به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از شیراز، مدیر پایگاه میراث جهانی تخت جمشید در نشست خبری از پیگیری تهیه و تدوین پروندهای ویژه یادمان تاریخی نقش رستم در راستای پیوستن به مجموعه تخت جمشید خبر داد و گفت: برای نقش رجب نیز پروندهای به عنوان بخشی دیگر از این مجموعه ثبتی در حال تهیه است.
حمید فدایی با تصریح بر این موضوع که طی چهار سال گذشته بخش زیادی از اطلاعات برای ارسال پرونده به یونسکو فراهم شده، عنوان کرد: بهترین مستندنگاریها با بهرهگیری ازپیشرفتهترین تکنولوژیها در این پرونده تعریف شده است.
مدیر پایگاه میراث جهانی تخت جمشید در بخش دیگری از سخنان خود به یافتههای اخیر در تخت جمشید و اهمیت آبراههها در دوران هخامنشی اشاره کرد و افزود: بخش مهمی از سازههای آبی در آن دوران، مجموعهای از سدها، پلها و بندپلها یا سدهای تنظیمی است که نمونههای آنها در دشت پاسارگاد فراوان است و بخشی از آنها بهمثابه زیرساختهای مهندسی بهشمار میرود که برای رونق اقتصاد کشاورزی و تهیه آب شرب طراحی و برنامهریزی شده بود و از همین رو، این موضوع امروز یکی از پروژههای بزرگ میراث فرهنگی بهشمار میرود.
فدایی وجود چنین سازههایی را شاخص مهندسی و معماری آب دانست و بیان کرد: همچنین سدهای خاکی و بندهای بیشمار در دشت مرودشت وجود دارد که یکی از مهمترین آنها بند امیر است که احتمالا از لایههای قدیمی برخوردار بوده که در دوره اسلامی نیز مورد استفاده قرار گرفته است.
او در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به شیوع ویروس کرونا که باعث کاهش مخاطبان سایتهای تاریخی شده است، ابراز کرد: مستندنگاری از جمله فعالیتهای پایه ای بهشمار میرود که از دههها قبل انجام شده و با رشد تکنولوژی این ابزار نیز به خدمت گردشگری در آمده است تا جایی که امروز برای ارائه درک سه بعدی از فضاها، واقعیتهای افزوده و ماکتها از آنها استفاده میشود.
فدایی میزان ضرر و زیانهای مالی وارد آمده به مجموعه جهانی تخت جمشید را بر اثر شیوع کرونا، بسیار شدید توصیف کرد و گفت: درآمد موزه طی ۶ ماه گذشته صفر بوده است، آمار گردشگران خارجی صددرصد و آمار گردشگران داخلی نیز ۷۰درصد کاهش یافته است بهگونهای که هماکنون روزانه ۵۰۰ نفر، ماهانه ۱۰ هزار نفر و در پنج ماه اخیر تنها ۶۰ هزار نفر از مجموعه بازدید کردهاند که در مدت مشابه در سال گذشته کاهش هشتاد درصدی را نشان میدهد.
مدیر پایگاه میراث جهانی تخت جمشید از به روز شدن مجموعه تخت جمشید سخن گفت و توضیح داد: با شیوع کرونا تلاش کردیم که تورهایی مجازی را هم برای موزه و هم برای محوطه میراثی تهیه کنیم و هماکنون اطلاعات موزهای تهیه شده و در سایت مجموعه در دسترس قرار دارد و همین کار برای محوطه نیز در حال اقدام است که بهتدریج بارگذاری میشود.
او به بهروزرسانی پروژه نور و صدا در تخت جمشید نیز اشاره کرد و گفت: این طرح قبل از انقلاب ایجاد شده بود و در طی دههها آسیب دیده بود؛ بهگونهای که فقط ۱۰ خط از ۹۰ خط نوری آن کار میکرد؛ به بیان دیگر تنها با ۱۰ درصد از ظرفیت اولیه اجرا میشد؛ اما به همت بخش خصوصی و تلاش متخصصان موفق شدیم همه ۹۲ خط را به روز کنیم که قرار بود در عید نوروز افتتاح شود که با توجه به وضعیت همهگیری بیماری میسر نشد.
مدیر پایگاه میراث جهانی تخت جمشید از ایجاد نورپردازی برای صفه تخت جمشید نیز خبر داد و گفت: با این نورپردازی تختجمشید از دور قابل دیدن است؛ افزون بر این در هفته دولت سال جاری ۴۰ پروژه در حوزههای زیباسازی، مرمت، گردشگری، ساماندهی، حفاظت و مطالعات پژوهشی در این مجموعه به ثمر خواهد نشست که ریز آنها متعاقبا اعلام خواهد شد.
انتهای پیام/