به گزارش خبرنگار حوزه محیط زیست گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان، طبیعت و سرسبزی بخش مهمی از حیات و چرخه زندگی انسان هاست که همه آن را دوست دارند، اما این طبیعت زیبا گاهی بخاطر تصمیمات اشتباه انسانی ممکن است چرخه طبیعت و زندگی انسان را با مشکل مواجه کند.
یکی از این مشکلاتی که امروزه فیلم و عکس های آن در فضای مجازی منتشر می شود، درباره نفوذ ریشه های درختان اکالیپتوس در داخل لوله های فاضلاب شهری است.
مشکلی که طی چند سال اخیر در شهرهای بندرعباس، یزد و حالا در شهر گرمسار مشاهده می شود به یک معضل بزرگ تبدیل شده و تا به امروز هیچ راهکاری برای حل این معضل ارائه نشده است.
اکالیپتوس درختی از خانواده اکالیپتیان از استرالیا است به صورت جنگل های انبوه در این کشور دیده می شود، چوب درخت اکالیپتوس بسیار سخت و مقاوم است و دلیل اینکه در شهری چون بندرعباس تعداد زیادی از درختان اکالیپتوس دیده می شود رشد سریع و نیاز کم آن به آب است.
هنگامیکه یک درخت اکالیپتوس در زمین کاشته می شود پس از مدت کوتاهی ریشه های آن به سرعت رشد می کند و به دلیل اینکه به آب کمی نیاز دارد برای تامین آب، ریشه هایشان به سمت آب های زیر زمینی و لوله های فاضلاب رشد می کنند.
ورود ریشه درخت اکالیپتوس به فاضلاب های شهری سبب می شود تا مجرا فاضلاب ها را بسته و فاضلاب از کف خانه ها بالا می زند، علاوه بر این رشد بیش از حد ریشه درخت اکالیپتوس می توانند سبب تخریب آسفالت سطح زمین نیز شود، گودالی به عمق سه تا چهار متر حفر می کنند و تازه ماجرا شروع می شود و شهرنشینان برای حل این معضل راهکارهای کوتاه مدت همچون تعویض لوله های فاضلاب را انتخاب می کنند. دریغ از آنکه این داستان دوباره تکرار می شود و ظرف کمتر از یکسال مجدد این ریشه ها سر و کله شان در فاضلاب ها پیدا می شود.
متاسفانه درختان اکالیپتوس بیشتر توسط شهرداری شهرهایی نام برده برای زیباسازی آن کاشته می شوند باوجود اینکه شهرداری ها به عنوان متولی فضای سبز شهر باید یک راهکار برای حل این معضل پیدا کنند، زیرا علاوه بر مشکلاتی که برای مصرف آب انسان ها ایجاد می شود، تعویض لوله های فاضلاب و آسفالت مجدد هزینه های کلان زیادی را بر دوش خود شهرداری ها خواهد گذاشت.
درخصوص همین موضوع محمدرضا محبوب فر کارشناس و فعال محیط زیست در گفت و گو با باشگاه خبرنگاران جوان اظهار کرد: درخت اکالیپتوس از جمله درختانی است که خاصیت درمانی زیادی دارد و حتی برای کسانی که مبتلا به بیماری تنفسی هستند این دارو کاربردهای فراوانی دارد.
او با اشاره به آسیب شناسی درخت اکالیپتوس گفت: کاشت درخت غیربومی مثل درخت اکالیپتوس که زادگاه اصلی آن کشور استرالیاست، کاشتن آن در ایران که با بحران کم آبی مواجه است برای فضای سبز شهری خیانت در حق محیط زیست کشور محسوب می شود.
این کارشناس محیط زیست تصریح کرد: ریشه درخت اکالیپتوس رشد بالا و خاصیت روندگی دارد و ریشه آن مساحتها رشد میکند تا خودش را به آب برساند بنابراین این درختان در خشکی آبهای زیرزمینی و تالابها نقش موثری دارند.
او با بیان اینکه کاشت درخت اکالیپتوس در ایران باید متوقف شود، گفت: این درخت به دلیل اینکه بومی ایران نیست، نه تنها اثر و فایدهای برای محیط زیست ندارد بلکه میتواند تخریب کننده محیط زیست نیز باشد.
این کارشناس با اشاره به اینکه ۸۰ درصد کشور با بحران کم آبی مواجه است، تصریح کرد: درختان اکالیپتوس به قدری رشد میکنند که ریشههای آن میتواند زیر ساختهای شهری را از بین ببرد.
محبوب فر در ادامه بیان کرد: در شهر قم تعداد زیادی از این درختان کاشته شده که سبب بروز مشکلاتی برای شهروندان شهر قم و فضای شهری شده است، علاوه بر شهر قم تعدادی دیگر از شهرهای ما با این مشکل مواجه هستند.
این کارشناس عنوان کرد:سازمان و فعالان محیط زیست درخصوص درختان اکالیپتوس باید به یک جمع بندی برسند، باید این درختان در سطح شهرها از ریشه کنده شوند و درختان دیگری جایگزین آن شوند و باید از طریق روشهای اصولی و اساسی بدون آنکه به محیط زیست و خاک آسیب بزنند با این معضل برخورد شود.
جالب است بدانید که ریشه درخت اکالیپتوس به دلیل نفوذ و رشدی که دارد حتی با قطع کردن درخت هم نابود نخواهد شد، بنابراین شاید نیاز باشد تا برای حل این معضل در شهرهای کشور که تعداد جمعیت در آنها کم هم نیست راه حلی بلند مدت اندیشیده شود تا برای همیشه این مشکل از زندگی شهروندان حل شود.
بیشتر بخوانید
انتهای پیام/
از اظهار نظر کاملا متعصبانه، غیر علمی و ضد محیط زیستی کسی که بعنوان کارشناس معرفی شده و امثال ایشان مسلم است که کوچکترین درکی از محیط زیست، درخت و آنچه به نفع حفظ سلامت و حیات بشر است ندارد. قطع درخت و گیاه از هر نوع آن جنایت است.ساختمان و تاسیسات شهرداری را جوری طراحی کنید و بسازید که نیازی نباشد به موجود زنده ای چون درخت آسیبی بزنید.
چرا مقصر رو درخت اکالیپتوس میدونید
بعضی اوقات هم رنگ چوب به سمت قرمز سیر میکند. مخصوصا در شاخه های جوان
و شباهت زیادی به درخت بید دارد.
این درخت در خطوط آب و فاصلاب کلی مشکل ایجاد کرده که کارگران زحمتکش را به دردسر انداخته.
بهتر ه با کشورهایی که تجربه بیشتری دارند مشاوره شود.
رعایت حال همه درختهارو بکنیم
کی گفت اکالیپتوس برای رشد به آب کمی نیاز داره!!!
اتفاقا مصرب آب درخت اکالیپتوس خیلی زیاده دلیلش هم همین گزارشی هست که خودتون ارائه دادین، درختی آب کمی نیاز داشته باشه هیچ وقت به این شکل و مقدار ریشه نمی زنه. من شمالی هستم در بین خیلی از باغداران شمالی رسم هست وقتی می خوایم زمین های آبدار رو خشک کنیم از درخت اکالیپتوس یا صنوبر (تبریزی) می کاریم، به سرعت رشد می کنه و به خاک دوام میده و در عوض آب زمین رو کم می کنه! من تعجب از این نوع حرکت شهرداری ها! یا حتی مردم! دیدم! اومدن تو شهرهای کویری اکالیپتوس یا درخت کاج کاشتن!!!
آخه برادره من!
چرا به اقلیم درخت ها توجه نمی کنید! همون استرلیا که زادگاه درخت اکالیپتوس هست! استرالیا که یک کشور خشک و بیابانی نیست!!! یا درخت کاج زادگاه اصلیش مناطق سرد و کوهستانیه! میان تو بیابان های اطراف تهران کاج و سرو می کارن!!! که مشاهده می شه بعد از چندین سال یا خشک شدن یا رشدی نداشتن!
متاسفانه ما همچین مشکلی رو در شهر های شمالی هم داریم! شهرهای شمالی که نماد باغداری مرکبات هستند متاسفانه در بلوار های اصلی شهرها یا درخت نخل می کارن یا پالم! چه ربطی داره؟ اصلا درخت نخل در شمال چه خاصیتی داره!؟
سخن معروفی هست، اگر می خواید کشوری از بین ببرید افرادی که مدیر ادارات و سازمان ها کنید که کاربلد نباشن! نتیجه اش همین مسائل و نابودی روز به روز کشاورزی کشورمونه!
خدا خودش به دادمون برسه.
ما توی جنوب واسه درآمد کالیتوس کاشت میکنیم. چون مرکبات حاوی امراض هستش و خشک میشن و کالیتوس بهترین جایگزین هستش. ضمن اینکه دلیلی نداره کالیتوس رو توی شهرها و نزدیک خونه ها و لوله های آب و فاضلاب و چاه های آب و فاضلاب و حتی قنوات کاشت! کالیتوس رو باید بیرون از شهر و توی بیابون ها کاشت.
ما توی جنوب واسه درآمد کالیتوس کاشت میکنیم. چون مرکبات حاوی امراض هستش و خشک میشن و کالیتوس بهترین جایگزین هستش. ضمن اینکه دلیلی نداره کالیتوس رو توی شهرها و نزدیک خونه ها و لوله های آب و فاضلاب و چاه های آب و فاضلاب و حتی قنوات کاشت! کالیتوس رو باید بیرون از شهر و توی بیابون ها کاشت.
مشکل آب کشور را با انتقال آب حوضه به حوضه و دریا تا دریا حل کنیم.
حتى اگر شبكه فاضلابس درست بشه ؛ هنوز كسى به اكاليپتوس هاى زياد تو سطح شهر به عنوان معضل فكر نكرده
باز از اين جهت بندرعباس و يزد و گرمسار جلوتر از اهواز هستند!!!