به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، در ۸ سال دفاع مقدس، حوادث و حماسههای مختلفی رخ داد. در این ۸ سال وقایعی رخ داد و آمارهایی ثبت گردید که بد نیست به آنها اشاره کنیم.
در این گزارش سعی داریم به برخی از آمار مهم ۸ سال دفاع مقدس که معمولا به آنها اشاره نمیشود، اشاره داشته باشیم:
مسنترین رزمنده جنگ
«حاج قربان نوروزی» با ۱۰۵ سال سن عنوان کهنسالترین رزمنده دفاع مقدس را به خود اختصاص داده است. حاج قربان ساکن روستای عشرتآباد یکی از روستاهای نیشابور بود که بر اساس یک نذر، غیر از چهار ماه، همه سال روزه بود. به گفته خودش نذر کرده بود تا از آب فرات نخورده یعنی تا نابودی صدام و پیروزی رزمندگان روزه باشد.
حاج قربان از نیروهای واحد تخریب لشکر ۵ نصر بود.
کمسنترین رزمنده جنگ
وقتی محمدرضا رفیعی با ۹ سال سن داوطلب حضور در جبهه شد، فکرش را نمیکرد روزی عنوان خردسالترین رزمنده دفاع مقدس را بگیرد. این رزمنده جیرفتی از همان سنین در پایگاه بسیج مسجدجامع جیرفت مشغول نگهبانی در سطح شهر، گشت زنی، انجام مأموریتها، فعالیتهای بسیج و فرا گرفتن آموزشهای نظامی میشود.
کدام استان بیشترین شهید را داشته است؟
در این جنگ تعداد ۱۹۶۸۳۷ تن از هوطنان ما شهید شدند که ۱۰۱۹۶ تن از آنها شهدای حملات هوایی و موشکی به شهرهای ایران بودند. بیشترین تعداد شهدا مربوط به استانهای اصفهان با ۲۱۸۰۷ شهید، تهران ۲۰۳۱۵ شهید و خراسان رضوی با ۱۵۱۳۸ شهید بودند.
پرتلفاتترین عملیات؛ تلخترین خاطره
عملیات کربلای ۴ و ۵ تلخترین عملیاتهای تاریخ دفاع مقدس است. در عملیات کربلای ۵، حدود هفت هزار و ۶۵۱ رزمنده ایرانی به شهادت رسیدند که ۴۰۰ نفر از آنها از فرماندهان بودند. همچنین ۵۳ هزار و ۲۹۹ نفر مجروح و ۳ هزار و ۵۲۲ نفر نیز مفقودالاثر شدند.
طولانیترین عملیات
اواخر سال ۶۴ بود که فرماندهان ایرانی تصمیم به انجام عملیاتی گرفتند که بعدها «طولانیترین عملیات تاریخ دفاع مقدس ایران» نام گرفت؛ عملیات والفجر ۸ عملیاتی ۷۵ روزه بود که در آن منطقه بسیار مهمی از خاک عراق به تصرف نیروهای ایران درآمد و ارتباط دریایی عراق با خلیج فارس قطع شد.
اولین عملیات در خاک عراق
عملیات رمضان، یک عملیات سیاسی-نظامی بود که برای رقم زدن پایان عادلانه به جنگ میان ایران و عراق انجام شد. این عملیات که اولین عملیات ایران در خاک عراق محسوب میشد، نتوانست همه اهداف را تامین کند، اما موفقیتهای خوبی نیز در پی داشت.
اولین شهید دفاع مقدس
شهیدمحمد حسین دامغانی تکنسین پرواز بود که در اولین دقایق شروع جنگ تحمیلی به خدا پیوست. وی در فرودگاه مهرآباد تهران و بعد از بمباران روز اول جنگ شهد شیرین شهادت را نوشید.
اولین فرمانده لشکر سپاه شهید
حاج ابراهیم همت اولین فرمانده لشکر شهید از یگانهای رزمی سپاه بود. او فرمانده لشکر ۲۷ محمدرسول ا... (ص) بود.
اولین شهید ارمنی
شهید زوریک مرادی مسیحی (مرادیان) اولین شهید نظامی ارمنی در دوران هشت سال دفاع مقدس است.
نخستین زن شهید
شهید «شهناز حاجیشاه» که لقب نخستین زن شهید خرمشهر را دارد یکی از اولین زنان شهید جنگ است. این زن و دوستانش در اوج جنگ در خرمشهر، زمانی که مشغول کار بودند دیدند سر فلکه گلفروشی، عراقیها یکی از خانهها را با خمپاره زدند. شهناز و دوستانش به طرف خانه دویدند تا اگر کسی آنجا هست، او را بیرون بیاورند. همان زمان خمپاره دیگری به زمین خورد و منفجر شد. ترکش مستقیماً به قلب شهناز اصابت و او را همان جا شهید کرد.
بیشتر بخوانید
کوچکترین رزمنده شهید جنگ
شهید ظفر خالدی، کوچکترین رزمنده شهید دفاع مقدس کشور، نوجوانی با ۱۱ سال و ۷ ماه سن اهل روستای تنگ کلوره از توابع شهرستان لردگان از دیار شیرمردان استان چهارمحال و بختیاری است.
موفقترین عملیات جنگی جمهوری اسلامی ایران به فرماندهی سپاه
عملیات والفجر ۸ قطعا موفقترین عملیات ایران بوده است. این عملیات از جمله عوامل مهم در تعیین زمان صدور قطعنامه۵۸۲ و تصرف فاو به وسیله قوای ایران بودهاست و یکی از پرافتخارترین عملیاتهای رزمندگان جمهوری اسلامی ایران و شکست تحقیرآمیز برای عراق و همپیمانانش در تاریخ ماندگار شد. در ضمن تعداد تلفات عراق در این عملیات بسیار زیاد بوده است.
اولین و آخرین عملیات ایران
اولین عملیات ایران با نام امام مهدی (عج) در ۲۶ اسفند ماه ۱۳۵۹ در غرب سوسنگرد؛ و آخرین عملیات، عملیات مرصاد در ۳۱ تیر ۱۳۶۷ در مناطق عملیاتی سرپل ذهاب و مریوان رخ داد.
موفقترین عملیات هوایی جنگ
عملیات ۳ H، که از آن به عنوان حمله به ۳ H نیز یاد میشود، یکی از عملیاتهای هوایی مهم نیروی هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران در جنگ ایران و عراق بود. از این عملیات به عنوان پیچیدهترین و همچنین یکی از بزرگترین عملیاتهای هوایی دنیا که به نام حمله فانتومها ثبت شدهاست، یاد میشود. طی این عملیات فانتومهای نیروی هوایی ارتش ایران در تاریخ ۴ آوریل ۱۹۸۱ (۱۵ فروردین ۱۳۶۰) پایگاه هوایی الولید (پایگاههای هوایی ۳ H) را در غربیترین نقطه عراق، در مرز مشترک عراق و اردن بمباران کردند و آن را منهدم ساختند. در این عملیات بیش از ۴۸ هواپیمای عراقی که بیشتر آنها بمب افکنهای روسی (میگ-۲۳، سوخو-۲۰، توپولف-۱۶، توپولف-۲۲) بودند از بین رفتند.
منبع: خبرفوری
انتهای پیام/