در گزارش زیر طرز تهیه آش اوماج تبریزی را به شما آموزش می‌دهیم.

به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، تبریزی‌ها مهارت فوق‌العاده‌ای در آشپزی دارند و تقریبا برای هر دردی یک درمان غذایی هم تجویز می‌کنند. آش اوماج تبریزی یا آش اوماج آذری (ترکی) از آن دسته آش‌هایی است که برای درمان سرماخوردگی مناسب است. این آش به عنوان یکی از انواع آش محلی ایرانی به آش درمان سرما‌خوردگی هم شهرت دارد و طرز تهیه آن هم اصلا سخت نیست. طرز تهیه آش اوماج در شهر‌های مختلف تا حد زیادی شباهت دارد. مثلا آش اوماج اصفهان با آش اوماج اردبیل و آش اوماج کرمانی، همه از یک دستور پخت پیروی می‌کنند و تفاوت آن‌ها در سبزی‌هایی است در آن ریخته می‌شود. یا آش اوماج کاکوتی که از اسمش هم پیداست از کاکوتی به‌جای سبزی آش در آن استفاده می‌شود.

 

مواد لازم برای ۳ نفر

زمان تقریبی پخت: یک ساعت

آرد سفید الک شده: یک لیوان

عدس: ۱ پیمانه

آب گوشت (مغز قلم): یک لیوان

پیاز: ۴ عدد متوسط

زردچوبه، فلفل سیاه، نمک: به میزان لازم

روغن یا کره: به میزان لازم

سبزی آش (جعفری، گشنیز، تره، برگ چغندر یا اسفناج): نیم کیلو


بیشتر بخوانید:


طرز تهیه

برای طرز تهیه آش اوماج تبریزی قبل از هر چیزی باید عدس را به مدت دو ساعت بخیسانید تا نفخ آن گرفته شود. همانطور که گفته شد، آش اوماج در شهر‌های مختلف با مواد از یک خانواده، ولی متفاوت هم پخته می‌شود. مثلا در آش اوماج ملایر و آش اوماج زنجان، گاهی به جای عدس از لپه و لوبیا هم استفاده می‌شود. اما دستور کلی پخت آش در هر دو یکسان است.

 

در یک ظرف جدا، یک لیوان آرد سفید را می‌ریزیم و مقداری نمک و زردچوبه به آن اضافه می‌کنیم. به اندازه نصف استکان آب به آرد اضافه می‌کنیم تا حالت خمیری بگیرد. آن را ورز دهید تا شکل همسانی پیدا کند. خمیر را رنده و در یک سینی پخش کنید. اجازه دهید هوای آزاد خمیرهایتان را خشک کند. به خمیر خشک شده‌ای که از این راه درست می‌شود، اوماج می‌گویند. اگر وقت اندکی دارید، می‌توانید به جای اوماج از رشته آش هم استفاده کنید.

 

چهار پیاز متوسط را به صورت خلالی یا نگینی خرد و با کره یا روغن تفت دهید تا کمی رنگ طلایی به خود بگیرند. عدس خیسانده و از آب کشیده شده را به پیازداغتان اضافه کنید و تفت دهید.

 

دراین مرحله آب گوشت را به عدس و پیاز داغ اضافه کرده و بعد از اینکه کمی عدس به حالت نیم‌پز درآمد، سبزی آش (یا هر سبزی محلی مورد نظرتان) را با نمک و فلفل و زردچوبه، به مواد درون ظرف اضافه کنید و در آن را بگذارید.


می‌توانید به آب گوشت (یا مغز قلم) مقداری آب ترجیحا ولرم یا داغ اضافه کنید تا بابت ته گرفتن آش نگرانی نداشته باشید. پس از اینکه همه مواد درون قابلمه پخته شدند، خمیر رنده شده را به مواد اضافه کنید. بعد از لعاب انداختن، آش شما آماده سرو است.


فوت و فن‌های پخت آش اوماج تبریزی

*روی آش اوماج را می‌توانید با پیازداغ و کمی فلفل قرمز هم تزیین کنید. البته اگر صرفا برای درمان سرماخوردگی میل می‌کنید از خوردن فلفل قرمز خودداری کنید و به فلفل سیاه بسنده کنید.

 

*آش اوماج با آویشن نیز یکی از انواع این آش محلی است که به دلیل خاصیت ضد سرماخوردگی به جای سبزی آش در آن از آویشن استفاده می‌شود.

 

*آش اوماج به عنوان صبحانه هم سرو می‌شود.

 

*می‌توانید برای لعاب انداختن بیشتر آش اوماج، ده قیقه قبل از پخت کامل، به آن مخلوط هم‌زده آب و آرد نیز اضافه کنید.

 

*به جای سبزی آش می‌توانید از تره، ریحان و مرزه هم استفاده کنید. فقط حواستان باشد که نسبت تره و ریحان باید به اندازه مساوی، ولی مرزه نصف آن‌ها باشد تا مزه آش تلخ نشود.


خواص مفید آش اوماج تبریزی

آش اوماج تبریزی حاوی انواع ویتامین‌های A، C، D، E، K، گروه ویتامین‌های B مانند B ۱، B ۲، B ۳، B ۶، B ۹، B ۱۲، سدیم، پتاسیم، کربوهیدرات، فیبر، قند، پروتئین، کلسیم، آهن، منیزیم، روی، مس، مولیبدن و اسید فولیک است.

 

اسید فولیک موجود در آش اوماج برای زنان باردار و جنینشان بسیار مفید است؛ این آش تاثیر بسزایی در تقویت سیستم ایمنی بدن، پوست و مو، بینایی و رفع سرماخوردگی دارد.

 

منبع: مجله کوروش

انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۲
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۱۶ ۳۰ مرداد ۱۴۰۰
آش اوماج اصل تبریز با تره مرزه و ریحان درست میشه و پیازش باید خام ریخته بشه داخل اش تا پخته شه نه سرخ شده...عدس و گلوله های آرد و نه رشته...به اضافه زرد چوبه و فلفل و نمک..میشه با اب قلم هم درست کرد که خیلی بهتره...این آش به مانند آنتی بیوتیک قوی عمل میکنه و فوق العاده خوشمزه ست
Iran (Islamic Republic of)
کاربر
۲۲:۱۰ ۰۷ آذر ۱۳۹۹
سلام..آش اوماجدتبریز خیلی خوشمزه است...پیازخام کوچک خردشده..عدس.زرد چوبه..فلفل..سیب زمینی..خورد شده..و بار خمیر دانه های کوچک درست میکنن .سبزی تره..ریحان مرزه..کاکوتی هستش
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۲:۴۸ ۱۲ آبان ۱۳۹۹
سلام ما برای درست کردن اش اوماج از سبزی خشک کاکوتی هم استفاده میکنیم بسیار خوشمزه میشه
Iran (Islamic Republic of)
اقدس هاتفی نیا
۰۰:۴۰ ۱۲ آبان ۱۳۹۹
اش اوماج تبریز با سبزیهایی که شما میگین درست نمی شه بلکه با ریحان,مرزه وتره پخته می شه خودش هم پیازهای کوچک تهیه کرده وبه همان شکل داخل اش می ریزیم تا با بخار اش بپزد وسرخ شده اش برای انفولانزا به هیچ وجه قابل توصیه نیست .
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۳:۰۰ ۱۱ آبان ۱۳۹۹
به به هوس آش کردم
Iran (Islamic Republic of)
الهه
۲۲:۴۳ ۱۱ آبان ۱۳۹۹
آش اوماج لواسان هم خیلی خیلی خوشمزه است . به خصوص با گرد سوماغ یا رب آلوچه . مناسب فصل سرما است
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۵۹ ۱۱ آبان ۱۳۹۹
خیلی هم خوب آش فوق العاده خوش مزه ای هست
Germany
مهنازشرافتی
۱۳:۵۲ ۱۱ آبان ۱۳۹۹
دراش اماج تبریز پیاز فراوان میریزند واصلا سرخ یاتفت نمیدهندچون پیازچه خام پخته شود بهترین درمان براسرما خوردگی است سبزی هم فقط مرزه و ریحان است
Iran (Islamic Republic of)
بهزاد
۱۲:۴۲ ۱۱ آبان ۱۳۹۹
ما به این غذا تله پرشکه میگیم مادرم خیلی خوشمزه درست میکنه من خیلی دوست دارم وبرای گلو درد واقعا عالیست مادرم فقط از تره استفاده میکنه با عدس ماش و لوبیا چشم بلبلی
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۲۷ ۱۱ آبان ۱۳۹۹
سبزیه اش اوماج تبریز فقط ریحان مرزه وتره هست زرد چوبه فلفل پیاز عدس ورشته وارد واب اشکنه هرچی باشه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۲۷ ۱۱ آبان ۱۳۹۹
سبزیه اش اوماج تبریز فقط ریحان مرزه وتره هست زرد چوبه فلفل پیاز عدس ورشته وارد واب اشکنه هرچی باشه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۱۵ ۱۱ آبان ۱۳۹۹
مرزه نباشه آش اوماج تبریز هیچه
United States of America
داريوش وجداني
۲۳:۵۹ ۱۰ آبان ۱۳۹۹
بسيار بسيار ممنون از راهنمايي هاي خوبتان در اش پزى موفق باشيد