به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان، «جوزغند» شیرینی محلی منطقه نراق است که تهیه آن ۱۵ روز زمان میبرد و به گرانترین شیرینی محلی ایرانی معروف است، قیمت هر کیلو شیرینی جوزغند بیش از ۲۰۰ هزار تومان بوده و مشتریان ایرانی و خارجی ویژه خود را دارد.
شیرینی جوزغند شهر نراق از توابع دلیجان استان مرکزی در دیماه سال ۹۴ در میراث فرهنگی ناملموس (معنوی) ایران به شماره ثبت ۱۱۳۰ به تائید رسید.
در فرهنگ «معین» یکی از معانی تعریفشده برای «جوزغند» را «جوز» شفتالوی خشکشده و «غند»، «آگند» یا «آکند» یعنی افکندن آورده است.
«جوزغند» از میوهای به نام هلو که همخانواده «الگ» است یا آلوی بخارا ساخته میشود که طعم ترش و شیرین دارد، مسافرانی هم که در زمانهای گذشته عازم سفرهای زیارتی بودند «جوزغند» را به عنوان توشه راه و یک وعده غذایی کامل استفاده میکردند.
طرز تهیه شیرینی جوزغند نراق کار پرزحمت و با دقتی است و در گذشته به عنوان یک کالای تشریفاتی و لوکس مانند دیگر شیرینیها استفاده نمیشد بلکه به عنوان یک وعده غذایی برای زمانهایی که امکان طبخ غذا فراهم نبود، مورد استفاده قرار میگرفت. به همین دلیل در گذشته هر کس که از شهر مسافرتی هر چند کوتاه داشته مقداری جوزغند همراه خود میبرد.
بیشتر بخوانید
جوزغند معمولا با هلوی محلی (اَلگ) درست میشود. زنان کوشا و خوش ذوق شهر نراق پوست این میوهها را گرفته، هسته آنها را جدا کرده و آن را با مغز گردوی آسیاب شده، خاک قند، دارچین و هل پُر میکنند. بعد میوه را خشک کرده و به عنوان سوغات محلی میفروشند.
تاریخچه این شیرینی محلی و خوشمزه مربوط به بیش از ۵۰۰ سال است و از دوران صفویه بیشتر مورد توجه قرار گرفت. این تحفه ارزشمند کالری و پروتئین بالایی دارد که چندین ماه میتوان آن را نگهداری کرد.
انتهای پیام / ش ج
گرانترین شیرینی، در تمام تاریخ شیرینی پزی، گز انگبین اصفهان است که با گزهای مرسوم فعلی خیلی تفاوت دارد و اگر امکان طبخ آن با توجه به گران بودنش وجود داشته باشد کیلویی 3 میلیون تومان است.
خب هلو که معروفتر از الگه
جوز قند نراق را در منقطه ما میانپر میگویند باهمان مغز های ذکر شده
درمیوه مختلف وهلو .شفتالو ..انواع گلابی و........درست میکند
مادر من خودش درست میکرد
منطقه ما آذربایجان شرق -تبریز است
در آذر شهر بسیار مرغوب درست میکنند
فکر میکنم درست کردن میانپر 150-200سال قدمت دارد
البته به آجیل چهار شنبه سوری با باسلق ر وسوجوق اضافه میکنند
جوز قند نراق را در منقطه ما میانپر میگویند باهمان مغز های ذکر شده
درمیوه مختلف وهلو .شفتالو ..انواع گلابی و........درست میکند
مادر من خودش درست میکرد
منطقه ما آذربایجان شرق -تبریز است
در آذر شهر بسیار مرغوب درست میکنند
فکر میکنم درست کردن میانپر 150-200سال قدمت دارد
البته به آجیل چهار شنبه سوری با باسلق ر وسوجوق اضافه میکنند