به گزارش گروه بینالملل باشگاه خبرنگاران جوان، سرانجام پس از بیش یک دهه، تحریمهای سازمان ملل علیه بخش تسلیحاتی ایران، بامداد روز یکشنبه ۲۷ مهرماه به سر آمد؛ رخدادی که به رغم کمپین فشرده و چندماهه دولت آمریکا برای جلوگیری از وقوع آن، به تائید جامعه جهانی، شورای امنیت و تمامی طرفین برجام محقق شد و عملی شدن آن هیچ پیامی جز شکست آمریکا در عرصه جهانی برای پیشبرد راهبرد یکجانبه خود و تحمیل آن به همه جهانیان نداشت.
خبرگزاری آمریکایی آسوشیتدپرس در مطلبی با اشاره به این تحول بین المللی مهم یادآور شد برغم پافشاریهای دولت واشنگتن بر جلوگیری از پایان تحریمهای تسلیحاتی ایران، این تحریمها روز گذشته منقضی شد. تحریمهایی که از یک دهه پیش به این سو بخش تسلیحاتی ایران را هدف قرار داد و جمهوری اسلامی را از خرید سلاحهای خارجی منع کرد. اما برابر با توافق صورت گرفته ذیل «طرح جامع اقدام مشترک» موسوم به برجام این تحریمها باید در روز ۱۸ اکتبر به پایان میرسید.
آسوشیتدپرس در این نوشتار به تقلاهای دولت آمریکا در ماههای اخیر اشاره دارد، زمانیکه مقامات واشنگتن تحریمهای تسلیحاتی ایران را در آستانه انقضا دیدند و تلاش گستردهای برای مانع تراشی در این مسیر آغاز کردند. این تلاشها در قالب ارائه دو قطعنامه در شورای امنیت و البته مجموعهای از اقدامات دنبال شد. اما تک رای حمایت کشور ناشناختهای به نام جمهوری دومینیکن از قطعنامه ضد ایرانی آمریکا چیزی جز یک شکست تحقیرآمیز برای واشنگتن رقم نزد.
بعد از آن آمریکا رو به آخرین راهکار خود برای پیروزی در این میدان آورد. توسل آمریکا به مکانیسم ماشه در واقع به معنای آن بود که دولتمردان آمریکا هر آنچه در چنته دارند برای جلوگیری از پایان تحریمهای ایران رو کرده اند. هر چند این حربه نیز خریداری نداشت و به اذعان همگانی دولت دونالد ترامپ زمانی که در می سال ۲۰۱۸ از برجام خارج شد، حق خود برای توسل به این سازوکار را سوزاند.
در بخش دیگری از نوشتار آسوشیتدپرس با استناد به پیش بینی آژانس اطلاعات دفاعی آمریکا مورخ سال ۲۰۱۹ مدعی میشود در صورت پایان تحریمهای تسلیحاتی ایران، این کشور احتمالا خرید جنگندههای سوخو ۳۰ روسیه و هواپیمای یاک-۱۳۰ و تانک تی-۹۰ را در دستور کار خود داشته باشد. همچنین پدافند موشکی اس-۴۰۰ و سامانه موشکی دفاع ساحلی باستین میتوانند از دیگر گزینههای ایران برای خرید تسلیحاتی باشند.
این رسانه آمریکایی البته واکنش روز گذشته وزیر خارجه آمریکا به پایان تحریمهای تسلیحاتی ایران را که در قالب تهدید دوباره به تحریم عنوان شد، را نیز در نوشتار خود پوشش داد و به نقل از مایک پمپئو نوشت: هر کشوری که ممنوعیت ۱۰ ساله محدودیت تسلیحاتی آمریکا را به چالش بکشد به وضوح به دنبال تشدید تنشها و اختلافات به جای گسترش صلح است و باید خود را آماده تحریمهای آمریکا کند.
تهدیداتی که البته خیلی زود از سوی مقامات روسی پاسخ داده شد. دیمیتری پولیانسکی، معاون سفیر آمریکا در سازمان ملل به وزیر خارجه آمریکا توصیه کرد در دایره لغات خود واژگان «گفتگو» و «تعامل» را جایگزین «تحریم» و «مجازات» کند. میخائیل اولیانوف، نماینده دائم روسیه در آژانس نیز با تمسخر رویکرد تحریمی آمریکا گفت بخش دفاعی روسیه هر آنچه تحریم بوده از سوی آمریکا دریافت کرده و این کشور خط مشی تسلیحاتی خود را متاثر از تهدیدهای آمریکا شکل نمیدهد.
انتهای پیام/