به گزارش حوزه دفاعی امنیتی گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، سید حمزه صفوی مدیرعامل مؤسسه آینده پژوهی جهان اسلام در جلسه کمیته علمی و اجرایی همایش بین المللی اتحادیه اقتصادی اوراسیا و نقش ژئوپلیتیک مناطق آزاد در توسعه روابط منطقهای گفت: در برنامه ریزیهای اقتصادی کشورها، مزیتهای اقتصادی و رقابتی هر کشور اهمیت بالایی دارد. مهمترین مزیت نسبی و رقابتی ایران با این مشخصات ژئوپلیتیکی نسبت به سایر کشورها، مزیت ترانزیتی است. ترانزیت در کریدور شمال -جنوب و شمال –غرب، دارای ظرفیتهای بالایی است و عقلانیت حکم میکند که برای فعال سازی این کریدور اهتمام ویژهای داشته باشیم.
عضو هیئت علمی دانشگاه تهران با اشاره به تحریمهای ظالمانه و نامشروع دولت آمریکا علیه دولت و ملت ایران خاطرنشان کرد: در شرایط فعلی که دولت آمریکا راهبرد فشار حداکثری را علیه جمهوری اسلامی ایران در پیش گرفته و دولتهای اروپایی نیز از ایران برای برون رفت از چالشهای پسابرجام و عبور از فشار تحریمهای ظالمانه و نامشروع حمایتی نمیکنند، جمهوری اسلامی ایران باید جایگاه خودش را در این کریدور و مسیر تجارت جهاتی تثبیت نماید و منافع اقتصادی سایر کشورها را به خود پیوند دهد.
وی با اشاره به نقش مؤسسه آینده پژوهی جهان اسلام در برگزاری این همایش بین المللی تصریح کرد: مؤسسه آینده پژوهی جهان اسلام به دنبال همکاری با سازمانهای اجرایی و علمی و طراحی طرحهایی است که برای کشور عزیزمان و جهان اسلام راهگشا باشد، فعال سازی کریدور شمال-جنوب یکی از این طرحها است بر این اساس با همکاری دبیرخانه مناطق آزاد کشور، سازمان منطقه آزاد انزلی و مؤسسه آینده پژوهی جهان اسلام و اتحادیه انجمنهای علمی علوم جغرافیایی، اولین همایش اتحادیه اقتصادی اوراسیا و نقش ژئوپلیتیک مناطق آزاد در توسعه روابط منطقهای را در دستور کار قرار دادیم.
وی افزود: هدف از برگزاری این همایش، تولید ادبیات علمی جهت فعالتر شدن این کریدور است. بر این اساس در مرحله اول از منظر منظر علمی و دانشگاهی جایگاه عملی ایران را در این کریدور آسیب شناسی کردیم. در مرحله دوم یافتههای علمی و دانشگاهی را به دستگاههای اجرایی مسئول و بخش خصوصی متصل کردیم و شاهد همکاری مؤثر میان مناطق آزاد، اتاق بازرگانی و بخشهای دانشگاههای هستیم.
صفوی با اشاره به ساختارسازی این همایش جهت همکاری مؤثر نهادهای علمی و اجرایی برای حل بخشی از مشکلات کشور گفت: این همایش زمینه خوبی را برای تبادل نظر میان بخشهای دانشگاهی، کارگزاران اجرایی و فعالان بخش خصوصی ایجاد کرده است و امیدواریم این همکاری ادامه پیدا کند و سال آینده گزارش دهیم که چه میزان از دستاوردهای این همایش به صورت اجرایی محقق شده است.
مدیرعامل مؤسسه آینده پژوهی جهان اسلام با اشاره به چالشهای جهانی دولت آمریکا تصریح کرد: دولت ایالات متحده آمریکا سه گسل استراتژیک در سطح جهانی دارد. گسل اول با ماهیت ژئواکونومیک با چین، گسل دوم با ماهیت ژئواستراتژیک با روسیه و گسل سوم ماهیت فرهنگی با انقلاب اسلامی ایران است.
وی افزود: فعال سازی اتحادیه اقتصادی اوراسیا موجب کاهش آسیب پذیری سه کشور چین، روسیه و ایران در برابر آمریکا خواهد شد، چون آمریکاییها توانایی کنترل این منطقه را ندارند. جمهوری اسلامی ایران شاید بیش از این دو کشور بتواند از منافع اتحادیه اقتصادی اوراسیا در برابر تحریمهای نامشروع آمریکا بهرهمند شود. به عبارت دیگر عضویت جمهوری اسلامی ایران در این اتحادیه یکی از راهکارهای عملی برای دور زدن تحریم هاست.
وی با بیان اینکه جمهوری اسلامی ایران هم اکنون عضو ناظر سازمان همکاریهای شانگهای است خاطرنشان ساخت: علاوه بر اتحادیه اقتصادی اوراسیا، عضویت دائمی جمهوری اسلامی ایران در سازمان همکاری شانگهای نیز یک اولویت است که میتواند موجب موازنه قوا در منطقه شود. پیوند بیشتر ایران با این دو سازمان بین المللی کاملاً در جهت منافع ملی خواهد بود.
صفوی با اشاره به استراتژی یک کمربند، یک راه دولت چین برای احیای جاده ابریشم و مسیر تجارت جهانی چین اظهار داشت: جاده ابریشم چین از مسیرهایی عبور میکند که با تهدید آمریکا مواجه است. اگر چین در این استراتژی اقتصادی سهم بیشتری را برای موقعیت ترانزیتی ایران قائل شود، منافع خود را تضمین کرده است. این موضوع برای روسیه که با تهدیدات آمریکا و اتحادیه اروپا مواجه است نیز صدق میکند. اتحادیه اقتصادی اوراسیا بستری برای تحقق این موضوع است و مناطق آزاد در رونق مسیرهای ترانزیتی نقش تعیین کنندهای ایفا میکنند.
صفوی با بیان اینکه ایران نیازمند توسعه همکاری با سازمانها و اتحادیههایی است که تحت تأثیر و کنترل آمریکا نباشند گفت: اتحادیه اقتصادی اوراسیا پل پیروزی ایران در دوران تحریم است و هنر دیپلمات ها، نخبگان علمی و اجرایی و بخش خصوصی است که این از ظرفیت در جهت منافع ملی بهره برداری کنند و ما در این همایش بین المللی به دنبال تحقق این هدف هستیم.
وی با تقدیر از همکاری مؤثر سازمان منطقه آزاد انزلی، انجمن ژئوپلیتیک ایران، دبیرخانه مناطق آزاد کشور و دانشگاههای معتبر کشور یادآور شد: همایش بین المللی اتحادیه اقتصادی اوراسیا و نقش ژئوپلیتیک مناطق آزاد در توسعه روابط منطقهای به صورت یک روزه و با حفظ پروتکلهای بهداشتی به صورت محدود حضوری و ویدئوکنفرانسی در تاریخ سه شنبه ۲۷ آبان ماه ۱۳۹۹ با حضور اساتید داخلی و خارجی و مقامات ایرانی و خارجی در مرکز همایشهای بین المللی منطقه ازاد انزلی برگزار خواهد شد.
انتهای پیام/