یک مشاور و درمانگر کودک گفت: لجبازی در کودکان دلایل متعددی دارد که برای کنترل آن باید ابتدا علت آن را ریشه یابی کرد.

نازنین دسترنج، کارشناس ارشد مشاور خانواده، مشاور و درمانگر کودک ، مدرس بین المللی سبک های فرزندپروری و تربیت خانواده در گفت‌وگو با خبرنگار حوزه کلینیک گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران جوان، در خصوص عواملی که موجب لجبازی کودکان می شود، اظهار کرد: کودکان در رده‌های سنی مختلف به انجام رفتار‌های می‌پردازند که در اکثر مواقع موجب آزار و اذیت والدین می‌شوند. در چنین شرایطی لازم است والدین قبل از یافتن راهی برای درمان و کنترل رفتار‌های فرزندشان، علل بروز این رفتار‌ها را ریشه یابی کنند.

او ادامه داد: دلایل زیادی برای بروز این رفتار در کودکان  وجود دارد. معمولا زمانی که والدین به مرکز مشاوره برای کنترل و یا برطرف کردن لجبازی کودک شان مراجعه می‌کنند بعد از چند جلسه گفت و گو با والدین می‌توان ریشه بروز این رفتار کودک را در رفتار خود والدین مشاهده کرد. کودکان در سنین پایین به شدت از رفتار‌های والدین‌شان الگو برداری می‌کنند. در چنین شرایطی لازم است تا والدین در ابتدا به اصلاح رفتار‌های خود بپردازند تا به مرور زمان رفتار کودکشان اصلاح شود.

این درمانگر کودک گفت: گاهی اوقات کودکان دائماً در حال لجبازی نیستند بلکه در شرایط و موقعیت‌های خاص و مختلف شروع به لجبازی می‌کنند که  این امر می‌تواند ناشی از مشکلات روحی، جسمی و فیزیولوژیکی باشد. کودکانی که از کم‌خونی رنج می‌برند معمولا خسته، بی حوصله و کسل هستند و در برابر رفتار‌ها و خواسته‌های والدین‌شان دست به لجبازی می‌زند همچنین گرسنگی، خواب‌آلودگی و حتی افسردگی از دیگر عوامل بروز لجبازی در کودکان خواهد بود.

این مدرس بین المللی سبک های فرزندپروری بیان کرد: والدین یکی از سه سبک تربیتی سخت‌گیر، آسان گیر و مقتدر را برای تربیت فرزندانشان به کار می‌گیرند. خانواده‌هایی که به فرزندانشان آسان می‌گیرند و آن‌ها را آزاد و رها برای انجام کار‌ها می‌گذارند؛ با کودکانی نازپرور مواجه می‌شود و یا بر عکس پدر و مادران بسیار سخت‌گیر که فرزندانشان را تحت فشار می‌گذارند،  کودکان لجبازی را خواهند داشت و زمانی که خواسته‌ا‌ی از کودک‌شان دارند با مقاومت از طرف آنها روبرو می‌شوند.

دسترنج افزود: اما دسته سوم والدینی هستند که سبک مقتدرانه را برای تربیت فرزندانشان به کار می‌گیرند  این خانواده‌ها نه تنها  در شرایطی آزادی عمل به فرزندان‌شان می‌دهند بلکه قواعد و مقرراتی را برای آن‌ها وضع می‌کنند که ملزم به رعایت قوانین هستند.

این مشاور خانواده بیان کرد: پدر و مادران شاغل که معمولا زمان کمتری را کنار فرزندانشان هستند و با آن‌ها کمتر وقت می‌گذرانند بیشتر با کودکان لجباز مواجه خواهند بود. زمانی که والدین از سرکار به منزل می‌آیند کودک برای پر کردن خلاء عاطفی و گذراندن وقت بیشتر با والدین و جلب توجه آن‌ها به خود در خانه شروع به لجبازی و کشمکش می‌کند.

کودک لجباز

لجبازی یک امر موقت در بین کودکان است

دسترنج گفت: لجبازی یک امر طبیعی و موقت در بین کودکان است. والدین باید توجه داشته باشند که کودکان تا سن چهار سالگی به شدت علاقه‌مند به کشف محیط اطراف و کسب تجربه‌های جدید هستند و ممکن است به انجام کار‌های خطرناک مصمم باشند که در چنین شرایطی باید والدین به جایگزین کردن رفتار‌های کم خطر بپردازند.

او افزود: کودکان در سنین ۴ تا ۶ سالگی گمان می‌کنند که به یک استقلال رفتاری رسیده‌اند و برای انجام کارهای‌شان نیاز به کمک والدین ندارند به همین خاطر  زمانی که والدین سعی در تعویض لباس کودکان دارند آن‌ها سعی  می‌کنند این کار را خودشان انجام دهند و به شدت از انجام این کار توسط والدین جلوگیری می‌کنند.

این مشاور و درمانگر کودک گفت: توصیه می‌شود که والدین از روش دستورالعمل روشن استفاده کنند. در این روش زمانی که پدر یا مادر خواسته‌ای از فرزندش دارد می‌تواند از طریق برقراری ارتباط چشمی خواسته شان را واضح و روشن به جای تکرار چند بار موضوع به فرزندشان بگوید. 

او ادامه داد: اما اگر علت لجبازی جلب توجه باشد بهتر است خانواده‌ها روزانه نیم ساعت وقت به طور اختصاصی برای گذراندن با فرزندشان داشته و با او بازی کنند تا از این طریق خلاء عاطفی کودک شان برطرف شود.

دسترنج در پایان گفت: والدینی که با کودکان لجباز مواجه هستند باید آرامش خود را حفظ کنند زیراهرچه والدین با آرامش بیشتری با کودک رفتار کنند نتیجه آن را خواهند دید و لجبازی کودک شان کمتر خواهد شد.


بیشتر بخوانید


انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار