به گزارش خبرنگار مجلس گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، کاظم خاوازی وزیر جهاد و کشاورزی در پاسخ به پرسش تعدادی از نمایندگان در باره نحوه اجرای طرح خودکفایی گندم و علت حذف ردیف اعتباری گفت: سوال مذکور مربوط به سالهای ۹۳ تا ۹۴ است، در حالی که بنده از اردیبهشت ماه تصدی وزارت جهاد کشاورزی را برعهده گرفتم، اما تلاش کردم به صورت عادلانه اسناد را مورد بررسی قرار دهم.
وی افزود: براساس ماده ۷ قانون تنظیم بخشی از مقررات مالی دولت، طرح تملک داراییهای سرمایهای در زمان مشخص شروع و پایان مییابد، بر این اساس طرح خودکفایی گندم از سال ۸۲ آغاز و در سال ۹۳ به تمام رسید. هدف تجمیع این طرح دستیابی به تولید ۱۱۳.۳ میلیون تن گندم بوده که ۱۴۱ میلیون تن گندم حاصل اجرای این طرح است.
خاوازی تصریح کرد: پس از پایان طرح خودکفایی گندم، طرح ضریب خودکفایی در تولید محصولات راهبردی کشاورزی از سوی سازمان برنامه و بودجه تصویب و جایگزین این موضوع شد.
وزیر کشاورزی با اشاره به اینکه برای رعایت عدالت ۵ قبل و ۵ سال بعد از اجرای طرح مذکور را مورد بررسی قرار دادیم، گفت: در طرح خودکفایی گندم به صورت تجمیعی به ۴۹.۵ میلیون تن تولید گندم به صورت میانگین سالانه ۹.۹ میلیون تن دست یافتیم، در حالی که در ۵ سال اجرای طرح ضریب خودکفایی در تولید محصولات راهبردی کشاورزی ۶۵.۲ میلیون تن گندم با میانگین سالانه ۱۳ میلیون تن حاصل شد.
وی ادامه داد: همچنین از نظر خرید گندم نیز در ۵ سال منتهی به اجرای طرح خودکفایی گندم به ۹۲ میلیون تن تولید رسیدیم که این عدد در طرح جایگزین به ۴۵ میلیون تن کاهش یافت؛ در این بین در حوزه واردات نیز در طرح خودکفایی گندم ۱۵ میلیون تن به صورت میانگین بود که در طرح جایگزین مذکور به میانگین ۵.۴ تن دست یافتیم؛ بنابراین جای نگرانی درباره اجرای طرح ضریب خودکفایی در تولید محصولات راهبردی کشاورزی نیست، زیرا از طریق تزریق اعتبارات از ردیفهای دیگر مورد حمایت قرار گرفته است.
خاوازی گفت: نباید فراموش کنیم که اقدامات زیادی در حوزه تامین بذر، کود و بسیاری از نهادهها رخ داده است؛ امروز برای تامین نیاز داخلی گندم هیچ مشکلی وجود ندارد، اما برای تامین ذخایر استراتژیک ۳ الی ۵ میلیون تنی از سوی شرکت بازرگانی دولتی، واردات صورت میگیرد که این امر تحت نظر وزارت جهاد کشاورزی نیست.
وزیر کشاورزی تاکید کرد: تاکید کرد: هیچ کشاورزی اجباری برای فروش گندم به دولت ندارد، اما طبق آمار ۲۰ ساله در حدود ۶۷ درصد گندمهای خریداری شده روی خوشه انجام گرفته است؛ نباید فراموش کرد که حداقل یک میلیون و ۱۵۰ هزار تن بذر در اختیار کشاورزان قرار گرفته که این رقم باید به ۸.۵ میلیون تن گندم خریداری شده اضافه شود، همچنین ۷ درصد ضایعات نیز وجود دارد که باید در ارقام مورد محاسبه قرار گیرد, با توجه به ظرفیتهای کنونی برای برداشت گندم ۵ ماه زمان صرف میشود. همچنین در حوزه سمپاشها و تراکتور نیز باید با برنامه ریزی به سمت افزایش این اقلام گام برداریم.
وی اضافه کرد: ۵۰۰ هزار تن گندم از سوی کارخانجات آرد خریداری میشود و نیم درصد گندم و مشتقات آن نیز صادر میشود، باید یادآور شد ۷۰ درصد از گندم مورد نیاز کشور از طریق کشت آبی تامین میشود و با توجه به ظرفیتهای فعلی میتوان با برنامه ریزی و حمایت ذخایر استراتژیک را نیز از طریق تولید داخلی تامین کرد.
انتهای پیام/