰۸:۴۴ ۲۶ مرداد ۱۳۹۹
با سلام ،بایدبا یک حرکت جهادی کشور را از مدیران بی لیاقت پاک سازی کرد و مدیران انقلابی و شجاع و مردمی جایگزین کرد واقعاً دیگه مردم خسته شدند از این همه تصمیم اشتباهی که گرفته میشود
آخرین اخبار