نرگس مومنی جو روانشناس بالینی و خانواده درمانگر در گفتوگو با خبرنگار حوزه رفاه و تعاون گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان، درباره راهکار برای آرام کردن همسر عصبانی، اظهار کرد: همه ما در زندگی روزمره تجربه برخورد با فرد پرخاشگر و عصبانی را داشته ایم، افراد پرخاشگری که ممکن است، اگر ندانیم چگونه با آنها برخورد کنیم در هنگام عصبانیت، به ما یا خودشان آسیب روانی یا جسمی میرسانند.
این روانشناس ادامه داد: این افراد باعث میشوند که چه ما مقصر باشیم، چه نباشیم سرشار از عواطف نامطلوبی مثل غم، ترس و خشم شویم و در نهایت یا مجبور به تحمل و عقب نشینی باشیم و یا درگیر بازی لجبازانه بجنگ تا بجنگیم! و زمانی که هنر برخورد با آدمهای عصبانی پر اهمیتتر به نظر میرسد که فرد پرخاشگر، همسرخودمان باشد، کسی که ممکن است بارها و بارها در طی زندگی مشترک ما را در وضعیتهای ذکر شده قرار دهد.
مومنی جو تصریح کرد: اما آیا راهی برای مواجه با چنین پیش آمدهایی وجود دارد؟ آیا میتوانیم با همسر پرخاشگرمان طوری رفتار کنیم که هم او و هم خودمان از آسیب در امان باشیم ودر نهایت به حل تعارض و رضایت برسیم؟ بله خوشبختانه چنین راهکاری وجود دارد، اولین و مهمترین مهارتی که باعث میشود در برخورد با همسر پرخاشگر دچار چالش کمتری شویم آن است که ابدا مثل خود او رفتار نکنیم.
وی افزود: یعنی لحظهای که همسرمان عنان خشم خود را از دست داده، حتی اگر ما مقصر نیستیم و موضوع خشم به ما ارتباطی ندارد، مثل او از کوره در نرویم و به قولی مقابله به مثل ممنوع! که البته این برخورد اولیه کار خیلی سادهای هم نیست و لازمه آن تسلط بر مهارتهای زندگی، مثل مهارت مدیرت و کنترل هیحانات مختلف است. زیرا زمانی که ما مثل او عصبانی نمیشویم، او را سرزنش نمیکنیم و باعث نمیشویم او با تجربه حس تحقیر شدن خشم بیشتری به خود و ما بگیرد و دیگر اینکه با تسلط بر هیحانات خود، بدون فرار کردن از عصبانیت او و یا گریه کردن میتوانیم در کمال آرامش او را هم به آرامش دعوت کنیم.
این روانشناس با بیان اینکه مهم است بدانیم که معنای آرامش دادن این نیست که بگوئیم "بیخیال""، چیزی نشده که! "، "برای این ناراحتی؟! "، گفت: بلکه باید با همدلی و پذیرش حس همسرمان و استفاده از جملههایی مثل"میفهمم چقدر عصبانی هستی" ویا "حق داری عصبانی باشی"در صورتی که واقعا در حق او اجحافی شده باشد به او آرامش بدهیم.
مومنی جو بیان کرد: در این زمان باید بدانیم با توجه به فیزیولوژیک بود هیجان خشم و تاثیری که بر بدن دارد حدود ۲۰ دقیقه زمان میبرد که با کاهش سطح آدرنالین، خشم همسرمان فروکش کند و او بتواند در موردش با ما حرف بزند، در طول این مدت هنر شنوایی فعال و استفاده از تکنیک خلع سلاح بسیار موثر است، در این تکنیک با شنیدن و در درک هر آنچه همسر عصبانیمان میگوید در کمال آرامش و آگاهی بدون اینکه خودمان را درگیر خشم او کنیم و بدون توضیح و یا توجیه اضافی، صبورانه احساسات او را میشنویم تا خشم او تخلیه شود، وقتی او سلاح پرخاشگری خور را کنار گذاشت و آرامتر شد زمان شنیدن توضیحات ما در مورد موضوع پیش آمده است. الان وقت آن رسیده همچنان صبور و آرام بدون تحقیر و سرزنش در مورد هر آنچه گذشته و مخصوصا آن چیزهایی که ما را آزرده با وی حرف بزنیم، از رفتارهای پرخاشگرانهای مثل برخورد فیزیکی و یا شکستن وسایل تا توهینها و بی احترامیهای احتمالی.
وی خاطرنشان کرد: مهمترین موضوع در برخورد با آدمهای خشمگین مخصوصا همسرانمان یادگیری و تسلط بر مهارتهای زندگی برای بهزیستی روانی است، مهارتهای مدیریت خشم، اضطراب و هر هیجان دیگری، بهترین راه برای نیل به آرامش در ما و همسرمان است، که با کمک گرفتن و مراجعه به متخصصین حوزهی روان به دست خواهد آمد.
بیشتر بخوانید
انتهای پیام/
پیشنهاد میکنم کتابهای کنترل خشم و کلا معرفی کتابهای مفید روانشناسی را هم در برنامه خبری تان قرار دهید. مطمئنا استقبال میشود.
اگر سر پا هستند .بنشیند
یک لیوان اب بنوشید
اصلا جواب ندهید تا طرف ارام شودو حرف های شما را بشنود
به این فکر کنید در دعوا .دو طرف خسارت روحی و جانی میبینند