به گزارش
گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از
مشهد، جنوب خراسان رضوی موقعیت و فرصت مناسبی برای کشت پسته ایجاد کرده است و البته مشکلات خاص خود را نیز دارد.
دسترنج یک ساله
پستهکاران در جنوب خراسان رضوی حالا به بار نشسته است و این طلای سبز به کشاورزان کویر لبخند میزند.
سالیان سال است که سازمان کشاورزی و موقوفات جنوب خراسان زیرمجموعه شرکت کشاورزی رضوی تولید پسته را در دل کویر آغاز کرده است و امسال نیز شاهد افزایش ۱۸۶ تنی برداشت پسته از باغات این واحد بودهایم.
این مجموعه، کاشت باغات پسته را با رویکرد تولید محصولی با کیفیت و سالم و همچنین به منظور استفاده بهینه از منابع آب و خاک آغاز کرد و اکنون به مجموعهای توانمند در این عرصه تبدیل شده است.
بیشتر بخوانید
حامد حسن زاده سرپرست سازمان کشاورزی و موقوفات جنوب خراسان در این باره گفت: این واحد ۷۷۳ هکتار باغ پسته در قالب مجتمع کشاورزی و باغات پسته واقع در اراضی موقوفه بیمرغ و روشناوند و نیز ۴ هکتار واقع در موقوفه مرحوم لطفی دارد که شامل باغات بارده و غیربارده است.
او افزود: در سال ۱۳۹۹ حدود ۷۷۰ تن پستهتر از باغات پسته برداشت شده که خوشبختانه در مقایسه با سال گذشته با رشد ۳۰ درصدی همراه بوده است.
سرپرست سازمان کشاورزی و موقوفات جنوب خراسان ادامه داد: با توجه به کیفیت و درجه بندی پسته و همچنین تولید محصولی سالم و بدون سم، پسته تولیدی عمدتاً به بازارهای خارجی صادر میشود.
حسن زاده بیان کرد: سازمان کشاورزی و موقوفات جنوب خراسان با رعایت تمام نکات در مراحل داشت و برداشت، توانسته است گواهینامه تولید محصول سالم، بدون سم، آفلاتوکسین و فلزات سنگین را از سال ۱۳۹۲ تاکنون به صورت هر ساله دریافت کند که این امر به نوبه خود موفقیتی مهم به شمار میرود.
او تصریح کرد: با توجه به موقعیت جغرافیایی و مدیریت صحیح باغات، کنترل آفات با استفاده از شیوههای مبارزه بیولوژیک و تلفیقی از قبیل روش علف زنی زمستانه، تغذیه مناسب باغات و افزایش مقاومت درختان پسته و از طرفی سمپاشی نکردن باغات جز در موارد ضروری در دستور کار قرار داشته است، همین اقدامات نیز باعث شده تا این واحد بتواند محصول پسته سالم را تولید و به بازار عرضه کند.
سرپرست سازمان کشاورزی و موقوفات جنوب خراسان تاکید کرد: برای بهبود راندمان تولید این محصول، اقدامات متعددی انجام شده است که میتوان به اجرای سیستمهای آبیاری تحت فشار و لوله کشی برای تغذیه باغات، مدیریت و کنترل آفات، تغذیه مناسب، استفاده از کودهای اسیدی، اصلاح خاک باغات، مشارکت در تولید پسته و... اشاره کرد.
حسن زاده اظهار کرد: آبیاری ۲۵۰ هکتار از باغات پسته با استفاده از سیستمهای آبیاری تحت فشار، ۳۵۰ هکتار کم فشار و مابقی یعنی حدود ۲۰۰ هکتار به صورت سنتی انجام میشود؛ بهره گیری از سیستمهای آبیاری نوین در راستای افزایش راندمان آبیاری، کاهش اتلاف آب و نیز افزایش بهره وری تولید پسته صورت گرفته است.
او افزود: پیگیر اجرای سیستم آبیاری در مساحت ۲۱۰ هکتار از باغات هستیم، بدین ترتیب که ۲۰۰ هکتار از مجتمع باغات پسته و ۱۰ هکتار باغ مربوط به موقوفه مرحوم لطفی به سامانههای جدید آبیاری مجهز شود.
سرپرست سازمان کشاورزی و موقوفات جنوب خراسان ادامه داد: در این راستا فعالیتهایی همچون جلوگیری از بروز تنش آبیاری، استفاده از کودهای مختلف حیوانی و سولوپتاس، بهره گیری از شیوههای نوین آبیاری و... انجام شده است.
حسن زاده بیان کرد: با توجه به شور بودن منابع آب و خاک، نیاز به آبشویی در باغات و از طرف دیگر نصب کنتور هوشمند بر چاههای کشاورزی و کمبود منابع آب، در حال حاضر امکان توسعه باغات وجود ندارد، به همین دلیل این مجموعه تلاش خود را بر انجام اقداماتی مانند استفاده از شیرابه کودهای حیوانی در فصل رشد باغات، بهره گیری از سیلابهای فصلی، استفاده از کود همراه با آب آبیاری، تغذیه سفرههای زیرزمینی منطقه و کاهش شوری آبها متمرکز کرده است.
او تصریح کرد: افزایش قیمت نهادهها، شوری منابع آب و خاک، شرایط اقلیمی سخت، مشکلات ناشی از بیماری کرونا و کاهش تقاضای مصرف پسته در ایران و جهان، از جمله مشکلات پسته کاران به شمار میرود.
منبع: نسنیم
انتهای پیام//ف.ش