به گزارش خبرنگار حوزه موسیقی گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران جوان، از اتفاقات تلخ در حوزه موسیقی بی توجهی به بزرگان این عرصه است. البته منظور از بی توجهی، عدم حمایت و مشکلات مالی هنرمندان نیست؛ موضوع فعالیت حرفه ای این هنرمندان و بازخورد مثبتی است که از مخاطبان خارجی خود دریافت میکنند.
پیش از این باشگاه خبرنگاران جوان، گزارشی مبنی بر عدم تمایل جوانان به موسیقی کلاسیک و موسیقی سنتی و موزیسینهای مطرح این عرصه منتشر کرد؛ حالا موضوع کنسرتهایی است که در خارج از کشور برگزار میشود. در روزهایی که کرونا فعالیتهای فرهنگی را هم تحت تاثیر قرار داده و کنسرتهای محدودی به روی صحنه میرود، برخی از موزیسینها و خوانندگان ما در خارج از کشور به روی صحنه میروند.
کیهان کلهر قرار است در هلند در پروژه «راهی به سوی ایران» با آنسامبل زهی «آمستردام سینفونیتا» به روی صحنه برود. کلهر نوازنده شناخته شده کمانچه به عنوان تک نواز، قطعۀ «آتشگاه» از جاکوبسن جادۀ ابریشم را اجرا میکند.
بیشتر بخوانید
در همین پروژه کیان سلطانی نوازنده ویولن قطعات فولک شیراز را به روایت آهنگساز نامدار رضا والی، اجرا میکند و در پایان کیهان کلهر و کیان سلطانی با ارکستر زهی قطعهای را از آهنگساز جازِ رامبرانت تریو، رامبرانت فرریش، مینوازند. این اجرا از ۲۹ اکتبر در آمستردام آغاز میشود و یک هفته در شهرهای دیگر هلند ادامه خواهد داشت.
توجه به موزیسینهای ایرانی تا این اندازه است که سایت آمستردام سینفونیتا در یادداشت خود درباره گروههای ایرانی حاضر در کنسرت نوشته است: «در این برنامه، ۲ دنیای موسیقی ایرانی و موسیقی کلاسیک غربی به هم میپیوندند.»
کیهان کلهر بارها در کشورهای مختلف به روی صحنه رفته است. او جوایز جهانی فراوانی را نیز اذعان خود کرده. سال ۲۰۱۹ جایزه جهانی وومکس، کیهان کلهر را به عنوان مرد سال موسیقی جهان معرفی کرد.
علی رهبری رهبر ارکستر که در ایران نیز کنسرتهایی را روی صحنه میبرد، در چند هفته اخیر به شدت مشغول تمرین برای برگزاری کنسرتی در زاگرب پایتخت کرواسی بود؛ قرار بود ارکستر سمفونیک زاگرب پوئم سمفونیک «چنین گفت زرتشت» اثر علی رهبری را جمعه ۲ آبان (۲۳ اکتبر) در شهر زاگرب پایتخت کرواسی به روی صحنه ببرد؛ البته این کنسرت به دلیل موج دوم کرونا در اروپا لغو شد.
خواننده این ارکستر رضا فکری است که متاسفانه با وجود نبوغش در عرصه خوانندگی در کشور ما چندان شناخته شده نیست. جالب اینجاست که قرار بود در این کنسرت گروه کر فیلارمونیک زاگرب به زبان فارسی اجرا کند.
رهبری پیش از این بارها در کشورهای مختلف اروپایی کنسرت برگزار کرده است. این موزیسین سالها مدیریت هنری و رهبری دائم ارکستر زاگرب را بر عهده داشته است. او پیش از این مدیریت ارکسترهای سمفونیک بروکسل، پراگ، زاگرب، مالاگا و تهران را در کارنامه داشته است.
محمد معتمدی دیگر هنرمندی است که البته در ایران هم طرفداران زیادی دارد، اما به گفته خودش بیش از داخل در خارج از کشور کنسرت برگزار میکند. او سال ۲۰۱۳ از نگاه رادیو فرانسه به عنوان بهترین خواننده جهان معرفی شد.
وحید تاج درباره برگزاری کنسرت در خارج از کشور به خبرنگار باشگاه خبرنگاران جوان،گفت: بیشتر برنامه هایم روی اجرا در خارج از ایران متمرکز است. چندی پیش با ارکستر جاوید متشکل از چهار هنرمند کشورمان و چهار نوازنده مقیم نروژ، اجراهایی روی صحنه بردیم. این اجراها سه شب پیاپی در آلمان و در شهرهای هایدلبرگ، کلن و وپرتال برگزار شد. با وجود اینکه در آخرین روزهای سال ۲۰۱۹ میلادی کنسرت برگزار کردیم، اما استقبال خوبی شد و اجراها موفق بود.
وی افزود: اجرای کنسرت در خارج از ایران راحتتر از داخل کشور است؛ چراکه دغدغه مجوز وجود ندارد. پیش از آلمان، در وینِ اتریش با ارکستر خارجی متشکل از سازهای زهی کنسرت برگزار کردیم. چند سال است در خارج از ایران کنسرت برگزار میکنم و بسیاری از اجراهایم با ارکستر متشکل از نوازندگان خارجی برگزار میشود. در کشور چین اجرا داشتم. شاید باورکردنی نباشد، اما در این شبها یک ایرانی در میان حاضران در سالن نبود و سالن مملو از چینیها بود. در کنسرتهای خارج از ایران، خیلیها خواهان خرید سازهای ما هستند. همیشه فکر میکنیم چگونه سازهای ایرانی را در اختیار این مشتاقان قرار دهیم. در اروپا ۸۰ درصد مخاطبان کنسرتهای سنتی اهالی همان مناطق هستند.
این خواننده سنتی ادامه داد: در کشورهای عربی بسیاری از ایرانیها نمیآیند و خود ساکنان مناطق از اجراهای ما استقبال میکنند. به یاد دارم وقتی در تونس یا الجزایر کنسرت داشتم. پیش از اجرا از من پرسیدند، آواز میخوانی؟ گفتم اصلا من خواننده آواز هستم. به یاد دارم وقتی میخواندم و زمانی که تحریر یا اوجی در صدایم بود، حاضران در سالن هیجان زده میشدند، سرهایشان را تکان میدادند و دست میزدند؛ واکنشها به شکلی بود که انگار آنها موسیقی ما را کامل میشناختند و به قواعد آن مشرف بودند. به همین دلیل انگیزه من برای اجرا در خارج از کشور بسیار بالا رفته است. آنها خیلی مشتاق شنیدن آواز هستند. برعکس آن چه که ما در ایران بیشتر تصنیف میشنویم، در خارج از ایران آواز شنیده میشود.
تاج در پایان اضافه کرد: الان موسیقیدانها و مخاطبان هنر اول در دنیا روی موسیقی ایرانی زوم کرده اند. تمام تمرکز دنیا روی سازها و آهنگسازی آثار سنتی ایرانی است؛ اما متاسفانه در داخل کشور بیشتر روی موسیقی وارداتی تمرکز شده است و دستاورد بزرگ فرهنگی خود یعنی موسیقی اصیل ایرانی مغفول مانده است.
آنچه مشخص است، توجه به موسیقی ایرانی و موزیسینهای نخبه کلاسیک و سنتی ایرانی در خارج است کشور است. موضوعی که شاید خود ما از آن غافل هستیم.
گزارش از علی کریمی
انتهای پیام/
ایران زمین را به خارجی ها میشناسانند
ایکاش در وطن هم برنامه داشته باشند
چون آذری هست واسه همین ؟