یک کارشناس آمریکایی مسائل خاورمیانه بر این باور است که توافقنامه اخیر عادی‌سازی روابط بین تل آویو و ابوظبی یک خنجر بزرگ به پشت فلسطینی‌هاست.

به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، «رندی نورد» تحلیلگر آمریکایی تاکید کرد: دیدگاه نخست من این است که توافق اسرائیل و امارات یک خنجر بزرگ به پشت فلسطینی‌ها است. هم فلسطینی‌هایی که در وطن خودشان زندگی می‌کنند و هم فلسطینی‌هایی که در تبعید در کشور‌های خارجی هستند، احساس می‌کنند به آن‌ها خیانت شده است.

متن کامل این مصاحبه در زیر آمده است:

اسرائیل و امارات اعلام کردند که به یک توافق دست یافته اند که منجر به عادی سازی کامل روابط دیپلماتیک بین دو طرف خواهد شد. دیدگاه شما درباره این توافق چیست؟

دیدگاه نخست من این است که توافق اسرائیل و امارات یک خنجر بزرگ به پشت فلسطینی‌ها است. هم فلسطینی‌هایی که در وطن خودشان زندگی می‌کنند و هم فلسطینی‌هایی که در تبعید در کشور‌های خارجی هستند، احساس می‌کنند به آن‌ها خیانت شده است. با این حال، به رسمیت شناختن اسرائیل توسط امارات اصلاً برای من تعجب آور نیست. امارات و عربستان سعودی همکاری خود با اسرائیل را پشت در‌های بسته مخفی نگه داشته و این همکاری را ادامه داده اند.

امروز این همکاری را رسمی کرده اند. در هر صحنه‌ای امارات و اسرائیل اهداف و منافع مشابهی دارند، بنابر این همکاری آن‌ها طبیعی به نظر می‌رسد. همچنین معتقدم اهداف بلندمدت این توافق، منزوی کردن ایران از نظر ایدئولوژیک، اقتصادی و دیپلماتیک است. مقام‌های امارات هفته جاری گفته اند به رسمیت شناختن اسرائیل هدف آن‌ها از دیرباز و با حسن نیت بوده است، بنابر این آن‌ها به وضوح سال‌های زیادی بود که می‌خواستند این کار را انجام دهند.


بیشتربخوانید


آن‌ها می‌خواهند حمایت ایران از آزادی فلسطین را منسوخ جلوه دهند. ایران واقعی‌ترین حامی فلسطین در جهان است و حمایت ایران از جنبش‌های مقاومت، نیروی برتر مبارز علیه نفوذ و تجاوز آمریکا است. فکر می‌کنم ایالات متحده، اسرائیل و امارات امیدوارند با فشار آوردن بر کشور‌های عربی آفریقایی و آسیایی کوچکتر، به این هدف دست یابند که این کشور‌ها نیز از اقدام امارات تبعیت کنند.

امارات پس از مصر و اردن سومین کشور عربی است که روابطش را با اسرائیل عادی می‌کند. پیش از این تصور می‌شد که ابوظبی روابط مخفیانه‌ای با تل آویو دارد. برخی این توافق را یک پیروزی سیاست خارجی برای ایالات متحده خوانده اند. آیا با این حساب اعتقاد دارید که امارات متحده عربی یک کشور عربی قدرتمند نیست و در واقع یک کشور رعیت و حلقه به گوش است؟

معتقدم وضعیت امارات به عنوان یک کشور واسطه دقیقاً همان چیزی است که آن‌ها را قدرتمند می‌کند. من درباره ارزش امارات برای امپریالیسم آمریکا تحقیق کرده و مطالب زیادی نوشته ام. عربستان سعودی از هر نظر دور از ذهن و بی ثبات است. باید بیشتر به تحولات یمن توجه کنیم تا بفهمیم سعودی‌ها از نظر نظامی کارایی لازم را ندارند. کل راهبرد آن‌ها اجرای حملات هوایی و پرداخت پول به مزدوران یا تروریست‌ها است تا عملیات زمینی را اجرا کنند.

با این حال، امارات قدرت نظامی بیشتری نسبت به آنچه مردم درک می‌کنند، دارد. به عنوان مثال، ارتش و نیروی هوایی امارات شامل ژنرال‌های سابق عالی رتبه از آمریکا و استرالیا است. از نظر فنی، خدمت شهروندان آمریکایی در یک ارتش خارجی، غیر قانونی است بنابر این همین یک مورد به شما وضعیت امارات را به عنوان یک کشور واسطه می‌گوید. علاوه براین، امارات یک کشور بسیار ثروتمند است بنابر این قدرت مالی کافی برای تحریک کشور‌های کوچکتر را دارد.

دبیر کل جنبش مقاومت لبنان ضمن اشاره به توافق امارات و اسرائیل، گفت "ما از تصمیم امارات متعجب و شگفت زده نشدیم. ترامپ پیش از این نیز کشور‌های خلیج فارس را از نظر مالی، مذهبی و اخلاقی مورد سوء استفاده قرار داده است تا تنها به دوستش نتانیاهو خدمت کند. " دیدگاه شما در این باره چیست؟

مطمئنا جای تعجب ندارد و تصور می‌کنم همه ما انتظار داشتیم امارات متحده عربی بالاخره دیر یا زود عادی سازی روابط را اعلام کند. این مساله مهم است که به خاطر بیاوریم که پیمان‌های امارات و اسرائیل یک تلاش مشترک با ایالات متحده است. نتانیاهو و ترامپ بسیار نزدیک هستند.

در حال حاضر، اقتصاد اسرائیل رو به زوال است و نتانیاهو هنوز با مخالفت‌های سیاسی زیادی روبرو است. جناح راست با رهبری نتانیاهو اخیرا یک دولت شریک در قدرت با رقیبش که یک حزب میانه رو است، تشکیل داده است. آن دولت هم اکنون در آستانه فروپاشی است. در واقع ممکن است اسرائیلی‌ها برای یک انتخابات دیگر آماده شوند. توافق با امارات یک پیروزی بزرگ برای حزب نتانیاهو است، زیرا اکثر اسرائیلی‌ها دوست دارند توافق مشابه با همسایگان عرب را ببینند. بسیاری از رای دهندگان میانه رو در انتخابات آینده احتمالاً به سوی نتانیاهو تغییر نظر خواهند داد.

گزارش‌های رسانه‌های اسرائیلی می‌گوید، بحرین و عمان نیز کشور‌های بعدی خواهد بود. به نظر می‌رسد ایالات متحده در حال ساختن یک ائتلاف از کشور‌های رعیت و دست نشانده در منطقه خاورمیانه است تا با نفوذ ایران مقابله کند. دیدگاه شما چیست؟

واشنگتن همواره رویکرد تهاجمی نسبت به ایران داشته است، اما مطمئنا این امر تحت رهبری ترامپ تسریع شده است. هر دو حزب سیاسی آمریکا، نقض حقوق ایران را در اولویت برنامه‌های خود قرار داده اند، ولی هر یک رویکرد متفاوتی دارند. رویکرد افراطی ترامپ در حال حاضر این است که ایران را از نظر ایدئولوژیک منزوی کند. آمریکا می‌داند که ایران موفق‌ترین مقاومت را در برابر نفوذ اسرائیل و آمریکا در سراسر منطقه رهبری می‌کند.

به همین دلیل است که ایران را تهدیدی ایدئولوژیک و سیاسی می‌داند. به نظر می‌رسد آمریکا قصد دارد از طریق توافق اسرائیل و امارات، ایران را یک کشور عقب مانده برای حمایت از آزادی فلسطین به تصویر بکشد. هدف این است که ایده آزادی فلسطین یک مفهوم منسوخ جلوه داده شود.

در این شرایط، حتی تصور نمی‌کنم که آمریکا به دنبال تغییر دولت ایران باشد. بله این مسئله کاملاً خیالی است، اما فکر می‌کنم واشنگتن از هر دولتی در ایران که اسرائیل را به رسمیت بشناسد، خرسند و خوشحال خواهد شد. به رسمیت شناختن اسرائیل از سوی امارات یک توافق بزرگ در این زمینه است، زیرا امارات یکی از ثروتمندترین کشور‌های جهان است. امارات قدرت مالی لازم را دارد تا کشور‌های کوچکتر در سراسر خلیج فارس آفریقا و آسیای شرقی را با خود همراه کند.

سال گذشته دیدیم که سعودی‌ها و اماراتی‌ها به نیرو‌هایی ملحق شدند که به ۳۰ سال زمامداری عمر البشیر در سودان پایان دادند. الی کوهن وزیر اطلاعات اسرائیل پیش بینی کرده است که سودان از اقدام امارات در عادی سازی روابط تبعیت خواهد کرد. چاد نیز اخیراً توافقنامه همکاری تجاری و امنیتی دوجانبه با تل آویو را تمدید کرده است. تصور می‌کنم، لیبی، عمان، بحرین، جیبوتی، تونس، مراکش، مالی، و اندونزی اهداف بعدی برای عادی سازی روابط باشند.

منبع: میزان

انتهای پیام /

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.