به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، بر اساس مصوبه شورایعالی انقلاب فرهنگی، روز ۲۳ مرداد ماه سالگرد پیروزی و مقاومت ۳۳ روزه حزب الله لبنان در برابر رژیم صهیونیستی به عنوان روز مقاومت اسلامی نام گذاری شده است. اهمیت این مقاومت که به نبرد تموز مشهور شد، در فروپاشی هیمنه ارتش رژیم صهیونیستی است تا جایی که پس از ۳۳ روز مقابله نظامی، صدور قطعنامه ۱۷۰۱ شورای امنیت مؤید شکست صهیونیستها در مقابله با حزب الله محسوب میشد چنانکه در واکنش به این رخداد بزرگ، آمریکاییها عنوان کردند «در این جنگ هیچ کسی پیروز نشده است!»
مقاومت اسلامی که سنگ بنای آن شکلگیری گروههای مخالف اشغالگری رژیم صهیونیستی در فلسطین به شمار میرود، امروز فراتر از مرزهای این سرزمین در لبنان، عراق، سوریه و یمن قابل مشاهده است. جمهوری اسلامی ایران به عنوان حامی مقاومت اسلامی همواره بر لزوم پیگیری حقوق مسلمانان تاکید دارد که در نتیجه سیاستهای استثمارگرانه رژیم آمریکا و متحدانش تحت فشار هستند.
امروز دیگر ساختار مقاومت صرفا در بعد نظامی تعریف نمیشود. در سال ۲۰۰۰ میلادی و پس از سالها مجاهدت رزمندگان حزب الله، جنوب لبنان از اشغال رژیم صهیونیستی آزاد شد. پس از این موفقیت بزرگ، حزب الله به فعالیتهای سیاسی خود تحرک بیشتری داد که در نتیجه اقبال عمومی مردم لبنان موفق شد از سال ۲۰۰۹ وارد کابینه و پارلمان شود.
در انتخابات پارلمانی ژوئن ۲۰۰۹ تمامی نامزدهای حزبالله به پارلمان راه یافتند و پس از آنکه سعد حریری از جریان ۱۴ مارس دولت تشکیل داد، ۱۰ تن از وزرای کابینه را نیروهای حزب الله به همراه متحدانش در قالب جریان ۸ مارس، تشکیل دادند.
بیشتر بخوانید
در انتخابات پارلمانی بعدی لبنان که بنا به بن بستهای سیاسی در این کشور از سال ۲۰۱۴ تا ۲۰۱۸ به تعویق افتاد، جریان ۸ مارس (حزب الله، جنبش امل و جریان ملی آزاد) موفق شدند تعداد کرسیهای خود را در مجلس افزایش دهند. این در حالی بود که حزب سعد حریری (المستقبل) یک سوم کرسیهایش را در این انتخابات از دست داد. در این انتخابات جریان ملی آزاد (شامل مسیحیان مارونی) ۲۰ کرسی، جنبش امل ۱۶ کرسی و حزب الله ۱۳ کرسی به دست آوردند. در نتیجه این روند در دولت حسان دیاب که چند روز قبل در نتیجه انفجار بندر بیروت فروپاشید، وزرای صنعت و بهداشت عمومی سهمیه حزب الله، وزرای کشاورزی و امور مالی سهمیه جنبش امل و وزرای امور مهاجران، دادگستری، امور اقتصاد و تجارت، امور خارجه، انرژی و مهاجران لبنانی سهمیه جریان ملی آزاد بودند. افزون براین ها، انتخاب میشل عون نامزد اصلی حزب الله به عنوان رئیس جمهوری از دیگر موفقیتهای سیاسی این گروه به پشتوانه رأی مردم بود.
نکته قأبل تامل در تحولات سیاسی لبنان همپیمانی مسیحیان مارونی با اندیشه شیعیان این کشور است که در چارچوب جنبش امل و حزب الله فعالیت میکنند. جریان ۸ مارس که ائتلافی از این سه گروه است در سال ۲۰۰۵ و با محوریت مخالفت با خلع سلاح حزبالله، حمایت از نظام سوریه و مقاومت در برابر رژیم صهیونیستی تشکیل شد. از این رو قدرت عمل مقاومت در لبنان فراتر از جمعیت ۴۰ درصدی شیعیان این کشور است.
این در حالی است که حضور حزب الله در سوریه در راستای مبارزه با گروههای تکفیری که موجب شد تا لبنان از هجوم تروریستها مصون بماند، قدرت اقناعی ۸ مارس را در موضوع ضرورت برخورداری حزب الله از سلاح تقویت کند؛ لذا با توجه به افزایش روز افزون قدرت سیاسی و محبوبیت جریان مقاومت در لبنان، شاهد هستیم پس از بروز حادثه متأثرکننده انفجار بیروت، تعداد قلیلی از معترضان به عملکرد دولت پیش از اعلام نظر کارشناسی این اتفاق حزب الله را نشانه گرفتند. کنار هم قرار دادن جزئیات اشاره شده مؤید آن است که دستی پنهان تلاش دارد از فضای ملتهب موجود علیه حزب الله سوء استفاده کند غافل از آنکه قدرت سیاسی حزب الله و جریان مقاومت برگرفته از صندوق رأی و حمایت مردم لبنان است.
پیدایش گروهک تروریستی - آمریکایی داعش در سال ۲۰۱۴ در عراق که آوارگی و کشتار تعداد زیادی از غیرنظامیان را رقم زد، موجب شد تا بنا به فتوای آیت الله سیستانی گروه مقاومت مردمی در عراق شکل بگیرد. هدف از این کار کمک به ارتش برای مقابله با شبه نظامیان داعش بود.
حشد الشعبی (بسیج مردمی عراق) از چندین گروه مسلح تشکیل شده که مهمترین آنها به شرح زیر است:
سازمان بدر، عصائب اهل الحق، کتائب حزب الله، قوات الشهید الصدر، حرکة النجباء، سرایا السلام، سرایا الجهاد، لواء علی الاکبر، سرایا العتبات، کتائب سیدالشهداء، کتائب التیار الرسالی، سرایا الخراسانی، سرایا عاشوراء، قوات وعدالله و فرقة العباس القتالیه.
این گروهها عمدتا عراقیهای شیعه هستند، اما گروههای سنی، مسیحی و ایزدی را هم شامل میشود. عملکرد موفق حشد الشعبی در مقابله با داعش باعث شد تا در نوامبر ۲۰۱۶ پارلمان عراق این گروه را در کنار ارتش به رسمیت بشناسد.
اما فعالیت جریان مقاومت عراق هم محدود به حوزه نظامی نماند و در سال ۲۰۱۷، سازمان بدر، عصائب اهل حق، کتائب حزب الله و کتائب امام علی (ع) به رهبری هادی عامری ائتلاف فتح را تشکیل دادند که هدف از آن ورود به پارلمان عراق بود. این ائتلاف در نخستین تجربه انتخاباتیاش و تنها با تکیه بر ظرفیتهای گفتمانی خود، توانست ۴۷ کرسی به دست آورد همچنین در چهار استان رتبه اول حمایت مردمی را از آن خود کرد. افزون بر این، رتبه دوم هادی عامری سرلیست ائتلاف فتح در بغداد و رأی بالاتر وی نسبت به ماجده التمیمی سرلیست ائتلاف سائرون نیز به نوبه خود بسیار معنادار و نشان دهنده محبوبیت مردمی این «فرمانده سابق» حشد الشعبی در میان مردم بود.
براین اساس در حال حاضر نیروی مقاومت عراق که در کنار مبارزه با داعش، با استفاده از ابزار سیاسی مطالبات مردم این کشور را در کابینه و پارلمان پیگیری میکند. خروج نیروهای آمریکایی از عراق و خاتمه دادن به کارشکنیهای این رژیم در مسیر تقویت مبادلات تجاری با همسایگان از جمله ایران برای تأمین نیازهای فوری به برق و گاز از جمله این موارد است؛ لذا آنچه در عراق موجب شد تا جریان مقاومت بتواند قدرتمند ظاهر شوند، جلب حمایت مردمی در فضای آزاد و سالم رقابت انتخاباتی بود، جایی که هیچ شک و شبهای از زدو بندهای سیاسی وجود ندارد. این مسئله گواه روشنی از حقانیت و محبوبیت اندیشه مقاومت به شمار میرود.
همان طور که اشاره شد اندیشه مقاومت، از ایستادگی در مقابل توطئه و نقشه صهیونیستها با همراهی غرب برای اشغال فلسطین آغاز شد. از این رو کانون جریان مقاومت اسلامی را باید در مبارزه با رژیم صهیونیستی تعریف کرد. گسترش تفکر مقاومت در چندین دهه گذشته باعث شده است تا حساسیت افکار عمومی به جنایات و نقشههای صهیونیستها محدود به غرب آسیا نباشد، تا جایی که امروز رهبران برخی کشورهای اروپایی نیز در پاسخ به افکار عمومی داخلی خود مجبور شده اند در مقابل طرح الحاق کرانه باختری موضع بگیرند.
اما هسته اصلی این موضع گیری در اتحاد میان گروههای مقاومت فلسطین است. پس از آنکه بنیامین نتانیاهو اعلام کرد در اول ژوئیه (۱۱ تیر) برنامه الحاق کرانه باختری را عملیاتی خواهد کرد، جنبش حماس صریحا گفت این اقدام «اعلان جنگ» تلقی خواهد شد.
در همین راستا حماس و جهاد اسلامی در بیانیهای خواستار مشارکت گسترده فلسطینیها برای رویارویی با طرح شهرک سازی و اقدامات تروریستی رژیم صهیونیستی در کرانه باختری شدند. برگزاری رهبران این دو گروه در نشست فوق العاده به دعوت تشکیلات خودگردان، عزم جدی فلسطین و اتحاد آنها را نشان داد؛ لذا نتانیاهو به دلیل ترس از واکنش نظامی و مقابله جویانه گروههای مقاومت فلسطینی، اجرای این طرح را به تعویق بیندازد.
براین اساس آنچه در نهایت مانع دست اندازی بیشتر صهیونیستها بر خاک فلسطین و تشدید فشارها بر مردم این منطقه خواهد شد، حیات و پویایی جریان مقاومت اسلامی و عبور از هر گونه سازش است.
بررسی روند تاریخی در لبنان، عراق و فلسطین نشان داد «تفکر مقاومت» محدود و محصور به مرز و یا موضوع خاصی نیست. هر کجا ظالمی درصدد استیلا و استثمار مردم به ویژه مسلمانان باشد گروه مقاومت شکل خواهد گرفت. یمن مصداق کامل این گزاره است. در شرایطی که عربستان امیدوار بود با چراغ سبز آمریکا و حمایت تسلیحاتی اروپا، یمن را تحت سیطره خود بگیرد، اندیشه مقاومت در میان جوانان یمنی زمینه ساز شکستهای پی درپی سعودیها شد. امروز اگر انصارالله یمن توانسته است در ساختار قدرت این کشور کماکان حضور فعالی داشته باشد، به دلیل حمایت مردمی آن است. موضع گیریهای سید عبدالملک بدرالدین الحوثی، رهبر انصارالله در خصوص مقاومت فلسطین و لبنان در برابر رژیم صهیونیستی نیز به پشتوانه مردم یمن صورت میگیرد و اینها نشانههای آشکار و غیر قابل کتمانی از نفوذ و تقویت «تفکر مقاومت» در نسل جدید ملتهای منطقه است.
منبع: میزان
انتهای پیام/