مدیر مرکز خدمات تخصصی گیاهان دارویی خراسان ‌جنوبی گفت: برنامه ‌ریزی دقیق در حوزه فرآوری گیاهان دارویی منجر به خلق ثروت از آنها در شرایط تحریم می‌شود.

به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از بیرجند، نام خراسان ‌جنوبی با سه محصول استراتژیک، چون زرشک، عناب و زعفران گره خورده است. سه محصولی که در صورت معرفی و فرآوری می ‌تواند برای مردم این دیار کویری به خلق ثروت بینجامد.

اما متأسفانه همچنان خام‌فروشی و آن هم خام فروشی بدون کیفیت گریبان فروش این محصولات را گرفته است در حالی که با اندکی آموزش می‌توان این موانع را رفع کرد.

 راغ آرا مدیر مرکز خدمات تخصصی گیاهان دارویی استراتژیک جهاد دانشگاهی خراسان‌جنوبی در این زمینه گفت: جهاد دانشگاهی در سال ۹۴ مأموریتی را بر عهده گرفت که بر اساس ظرفیت ‌های منطقه در حوزه بهینه ‌سازی، تولید و فرآوری گیاهان دارویی استراتژیک استان (عناب، زرشک و زعفران) بود.

او افزود: در گام اول مشکلات مرتبط با گیاهان دارویی استراتژیک استان مورد بررسی قرار گرفت.

راغ آرا ادامه‌ داد: با جمع بندی مشکلات به این نتیجه رسیدیم که برای رفع آن باید با بازار فروش این محصولات ارتباط مستقیم داشته و با آن کار کنیم چرا که بخش عمده‌ای از مسائل به حوزه فروش برمی‌گردد.

مردم با خواص محصولات استراتژیک خراسان‌جنوبی آشنایی ندارند

او با بیان اینکه در نهایت سایت بیرناب را برای فروش گیاهان دارویی استراتژیک خراسان ‌جنوبی و مهم‌ تر از آن تکمیل زنجیره ارزش این محصولات ثبت و راه اندازی کرده ایم، گفت: یکی از مشکلات گیاهان استراتژیک استان، چون عناب عدم آشنایی مردم با خواص و ویژگی ‌های منحصر به فرد آن است.

مدیر مرکز خدمات تخصصی گیاهان دارویی استراتژیک جهاد دانشگاهی خراسان جنوبی اظهار کرد: وقتی که ما سخن از محصولی، چون خرما می‌زنیم همه در هر کجای ایران و حتی جهان با آن آشنایی کامل دارند، ولی به راستی چقدر از این آشنایی درباره محصولی، چون عناب رخ داده است.


بیشتر بخوانید


او با اشاره به برخی از محصولات فرآوری شده از عناب توسط پژوهشگران جهاد دانشگاهی خراسان‌ جنوبی ادامه ‌داد: رسانه ‌ها می ‌توانند در جهت معرفی ظرفیت ‌های بی ‌بدیل خراسان جنوبی در حوزه گیاهان دارویی استراتژیک اقدامات بسیار مؤثری انجام دهند.

ثبت اختراع ۱۱ محصول فرآوری شده از عناب

راغ آرا با بیان اینکه در حال حاضر ۱۱ محصول ثبت اختراع شده داریم که از عناب فرآوری شده است، بیان‌کرد: ما بر روی بازار پسندی این محصولات نیز کار می‌ کنیم که رسیدن به این مهم ماه ‌ها کار و تلاش و پژوهش نیاز دارد.

مدیر مرکز خدمات تخصصی گیاهان دارویی جهاد دانشگاهی خراسان‌ جنوبی با اشاره به اینکه تولید، توزیع و مصرف یک محصول هر کدام مرحله مجزا و جداگانه‌ای است، تصریح کرد: امیدواریم طی یک سال آینده بخشی از محصولات فرآوری شده از عناب به صورت انبوه وارد بازار نیز شود.

فرآوری محصول رمز موفقیت در حوزه گیاهان استراتژیک

راغ آرا گفت: تنها راه نجات و موفقیت ما در بخش گیاهان دارویی استراتژیک خراسان‌ جنوبی بی‌شک فرآوری این محصولات است و موفقیت در فرآوری نیز به معرفی درست و دقیق این محصولات بستگی دارد.

مدیر مرکز خدمات تخصصی گیاهان دارویی جهاد دانشگاهی خراسان‌ جنوبی اظهار کرد: نمی‌ توان از مردمی که هنوز از خواص عناب اطلاع دقیقی ندارند انتظار خرید محصولات فرآوری شده از عناب، چون کلوچه عناب را داشت.

او با بیان اینکه در صورت عدم معرفی درست محصولات استراتژیک خراسان‌جنوبی، چون عناب در فرآوری و فروش و بازاریابی آن نیز موفق نخواهیم بود، بیان‌کرد:، اما اگر به مردمی که دغدغه سرماخوردگی و سایر بیماری‌ های ویروسی را دارند این نکته علمی را منتقل کنیم که ویتامین c عناب ۲.۵ برابر مرکبات است از آن استقبال خواهند کرد.

راغ آرا ادامه ‌داد: یکی از مزیت ‌های محصولات استراتژیک خراسان‌جنوبی مانند عناب این است که حتی در شرایط تحریم نیز امکان فروش و صادرات و در نهایت خلق ثروت از آن وجود دارد.

مدیر مرکز خدمات تخصصی گیاهان دارویی جهاد دانشگاهی خراسان‌ جنوبی با اشاره به اینکه خراسان‌ جنوبی تنها تولید کننده زرشک بی دانه دنیا است، اظهار کرد: این محصول با چنین مشخصاتی در هیچ اقلیمی ثبت نشده است.

خلق ثروت از عناب و زرشک با فرآوری

مدیر مرکز خدمات تخصصی گیاهان دارویی خراسان‌جنوبی اظهار کرد: برای خلق ثروت از این محصول نیز نیاز به فرآوری و کیفیت بالای محصول برای صادرات و معرفی آن داریم.

راغ آرا با اشاره به اینکه متأسفانه گاه در سبد خانوار مردم خراسان‌جنوبی نیز مصرف زرشک به اندازه کافی وجود ندارد، بیان‌کرد: موفقیت در صادرات این محصول به تولید با کیفیت آن، بسته‌ بندی و تدوین راهکار‌ هایی برای تازه ماندن و ماندگاری این محصول در فرایند صادرات دارد.

او با تأکید بر اینکه باید بازار، تحقیقات و تولید کننده را در مورد هر سه محصول استراتژیک خراسان‌جنوبی به هم وصل کنیم، عنوان کرد: باید در حوزه محصولات استراتژیک، آموزش ‌های حداقلی را به تولیدکنندگان بدهیم تا زمینه افزایش کیفیت تولیدات را به وجود بیاوریم.

مدیر مرکز خدمات تخصصی گیاهان دارویی خراسان جنوبی بیان‌کرد: به عنوان مثال ما ممکن است بر اثر نا  آگاهی زعفران را بر روی روزنامه خشک کنیم در حالی که در این روش سرب روزنامه وارد زعفران شده و برای سلامتی بسیار آسیب ‌زا است.

راغ آرا ادامه‌داد: از طرف دیگر اگر محصولی که در آن سرب وجود داشته باشند وارد فرآیند صادرات شود از طرف کشور مقصد معدوم و یا برگشت داده می‌ شود.

او اظهار کرد: از این جهت تأکید داریم که آموزش ‌های عمومی در حوزه گیاهان استراتژیک خراسان‌جنوبی در افزایش کیفیت محصول و ارتقا برند محصولات ایرانی تأثیر دارد.

مدیر مرکز خدمات تخصصی گیاهان دارویی خراسان جنوبی گفت: متأسفانه با گذشت سال‌ ها هنوز در حوزه فرآوری گیاهان دارویی استراتژیک خراسان جنوبی، چون زرشک و عناب در استان اقدام قابل توجهی انجام نداده‌ایم.

راغ آرا گفت: البته باید به این نکته نیز توجه داشته باشیم که فرآوری نیز باید بر اساس نیازسنجی بازار صورت گیرد چرا که در غیر این صورت سرمایه‌گذاری در این بخش نیز با شکست رو به رو خواهد شد.

او افزود:  از ایده ‌های جوانان در حوزه محصولات استراتژیک خراسان ‌جنوبی در صورت کاربردی بودن استفاده می‌ کنیم.

گنج ‌های بی بدیلی در خاک دیار خاوران و در دستان کشاورزان پر تلاش خراسان‌جنوبی نهفته است. امید آنکه با گره خوردن بازار، پژوهش و تولید با یکدیگر این گنج‌های بی‌بدیل استخراج و منجر به کارآفرینی و ثروت شود.

منبع: مهر

انتهای پیام/ ی

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار