افراد دیابتی در هنگام همه‌گیری بیماری کرونا بیشتر در معرض خطر این بیماری قرار دارند و احتمال بروز علائم ‏شدیدتر در اثر ابتلا به کووید-۱۹در آنان بیشتر است،وباید نکات ضروری را رعایت ‏کنند.‏

به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از سنندج ،کرونا این روز‌ها تبدیل به واژه نام ‌آشنای پرتکراری شده که از بهمن‌ماه در کشور ‏قد علم کرده و با تکثیر خود، افراد زیادی را در هر سن وسالی وبا هر شرایطی ‏درگیر کرده است، ودر حال حاضر تنها راه مهار ویروس بی‌رحم کرونا با توجه ‏به قدرت بالای سرایت این بیماری ، رعایت دستورالعمل‌های بهداشتی، ‏خانه‌نشینی و پرهیز از تردد‌های غیرضروری است‎ ‎‏. ‏

اما در این میان این ویروس هزارچهره برای گروه‌هایی از افراد با خطرات ‏بسیاری همراه است که از جمله این گروه‌ها بیماران مبتلا به دیابت هستند، که باید ‏بیشتر از خود مراقبت کنند‎. ‎

بیماران مبتلا به دیابت باید در این روز‌ها در کنار خانه نشینی و مراقبت‌های ‏بهداشتی، توجه ویژه‌ای به بحث تغذیه خود جهت حفظ سلامتشان داشته باشند‎. ‎

مصیب محمدی مشاور تغذیه و رژیم درمانی با اشاره به تاثیر کرونا روی بیماران دیابتی در گفتگو با خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از سنندج ، می‌گوید:افراد دیابتی که دچار دیابت ‏کنترل نشده هستند به نظر می‌رسد که نسبت به ویروس کووید- ۱۹ حساس‌تر بوده ‏و شدت بیماری کرونا در این افراد بیشتر است. ‏

او می‌گوید:هنگامی که افراد مبتلا به دیابت، عفونت ویروسی می‌گیرند، درمان با ‏توجه به نوسانات سطح گلوکز خون و احتمالاً وجود مشکلات دیابت، سخت‌تر ‏است. ‏

محمدی بیان می‌کند: سیستم ایمنی این افراد در خطر قرار می‌گیرد، به همین دلیل ‏مبارزه با ویروس را سخت‌تر می‌کند و به احتمال زیاد منجر به دوره نقاهت ‏طولانی‌تر می‌شود. ‏

بخور و نخور‌های دیابتی‌ها در روز‌های کرونایی

او با اشاره به اینکه ویروس کرونا ممکن است در محیطی با افزایش قند خون ‏رشد کند، می‌افزاید:افراد دیابتی بیشتر در معرض خطر بیماری کرونا قرار دارند ‏و احتمال بروز علائم شدیدتر در اثر ابتلاء به کووید -۱۹ در آنان بیشتر است، اما ‏اگر دیابت به خوبی کنترل شده باشد، خطر اینکه فرد در اثر ابتلاء به کووید -۱۹ ‏علائم حاد را تجربه کند، به اندازه‌ی دیگر افراد عادی است‎. ‎

محمدی مشاور تغذیه و رژیم درمانی می‌گوید:اگر دیابت کنترل نشود و شاهد نوسان قند ‏خون باشیم، فرد در معرض مشکلات ناشی از دیابت مانند بیماری قلبی و عروقی ‏قرار می‌گیرد و توانایی بدن او در مبارزه با عفونت کاهش می‌یابد. ‏

محمدی می‌افزاید:معالجه‌ بیماری در افراد دچار دیابت به علت نوسان گلوکز خون ‏و عوارض احتمالی ناشی از دیابت، دشوارتر است، زیرا سیستم ایمنی این افراد ‏ضعیف‌تر عمل می‌کند و دوره‌ نقاهت طولانی‌تر می‌شود و ویروس در بستر بالا ‏بودن گلوکز خون رشد بیشتری می‌یابد‎. ‎

نکات پیشگیری و مراقبت از خود دیابتیها در ایام کرونایی

او تاکید کرد:بیماران دیابتی باید در پیشگیری از بروز این ویروس تمام نکات ‏بهداشتی از جمله شست و شوی مرتب دست‌ها و پوشاندن دهان هنگام عطسه و سرفه با ‏آرنج یا دستمال، استفاده از ماسک را رعایت کنند‎. ‎

محمدی می‌افزاید:فرد دیابتی باید دستگاه تست قند داشته باشد و دفعات بیشتری قند ‏خون خود را اندازه‌گیری کند و در صورت قرنطینه خانگی، علاوه بر تیم درمانی ‏کرونا با پزشک معالج خود نیز در ارتباط باشد تا از نظر کنترل دیابت راهنمایی ‏مناسب را انجام گیرد‎. ‎

رژیم غذایی افراد دیابتی در ایام کرونا

مشاور تغذیه و رژیم درمانی می‌گوید:رژیم غذایی افراد دیابتی در این روز‌ها ‏باید با دقت بیشتر پیگیری شود؛ به این صورت که از مصرف قند‌های ساده مانند: ‏قند و شکر، عسل (حتی عسل طبیعی) کیک، شیرینی، بیسکویت و آبمیوه‌های ‏صنعتی، نوشابه، بستنی و تمام تنقلات شیرین به شدت پرهیز شود. همچنین نوع نان ‏و غلات این افراد سبوس دار باشد‎. ‎

محمدی می‌افزاید:توصیه می‌شود بشقاب غذای افراد دیابتی، از یک سوم سالاد و ‏سبزی، یک سوم پروتئین و یک سوم غلات تشکیل شود. باید به این نکته توجه ‏داشت که حداقل شب‌ها از مصرف برنج پرهیز و بیشتر از غلات سبوس دار ‏استفاده کنند‎. ‎

او می‌گوید:افراد دیابتی باید توجه داشته باشند در مصرف میوه افراط نکنند و ‏حداقل از خود میوه استفاده کنند، زیرا مصرف آب میوه به شدت قند خون را ‏افزایش می‌دهد و کنترل آن را سخت‌تر می‌کنند. مضافاً از مصرف میوه‌های ‏شیرین خصوصاً انگور، هندوانه و خربزه خودداری گردد‎. ‎

محمدی می‌گوید:افراد دیابتی به مصرف وعده‌های غذایی به موقع، توجه ویژه داشته ‏باشند؛ زیرا این افراد که نامنظمی در وعده‌های غذایی دارند، باعث عدم تعادل قند ‏خون می‌شود و به هیچ عنوان تعداد وعده‌های غذایی خود را کاهش ندهند. همچنین ‏خواب منظم و کافی در تنظیم قند خون این افراد مؤثر است‎. ‎

این مشاور تغذیه و رژیم درمانی می گوید: حتماً باید از یک ‏رژیم استاندارد که با توجه به وضعیت جسمی و حرکتی وی توسط کارشناس ‏تغذیه و رژیم درمانی تنظیم گردیده پیروی کنند‎. ‎

او می‌گوید:فرد دیابتی بهتر است که خود را به وزن ایده آل برساند چرا که چاقی ‏و افزایش وزن موجب افزایش قند خون بیمار شده و بیماری کرونا را تشدید می ‏کند‎. ‎

نقش برنامه غذایی در کنترل دیابت 

محمدی می گوید:برنامه غذایی فرد دیانتی باید شامل هر چهار گروه غذایی (سبزی و میوه‌های ‏تازه، شیر ولبنیات کم چرب، گوشت و مواد پروتئینی کم چرب و نان و غلات ‏سبوس دار) بوده ودر ۶ وعده کوچک تقسیم گردد.

او می افزاید:تمام وعده‌ها باید راس ساعاتی ‏مشخص حداقل با فاصله ۲ ساعت تنظیم گردد. به نحوی که رژیم مربوطه از ‏نوسان قند خون در طول شبانه روز جلوگیری نماید‎. ‎

بخور و نخور‌های دیابتی‌ها در روز‌های کرونایی

محمدی می گوید:فرد دیابتی باید روزانه ۱ ساعت برنامه پیاده روی و یا ورزش‌های سبک داشته ‏باشد مضافاً وضعیت روحی مناسب و پرهیز از استرس و اضطراب و نگرانی و ‏حفظ وضعیت روحی مناسب می تواند در کنترل بهتر قند خون و نیز درمان کرونا ‏بسیار موثر باشد‎. ‎

این مشاور تغذیه و رژیم درمانی در پایان با توصیه به افراد دیابتی می گوید:فرد مبتلا به دیابت، در بیماری کرونا، باید دیابت خود را مدیریت و کنترل کند، زیرا وضعیت کنترل قند خون فرد در بهبود بیماری تأثیر می‌گذارد.

شواهد اخیر نشان داده که دیابت یکی از شایع‌ترین بیماری‌های همراه در میان ‏بیماران مبتلا به کووید- ۱۹ بوده که در بخش مراقبت‌های ویژه بستری بوده‌اند ‏بنابراین برای مبتلایان به دیابت و افرادی که در تماس نزدیک با افراد مبتلا به ‏دیابت هستند، رعایت توصیه‌های عمومی بسیار مهم وحائز اهمیت است‎. ‎

انتهای پیام/م

 

 

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.