همتی درباره اقدامات برای اصلاح نظام بانکی بیان کرد: موسسات اعتباری و بانکها را ساماندهی کردیم، برخی از مدیران بانکی که با اقدامات خود منجر به برهم زدن سیستم پولی میشدند را برکنار و اعضای جدیدی را به سیستم بانکی اضافه کردیم.
وی افزود: ادغام بانکهای وابسته به نیروهای مسلح را با فرمان رهبر انقلاب آغاز کردیم، ادغام دو بانک به اتمام رسید و مابقی در دست ارزیابی دارایی هستند. مطمئن هستیم که با ثبات بازار پول اقتصاد کشور هم با ثبات میشود.
رئیس شورای پول و اعتبار بیان کرد: یک عامل در اصلاح نظام بانکی، مشخص کردن صاحبان بانکها و سهامداری آن هاست، مالکیت بانکی در کشور بسیار مهم است که در سالهای آینده شاهد نظام بانکی خوبی خواهیم بود. اقتصاد ایران بانک محور است و اگر میخواهیم نظام سالمی داشته باشیم باید به مدیریت آن نیز اهمیت داده شود.
این مقام مسئول بیان کرد: در ابتدای ورود کرونا به کشور، بنده پیشنهاد دادم که ۷۵ هزار میلیارد تومان به آسیبهای کرونایی اختصاص داده شود. در اوایل به هر خانوار یارانه بگیر یک میلیون تا دو میلیون تومان پرداختیم. این رقم ۲۱ هزار میلیارد تومان بود. ۵۴ هزار میلیارد تومان هم به کسب و کارها پرداختیم.
رئیس کل بانک مرکزی گفت: با موافقت رئیس جمهور ۲۰ هزار میلیارد تومان از این ۷۵ هزار میلیارد تومان را هم به مستاجران آسیب دیده در این روزها تخصیص دادیم. این ۲۰ هزار میلیارد تومان از بودجه بانک هاست و ربطی به بودجه دولتی ندارد.
وی افزود: تسهیلات بانکی ۶۷ درصد رشد کرده است و این نشانگر کاهش آثار آسیبهای اقتصادی کرونا بوده است. از رکود ایجاد شده خارج میشویم. رشد واحدهای تولیدی مثبت گزارش شده است.
رئیس کل بانک مرکزی گفت: چند بانک به علت ناترازی سودهای بالا میدادند و سیستم بانکی را برهم زدند. با اصلاح نظام بانکی این بانکها مجبور به کاهش نرخ سود سپرده شدند. نرخ سپردهها را در یک سال گذشته تنها یک درصد بالا بردیم. یک کانال نرخ سود داریم که بین بانکی است. برداشتها از نرخ سود بین بانکی اشتباه بوده و به جای سود سپرده تلقی شده است. نرخ سود سپرده بین بانکی ۳۴ درصد بود که این روزها به ۲۲ درصد رسیده است.
این مقام مسئول تاکید کرد: بین ۲۵۰ نفری که به عنوان صادرکننده متخلف شناخته شده اند، برخی ناتوان مالی بوده اند که از آنها سوء استفاده شده است، ۷۰ نفر از این ۲۵۰ نفر به برخی افراد متصل هستند. حتی بین آنها کارتن خواب هم دیده شده است که با نام آنها کارت بازرگانی گرفته شده و تجارت انجام شده است.
وی با اشاره به صحبتهای رهبر انقلاب مبنی بر جلوگیری از واردات تلفنهای همراه لوکس آمریکایی نیز گفت: با دستور ایشان نسبت به تخصیص ارز نیمایی به آنها موشکافانه ورود خواهیم کرد.
همتی در پاسخ به این سوال که بانکها سودهای سپرده را از سرمایه گذاری در بورس میپردازند بیان کرد: اینطور نیست و آنها سود سپردههای خود را میپردازند. در سال گذشته بیش از ۶۱ درصد از تسهیلات ارائه شده به سرمایه در گردش تولیدیها بوده است.
این مقام مسئول بیان کرد: رمز ارزها حجم آنچنانی هم ندارند، حتی معاملات غیررسمی در کشور هم بیش از ۲۵۰ میلیون دلار نیست و نمیتواند جایگزین سیستمهای مانند سوئیفت باشد. توجه به این سیستم را شروع کردیم برای صادرات ماینینگها ضوابطی طراحی میکنیم.
همتی تاکید کرد: برای جلوگیری از فرارهای مالیاتی اقداماتی شده است، برای کنترل ریال و تراکنشهای ریالی کارهای بسیار زیادی را آغاز کرده ایم، تراکنشها با اسناد رسمی، چکهای پشت نویسی شده تجمیع و دستگاههای کارتخوان مدیریت شده اند. روزانه بیش از ۲۰۰ میلیون تراکنش انجام میدهیم.
وی ابراز کرد: شاید بسیاری بگویند نرخ ارز خوب نیست، اما امکان داشت از این هم بدتر شود و ما آن را با کنترل تراکنشهای بانکی کنترل کردیم. برنامه ریزی کرده ایم که تا سال آینده نرخ تورم ۲۲ درصد باشد و هرکجا متوجه شویم به هدفمان نمیرسیم اقدامات پولی را آغاز میکنیم.
همتی با اشاره به نقش اثرگذار بانک ها در رفع موانع تولید، بیان کرد: با استفاده از طرح گام توانستیم بسیاری از واحدهای تولیدی را تقویت کنیم، البته با ورود کرونا روند تخصیص تسهیلات کُند شد اما باز هم به گردش درآمده است و تخصیص ها را انجام می دهیم.
رئیس کل بانک مرکزی در پایان به برخی از اقداماتی که در سیاست های بانک مرکزی تدوین شده بود اما به طور کامل موفق و عملیاتی نشد اشاره کرد و گفت: با توجه به فرموده مقام معظم رهبری مبنی بر اینکه با مردم راجع به کارهای انجام شده و حتی انجام نشده سخن بگویید، می توانم بگویم که برای کنترل نرخ ارز در بازار تلاش های بسیاری انجام دادیم اما آنطور که رضایتمان را جلب کند نشد، در برهه ای نرخ ارز به واقعیت نزدیک شد اما با تلاش های دشمن مجدد التهابات رخ داد، اما خرسندیم که تلاشمان در آینده ای نزدیک نتیجه بخش خواهد بود.
انتهای پیام/