به گزارش گروه استانهای باشگاه خبرنگاران جوان از اهواز، یعقوب زلقی مدیر پایگاه میراث فرهنگی گندی شاپور و ایوان کرخه گفت: عملیات مستندنگاری سازههای آبی تاریخی گندی شاپور با اهدافی از جمله تعیین محدوده آبرسانی از مبدا رودخانه دز تا این محوطه تاریخی درحال انجام است.
او افزود: نظر به اهمیت مستندنگاری سازههای آبی تاریخی گندی شاپور با هدف چگونگی نظام آبرسانی این محوطه تاریخی، این مهم از اواخر سال ۹۸ تاکنون همراه با ثبت و ضبط اطلاعات در قالب نقشهبرداری، عکسبرداری هوایی با کواتکوپتر و دوربین عکاسی، تعیین نقاط چیپیاس و ... اجرا میشود.
زلقی تعیین محدوده آبرسانی ار مبداً رودخانه دز تا محوطه تاریخی گندی شاپور، ثبت و ضبط اطلاعات سازههای آبی شامل قنات، صیفون، پلهای تاریخی و... در همه محدوده جفرافیایی، شناسایی و مستندنگاری سازههای آبی که تاکنون در هیچ گزارشی اشارهای به آن نشده و همچنین بازشناسی نحوه تأمین، نگهداری و توزیع آب و نقش آن در حیات اقتصادی این محوطه را از اهداف قابل دستیابی این پژوهش بسیار مهم عنوان کرد و بیان داشت: این پروژه با پیشرفت فیریکی بیش از ۷۰ درصد به صورت میدانی و کتابخانهای از سوی این پایگاه درحال انجام است.
مدیر پایگاه میراث فرهنگی گندی شاپور و ایوان کرخه افزود: باتوجه به اینکه به صورت مرتب بازدید میدانی از سازهها صورت میگیرد، نوعی پایش و مونوتورینگ هم درمحوطه انجام میشود و مجموع دادهها و اطلاعات مستندنگاری شده منتج به تهیه پرونده ثبتی به منظور ثبت در فهرست آثار ملی کشور خواهد شد.
زلقی در ادامه به اهمیت نظام آبیاری در دوره ساسانی اشاره و اظهار کرد: در دوران ساسانی عمده درآمد دولت از راه کشاورزی به دست میآمده است و از همینرو به روشهای نوین در موضوع آبیاری توجه بسیاری شده است، ضمن اینکه ساسانیان با احداث شبکههای آبیاری در اقصی نقاط کشور از خشکسالی جلوگیری میکردند و کشاورزی را رونق و گسترش میدادند.
این مقام مسئول ادامه داد: در این میان نقش پادشاهان قدرتمند ساسانی را نمیتوان نادیده گرفت که با احداث سد، حفر قنات و توسعه کانالهای آبرسانی به عظمت این مجموعه بیش از پیش افزودند و با گسترش نظام آبیاری، مزارع و کشتزارهای خود را سیراب کردند.
انتهای پیام/گ