به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، وزارت خزانهداری آمریکا روز پنجشنبه طی بیانیهای اعلام کرد که نام ۱۸ بانک ایرانی به فهرست شرکتهای تحت تحریم دفتر کنترل داراییهای خارجی (اوفک) که از نهادهای زیرمجموعه این وزارتخانه به شمار میرود، اضافه شده است.
براساس بیانیه وزارت خزانهداری آمریکا، این وزارتخانه اقدام به تحریم بانک سرمایهگذاری امین، بانک کشاورزی، بانک مسکن، بانک رفاه کارگران، بانک شهر، بانک اقتصاد نوین، بانک قرضالحسنه رسالت، بانک حکمت ایرانیان، بانک ایرانزمین، بانک منطقهای تعاون اسلامی، بانک کارآفرین، بانک خاورمیانه، بانک قرضالحسنه مهر ایران، بانک پاسارگاد، بانک سامان، بانک سرمایه، بانک توسعه تعاون و بانک گردشگری کرده است. براساس اعلام وزارت دارایی آمریکا، این تحریمها ظرف ۴۵روز به اجرا درخواهد آمد تا شرکتها فرصت کاهش معاملات با ایران را پیدا کنند.
دولت ترامپ از زمان خروجش از برجام در اردیبهشت سال ۹۷ تحریمهای مختلفی را در قالب طرح فشار حداکثری علیه ایران وضع کرده است تا ایران را پای میز مذاکره بیاورد.
اما مقامات جمهوری اسلامی ایران بارها تأکید کردند که ایران هرگز مذاکره تحت فشار با دولتی را که به پیمانهای قبلی خود پایبند نبوده، نخواهد پذیرفت.
در همین حال به لحاظ فنی، کارشناسان و نهادهای بینالمللی مالی معتقدند این تحریمها با وجود ایجاد مشکل برای اقتصاد ایران، نتوانسته هدف آمریکا یعنی فروپاشی اقتصاد ایران را محقق کند و بانک جهانی و صندوق بینالمللی پول در گزارشهای اخیر خود از تخلیه شدن اثر این تحریمها سخن گفتهاند.
صندوق بینالمللی پول در جدیدترین گزارش خود از چشمانداز اقتصاد جهانی، پیشبینی کرده است که ایران در سال جاری میلادی همانند اکثریت قریب به اتفاق کشورهای جهان، تحتتأثیر بحران جهانی کرونا رشد اقتصادی منفی را تجربه خواهد کرد، اما نرخ رشد اقتصادی ایران برای سال آینده میلادی ۱/۳ درصد پیشبینی شده است.
چندی پیش هم شبکه آمریکایی بلومبرگ در گزارشی تأکید کرده بود سیاست تحریم علیه ایران به آخر خط رسیده است و آمریکا گزینههای زیادی برای اعمال تحریمهای بیشتر در اختیار ندارد.
مردم ایران، هدف تحریمهای آمریکا
در چنین شرایطی به نظر میرسد هدف آمریکاییها از ادامه مسیر تحریم و افزایش دامنه آن، صرفا افزایش فشار بر مردم ایران و ایجاد فاصله میان جامعه و حاکمیت در جمهوری اسلامی ایران است؛ چرا که به اذعان اندیشکدههای خارجی و مقامات بینالمللی، تحریمهای جدید آمریکا با ایجاد محدودیت در صادرات غذا و دارو به کشورمان، جان مردم ایران را هدف گرفته است.
در همین خصوص اروپاییها که از زمان خروج آمریکا از برجام فقط به صدور بیانیه و موضعگیری سیاسی مشغول بودهاند، باز هم به ابراز نگرانی پرداخته و ماریا آدِبار، سخنگوی وزارت خارجه آلمان دیروز گفت: این تحریمها ارسال کالاهای انساندوستانه به ایران را باز هم دشوارتر میکند و این از دیدگاه ما در دوران کرونا، نشانه خوبی نیست و ما به این اقدام انتقاد داریم. وی افزود: این تحریمها باعث کاهش بیشتر تجارت در کمکهای بشردوستانه خواهد شد، در حالیکه این کمکها برای ایران که به سختی با کرونا درگیر است اهمیت دارد.
تلاش برای فریب افکار عمومی
آمریکاییها برای فرار از فشار افکار عمومی، همواره مدعی هستند این تحریمها شامل غذا، دارو و اقلام بشردوستانه نمیشود، اما واقعیت نشان داده که این اظهارات، ادعاهای توخالی است که حتی کشورهای غربی نیز آن را قبول ندارند. در مورد تحریمهای اخیر هم وزارت خزانهداری آمریکا اعلام کرده دولت این کشور استثناهایی برای تجارت انساندوستانه قائل میشود و مبادله کالاهای انساندوستانه مثل غذا و دارو از تحریمها معاف است. اما خبرگزاری فرانسه در همین زمینه بهنقل از دیپلماتهای اروپایی نوشت که تحریمها دارای عواقب ناگواری خواهد بود، چون کمتر نهادی حاضر است با انجام معامله از هر نوعی با ایران، خطر اقدام حقوقی آمریکا را به جان بخرد.
بیبیسی فارسی هم در گزارشی نوشت: کشورهای اروپایی با تحریم یکپارچه خدمات مالی مخالفاند، چون میتواند موسسات مالی و شرکتهای اروپایی را در معرض مجازاتهای آمریکا قرار دهد. دویچهوله فارسی هم در گزارشی با اشاره به ادعای آمریکا مبنی بر پیشبینی این کشور برای باز گذاشتن صدور کالاهای انسان دوستانه و پزشکی به ایران نوشت: بسیاری از کارشناسان بر این باورند، صدور کالاهای پزشکی به ایران نیز در سایه اجرای این سیاست دشوار خواهد شد.
به عنوان نمونه، سوزان مالونی، کارشناس امور ایران در موسسه بروکینگز بر این باور است که امکان دسترسی ایران به کالاهای پزشکی و دارو نیز محدود خواهد شد. او با اشاره به کمبود دارو و لوازم پزشکی در ایران و از جمله انسولین و داروهای مربوط به شیمیدرمانی بر این باور است که اجرای این سیاست عملا به این کمبودها دامن خواهد زد.
رد ادعاهای مقامات آمریکایی از سوی ایران
تجربه تحریمها در چند ماه گذشته نیز به روشنی اثبات میکند که ادعاهای آمریکا مبنی بر معافیت اقلام انساندوستانه و دارو از تحریمهای آمریکا، پوچ و توخالی است.
چندی قبل بود که محمدباقر نوبخت، رئیس سازمان برنامه و بودجه در اظهارنظری گفته بود: «شدیدترین مرحله تحریم که در گذشته علیه برخی کشورها شاهد بودیم، نفت در برابر غذا بود. اما الان در شرایطی هستیم که این بیانصافها و دژخیمان حتی برای غذا و دارو، اجازه فروش یکقطره نفت را نمیدهند و اگر هم به فروش میرسد، امکان تبادل مالی وجود ندارد.»
محمدجواد ظریف، وزیر خارجه کشورمان هم دیروز پس از انتشار بیانیه وزارت خزانهداری آمریکا مبنیبر تحریمهای ثانویه بانکهای ایرانی، در فضای مجازی نوشت: در میانه همهگیری کرونا، رژیم ایالات متحده درصدد نابود کردن کانالهای باقیمانده برای پرداخت پول دارو و غذاست. ظریف یادآوری کرد: ایرانیان این آخرین سبوعیتها را نیز از سر خواهند گذراند، اما تبانی برای گرسنگی دادن یک ملت، جنایت علیه بشریت است و آمران و مجریان که پولهای ما را بلوکه کنند، به دست عدالت سپرده خواهند شد.
نکته عجیب و تاملبرانگیز اینکه مقامات آمریکایی همزمان با افزایش تحریمهای ایران، برای مردم کشورمان اشک تمساح میریزند و هرچند وقت یکبار نیز با ابراز نگرانی نسبت به شرایط ناشی از شیوع ویروس کرونا مدعی میشوند که برای کمک به مردم ایران آمادگی دارند.
در یکی از آخرین نمونههای اینگونه رفتار فریبکارانه، سهشنبه گذشته بود که مورگان اورتگاس، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا ادعا کرد ایالات متحده نگران بدتر شدن شیوع کرونا در ایران است و دولت آمریکا آماده کمک به ایران است. این اظهارنظر مقام آمریکایی، واکنش توییتری سخنگوی وزارت خارجه کشورمان را به همراه داشت و سعید خطیبزاده با انتشار مطلبی تاکید کرد: «ایالات متحده همچنان به تکرار پیشنهادهای پوچ و توخالی برای کمک ادامه میدهد. یک پیشنهاد: عملتان را با حرفتان یکی کنید. از مسدود کردن حق مردم ایران برای استفاده از پول خودشان که در کرهجنوبی، عراق و ژاپن بلوکه شده، دست بردارید تا در میانه این همهگیری کرونا برای خرید غذا و دارو استفاده شود.»
بیشتر بخوانید
اهداف داخلی و سیاستهای منطقهای
تحلیلگران، اهداف دیگری را نیز برای تحریمهای جدید آمریکا قائل هستند که بخشی از آن به مسائل داخلی آمریکا و انتخابات ریاستجمهوری این کشور و بخشی نیز به تلاشهای ناکام ترامپ درخصوص پرونده هستهای ایران و همچنین محدود کردن برنامه تسلیحاتی و منطقهای ایران مرتبط است. خبرگزاری رویترز در گزارشی در همین زمینه، اجرای سیاست تحریم سامانه مالی ایران از سوی دولت آمریکا در آستانه برگزاری انتخابات ریاست جمهوری آن کشور را بیارتباط با تلاش آمریکا برای فعال کردن مکانیسم ماشه نمیداند.
رویترز در این گزارش نوشته است: آمریکا سیاست تحریم کامل مالی ایران را در پی مخالفت کشورهای اروپایی در توافق هستهای با سیاست فعال کردن مکانیسم ماشه و بازگرداندن همه تحریمهای بینالمللی علیه ایران، از جمله تمدید نامحدود تحریمهای تسلیحاتی این کشور اتخاذ کرده است.
براساس ادعای رویترز، اجرای چنین سیاستی عملا منجر به خروج ایران از شبکه مالی سوئیفت میشود و همین موضوع امکان داد و ستد کشورهای اروپایی با ایران را بهشدت محدود خواهد کرد.
ایجاد مشکل برای ریاستجمهوری احتمالی بایدن
از سوی دیگر ترامپ با این تحریمها شرایط را به گونهای رقم میزند که اگر جو بایدن بتواند در انتخابات پیروز شود، برای تحقق وعده انتخاباتیاش یعنی بازگشت به برجام، کار سادهای در پیش نداشته باشد. به گزارش دویچهوله فارسی، تحریمهای مالی ایران از سوی دونالد ترامپ، حتی در صورت شکست او در انتخابات نیز میتواند بازگشت آمریکا به برجام و رفع تحریمهای این کشور را دشوار سازد.
براساس این گزارش، طرح تحریم بانکها و موسسات مالی ایران از سوی آمریکا در ارتباط با دستورالعمل اجرایی ۱۳۹۰۲ اعمال خواهد شد. دولت ترامپ این دستورالعمل را در ماه ژانویه اجرا کرده بود. این دستورالعمل در ارتباط با فعالیتهای موشکی و هستهای ایران پیشبینی شده بود و تحریم بخشهای مربوط به معادن و ساختوساز ایران را نیز دربر میگرفت.
طرفداران تشدید تحریمهای ایران و از جمله اعضای بنیاد دفاع از دموکراسیها بر این باورند که در صورت تحریم بانکها و موسسات مالی ایران در ارتباط با فعالیتهای هستهای و موشکی، امکان تجدیدنظر در این سیاست برای جو بایدن محدود خواهد شد.
دیچهوله در این گزارش نوشته است: بایدن در صورت پیروزی برای رفع این تحریمها باید ثابت کند که این موسسات در فعالیتهای هستهای و موشکی ایران نقشی ندارند و اثبات چنین امری، دشوار و زمانبر خواهد بود.
تلاش ایران برای مدیریت شرایط
به دنبال تحریمهای جدید آمریکا، عبدالناصر همتی، رئیسکل بانک مرکزی در گفتوگوی تلفنی با حسن روحانی، رئیسجمهور کشورمان، گزارشی از روند تأمین ارز کالاهای اساسی و دارو در چارچوب برنامه تدوینی دولت ارائه کرد.
روحانی در این تماس تلفنی، تلاشهای آمریکا برای ایجاد موانع و مشکلات جدی در نقل و انتقال ارزی برای تامین دارو و غذا را ظالمانه، تروریستی و غیرانسانی خواند و تاکید کرد آمریکاییها با این نوع اقدامات ضدانسانی و حقوق بشری نمیتوانند مقاومت ملت ایران را بشکنند.
حسن روحانی اظهار کرد: «اقدامات دولت آمریکا در چارچوب تلاشهای تبلیغاتی-سیاسی با اهداف داخلی خودشان است.»
رئیس کل بانک مرکزی نیز در این گفتگو تصریح کرد: «تحریمهای جدید آمریکا معافیتهای قبلی دارو و کالاهای اساسی را لغو نکرده و بانکهایی که در این مرحله مشمول تحریم ثانویه شدهاند، همچنان از سوئیفت استفاده کرده و به کار تأمین مالی کالاهای اساسی ادامه خواهند داد.»
همتی گفت: «دولت آمریکا به بهانههای مختلف، موانع و مشکلات جدی در نقل و انتقال ارزی برای تامین دارو و غذا ایجاد میکند، ولی با تلاش بانک مرکزی، بانکها و تجار محترم، با استفاده از روشهای خاص نگذاشتیم کمبودی از این لحاظ ایجاد شود.»
منبع: روزنامه جام جم
انتهای پیام/