به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از سنندج ، وجود ضایعات محصولات کشاورزی طی مراحل کاشت، داشت و برداشت و نیاز بازار به اکثر این محصولات در تمامی طول سال در حالی که برداشت یا تولید آنها در یک بازه زمانی مشخص صورت میپذیرد؛ اهمیت صنایع تبدیلی را امری انکار ناپذیر ساخته است.
علاوه برآن، صنایع تبدیلی در ارزآوری، اشتغالزایی و ایجاد درآمد از صنایع تاثیرگذار کشور محسوب میشود.
صنعت تولید رب گوجه فرنگی از جمله مهمترین صنایع تبدیلی است که کاربرد فروانی در چاشنیها، بهبود دهندههای رنگ و طعم انواع غذا، ماده اولیه سسها و کنسروها دارد.
ایران به عنوان یکی از قطبهای مهم تولید رب گوجه فرنگی در خاورمیانه شناخته شده است و قابلیت آن را دارد تا تبدیل به یکی از صادرکنندگان اعظم این محصول در جهان شود.
کشت انبوه این محصول در کشور سبب شده است که تعداد زیادی از کارخانجات رب گوجه فرنگی در ایران، تاسیس و مشغول به کار شوند؛ و تعدادی از آنان در امر تولید از تکنولوژی روز دنیا و استراتژی کشاورزی قراردادی یا کانترکت فارمینگ که دارای مزایای بسیاری بوده و سالیان دراز، مورد تایید و مد نظر متخصصان، کارشناسان و مسئولین است، بهره میبرند.
استان کردستان نیز دارای ظرفیت بالایی در بخش کشاورزی است که تولید گوجهفرنگی به عنوان یکی از مهمترین ظرفیتهای این استان در بخش کشاورزی محسوب میشود.
تعداد زیادی از مردم استان و بیشتر آنها در شهرستان کامیاران در عرصه تولید گوجهفرنگی مشغول به کار هستند و زندگی آنها از این طریق میگذرد.
پیمان اسکندری مدیر تعاون روستایی استان کردستان در بازدید از مزارع گوجه فرنگی شهرستان کامیاران به همراه جمعی از خبرنگاران استان، از خرید حمایتی گوجه فرنگی از کشاورزان استان خبر داد و گفت:محصول گوجه فرنگی بهرهبرداران کردستانی برای تنظیم عرضه و تقاضا توسط سازمان تعاون روستایی به صورت توافقی از کشاورزان خریداری میشود.
اسکندری افزود: با توجه به حجم بالای کشت گوجهفرنگی در استان و حمایت از گوجهکاران و بر اساس دستورالعمل ابلاغ شده، از تاریخ ۶ شهریور سال ۹۹ سازمان تعاون روستایی با همکاری و همراهی وزارت جهاد کشاورزی خرید حمایتی گوجه فرنگی از کشاورزان را آغاز کرده است.
او با اشاره به اینکه هر کیلو گوجه فرنگی با قیمت هزار تومان از کشاورزان خریداری میشود، بیان کرد: در این راستا با کارخانجات در استان قرارداد منعقد شده و طبق این قرارداد مقرر شد به ازای هر کیلو گوجه فرنگی ۸۰۰ تومان توسط کارخانه و ۲۰۰ تومان نیز یارانه دولتی به کشاورزان پرداخت شود.
اسکندری با بیان اینکه تاکنون ۲۱ هزار تن محصول گوجه فرنگی از کشاورزان خریداری شده است، یادآور شد: خوشبختانه حضور تعاون روستایی در این میان دست واسطهها و دلالان را کوتاه کرده و کشاورزان با اعتماد به حضور دولت خیالشان از فروش محصولات راحت است.
مدیرتعاون روستایی استان کردستان به شرایط لازم جهت خرید محصول گوجه فرنکی از کشاورزان اشاره کرد و اظهار داشت:بر اساس ظرفیتهای اعلام شده و سهمیه هر منطقه، کشاورزان میتوانند برای دریافت معرفی نامه به جهاد کشاورزی مراجعه کنند و اظهارنامه پهنه بندی، مقدار زمین و میزان تولید محصول آنان توسط کارشناسان جهاد کشاورزی از قبل مشخص شده باشد تا بعد از عقد قرارداد محصول مورد نظ از آنان خریداری شود.
اسکندری گفت: یارانه دولتی صرفا به کشاورزانی تعلق میگیرد که با معرفی نامه مراکز جهاد کشاورزی،گوجه فرنگی تولیدی خود را به کارخانههای طرف قرارداد تحویل دهند.
مدیر تعاون روستایی استان کردستان با اشاره به اینکه کشاورزی قراردادی منجر به پایداری تولید در حوزه کشاورزی میشود، افزود: در کشاورزی قراردادی، کشاورز از لحاظ راهنمایی، آموزش و بازاریابی توسط شرکتها و واحدهای تولیدی تامین میشود.
اسکندری بیان کرد: سالیان گذشته در فصل برداشت محصولات صیفی بنا به دلایل متعدد همچون مازاد تولید، نبود بازارهای صادراتی، کمبود صنایع تبدیلی و ... شاهد رهاسازی محصولات در کنار مزارع و جادهها بودیم که اکنون با اجرای کشاورزی قراردادی این مشکل حل شده است.
او اظهار داشت: برای مثال سال گذشته در بسیاری از مزارع خیار این محصول هر کیلو توسط دلالان با قیمت ۲۰۰ تومان خریداری میشد، اما امسال طی عقد قراردادی بین اتحادیه تعاون تولید با کشاورزان تمام نهادهای تولید، بذر و سم جهت کشت محصول در اختیار کشاورزان قرار گرفته و در نهایت از آنان نیز با قیمتی بالاتر خریداری میشود.
اسکندری با بیان اینکه با این کار ضمن حمایت از کشاورزان و جلوگیری از ضرر و زیان آنها کمک شایانی به تنظیم بازار نیز خواهد شد افزود:با اجرای این طرح و پشتیبانی دولت دیگر شاهد ضایع شدن هزاران تن محصول جالیزی بهخاطر افت شدید قیمت در فصل برداشت محصول نخواهیم بود.
او بااشاره به اینکه تعاون روستایی خود میتواند به یک قرارگاه اقتصاد مقاومتی در منطقه تبدیل شود،افزود: امید است هم کارخانههای صنایع تبدیلی و هم خود کشاورزان، سود معقولی داشته باشند که باعث کاهش قیمت محصول نشده و کشاورزان نیز دچار ضرر و زیان نشوند.
بیشتر بخوانید
مدیر تعاون روستایی استان کردستان با تاکید بر اینکه تنها راه نجات بازار محصولات کشاورزی در استان کشاورزی قراردادی است یادآور شد: در این راستا شرکتهای تعاونی روستایی نقش مهمی در منطقه دارند و اگر کشاورزی قراردادی به خوبی سازماندهی و مدیریت شود، خطر خرید و فروش در بازار کاهش خواهد یافت و در نتیجه سود بهتری نیز عاید کشاورزان خواهد شد.
اسکندری در پایان گفت:سال گذشته ۲۵ هزار تن گوجه فرنگی از کشاورزان استان خریداری شد که پیش بینی میشود این میزان امسال افزایش یابد.
رامیار عزیزی معاون تولید کنترل کیفیت مجتمع کشت و صنعت خرم کشت کردستان نیز در مورد فرآیند تهیه و تولید رب در این کارخانه گفت: محصول گوجه فرنگی وارد شده به کارخانه طی سه مرحله شستشو و ضدعفونی میشود.
او با اشاره به اینکه این کارخانه از بهترین و جدیدترین تکنولوژیهای روز دنیا بهرهمند است افزود: کیفیت رب گوجه فرنگی با پارامترهای مختلفی از جمله پارامترهای ظاهری مثل رنگ، بو، طعم و پارامترهای فیزیکی و شیمیایی سنجیده میشود.
عزیزی بیان کرد: یکی از مهمترین پارامترهای فیزیکی که باید برای سنجش کیفیت رب مورد ارزیابی قرار گیرد، شاخص بریکس رب گوجه فرنگی است.
معاون تولید کنترل کیفیت مجتمع کشت و صعنت خرم کشت کردستان اظهار داشت:این شاخص بیانگر میزان غلظت رب گوجه فرنگی است، و در واقع هر چه بریکس رب گوجه فرنگی بالاتر باشد محصول رب، غلیظتر خواهد بود که در این کارخانه با بریکس ۳۶ تا ۳۸ گوجه فرنگیها تغلیظ میشوند.
او با بیان اینکه بعد از فرآیند تغلیظ کردن، محصول فرآیند استریل شدن را در دمای ۱۱۵ تا ۱۲۰ درجه سانتی گراد طی میکند افزود:یکی از انواع بسته بندیها در زمینه بسته بندی رب گوجه فرنگی بشکههای آبی رنگ اسپتیک در وزن ۲۳۰ کیلو گرم است که رب تولید شده در نایلونهای کاملا بهداشتی و استریلریزه پر میشوند و پس از بستن کامل در این بشکهها قرار گرفته و درب آنها پلمپ میگردد؛ و برای صادرات به خارج از کشور بارگیری میشوند.
عزیزی با اشاره به اینکه بسته بندی رب به صورت اسپتیک باعث میشود این محصول تا دوسال بدون هیچ مواد افزودنی و نگهدارندهای سالم باقی بماند یادآور شد:بسته بندی اسپتیک باعث ماندگاری بیشتر رب در فضای آزاد و خارج از سردخانه میشود که بزرگترین مزیت بسته بندی اسپتیک نیز محسوب میشود و برای سایر مواد غذایی فاسد شدنی نیز میتوان مورد استفاده قرار گیرد.
معاون تولید کنترل کیفیت مجتمع کشت و صعنت خرم کشت کردستان با بیان اینکه محصول مورد نظر به لحاظ کیفیت از سر مزارع مورد نظارت و بررسی قرار میگیرد افزود: بعد از ورود محصول به کارخانه و کنترل کیفی مجدد محصول، کنترل فرآیندهایی که بر کیفیت نهایی محصول تاثیر گذار است توسط کارشناسان واحد کنترل کیفیت این کارخانه آغاز میشود.
او گفت:در نهایت محصول از لحاظ پارامترهایی که در استاندارد ملی برای محصول مورد نظر تعریف شده است مورد آزمایش قرار میگیرد و پس از اطمینان حاصل از سلامت، آنرا روانه بازار مصرف میکنیم.
عزیزی بیان کرد: ظرفیت تولید در این واحد تولیدی روزانه ۵۰۰ الی ۶۰۰ تن است که این میزان در طول سال و بسته به نوع محصول وارد شده متغییر است.
او با بیان اینکه کارخانه خرم دشت قابلیت فرآوری انواع محصولات از جمله میوههای هسته دار و بدون هسته را دارد تصریح کرد: خط انجماد مواد غذایی با تولید یک تن در ساعت در حال حاضر در این کارخانه فعال است که محصولاتی همچون آلبالو، ذرت و توت فرنگی به صورت منجمد در این خط تولید و بسته بندی میشود.
معاون تولید کنترل کیفیت مجتمع کشت و صعنت خرم کشت کردستان اظهار داشت: با توجه به شرایط کنونی و حاکم بودن تحریمهای ظالمانه، سیاست این مجموعه تغییر کرده و بیشتر محصولات تولید شده در این کارخانه به سایر کشورها صادر میشود.
او با اشاره به اینکه سال گذشته بیش از ۴ هزار تن از تولیدات کارخانه خرم دشت به خارج از کشورصادر شده است افزود: بیش از ۳ هزار تن دیگر نیز محصولات تولید شده در کارخانه سال گذشته در داخل ایران مصرف شد.
عزیزی بیان کرد: امسال نیز تاکنون بیش از ۲ هزار تن از تولیدات کارخانه به خارج از کشور صادر شده و پیش بینی میشود این میزان صادرات با رشد ۳۵ درصدی همچنان تا آخر سال ادامه داشته باشد.
او با اشاره به اینکه بسیاری از برندهای معتبر در سطح کشور از جمله مشتریان اصلی رب تولید شده در این کارخانه هستند افزود: امسال نیز محصولات خود را به کشورهای رومانی، بلغارستان، ترکمنستان، روسیه و چند کشور دیگر صادر کرده ایم.
معاون تولید کنترل کیفیت مجتمع کشت و صعنت خرم کشت کردستان با تاکید بر اینکه کیفیت بالای محصولات تولید شده در کارخانه، بازار صادراتی خوبی را مهیا کرده است اظهار داشت: تمام محصول گوجه فرنگی موجود در کارخانه از کشاورزان و مزارع سطح استان تهیه و خریداری میشود.
عزیزی با بیان اینکه در حال حاضر بیش از ۳ هزار نفر به صورت مستقیم و غیر مستقیم در این مجتمع مشغول بکار هستند،گفت: گوجه فرنگی تولید شده در این کارخانه علاوه بر تامین صددرصدی نیاز استان، میتواند نیاز سایر استانهای همجوار را نیز تامین و برطرف کند.
نیاز بازار مصرف به هر محصول، میزان مشخصی دارد و در مورد گوجه فرنگی سه نوع بازار تازه خوری، فرآوری و صادرات وجود دارد که باید با کنترل سطح زیر کشت، موجبات به صرفه بودن آن برای کشاورز،کارخانجات رب و همچنین دولت فراهم شود.
در سال زراعی جاری یک هزار و ۲۵۰ هکتار از اراضی استان زیر کشت محصول گوجه فرنگی رفته است و پیش بینی میشود با میانگین برداشت ۵۵ تُن در هر هکتار، بهرهبرداران استان حدود ۶۹ هزار تُن از این محصول امسال برداشت و روانه بازار مصرف کنند.
گزارشی از شیدا علیمرادی
انتهای پیام/ع