چهارمین نشست ملی راه آبادی با موضوع تاثیر کتابخانه‌های عمومی بر کتابخوان روستایی برگزار شد.

به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از شیراز، چهارمین نشست از سلسله نشست‌های ملی راه آبادی با موضوع «کتاب، کتابخانه، کتابدار و کتابخوان روستایی» به میزبانی شهر شیراز و با حضور مسئولان کشور، اساتید دانشگاه، نویسندگان کودک و نوجوان، دانشجویان، کتابداران و مدیران کل کتابخانه‌های عمومی کشور برگزار شد.

مدیرکل کتابخانه‌های عمومی فارس عنوان کرد: چهارمین نشست راه آبادی همزمان با هفته کتاب برگزار می‌شود و به این مناسبت موضوع این نشست تاثیر کتابخانه و کتابدار بر ترویج کتاب در روستا‌ها انتخاب شده است.

روح الله منوچهری با اشاره به اینکه در استان فارس ۵۰ کتابخانه عمومی در روستا‌ها وجود دارد، افزود: تجربه موفق کتابخانه‌های عمومی در روستا‌ها نشان می‌دهد که ظرفیت پذیرش فرهنگ کتابخوانی در مناطق روستایی بسیار زیاد است و باید در زمینه ترویج کتابخوانی در روستا‌ها تلاش بیشتری صورت گیرد.

کودکان روستا بیشتر از کودکان شهری به کتاب خواندن علاقه دارند

محمدرضا قانع رئیس انجمن علمی کتابداری و اطلاع رسانی شاخه فارس در این نشست با بیان اینکه مطالعه اصل بنیادین در جامعه و از ارکان فرهنگی است، گفت کتابخوانی در ارتباط با کودک و نوجوان بسیار تاثیرگذار هست. وقتی انسان به سمت مطالعه حرکت می‌کند به یک فرد اجتماعی و اندیشه ورز تبدیل می‌شود. کتاب چشم انداز افراد نسبت به جهان را متفاوت می‌کند و انسان را مسئولیت پذیر پرورش می‌دهد.

این استاد دانشگاه با تاکید بر اینکه کتاب را باید به سوی جامعه روستایی سوق دهیم، گفت: هدف از بردن کتاب به روستا، ساختن جامعه متعادل است تا با حقوق شهروندی خود آشنا شود.

در سال‌های اخیر تلاش‌های ارزشمندی از سوی سازمان‌های دولتی و گروه‌های مردم نهاد انجام شده، ولی تحقیق عملی صورت نگرفته تا درصد موفقیت در این حوزه مشخص شود.

قانع بیان کرد: تمایز گسترده در میان کتابخوانی بین جامعه شهری و روستایی وجود دارد. مردم در شهر‌ها به ویژه شهر‌های بزرگ کمتر به کتابخوانی توجه می‌کنند، ولی در مقابل جامعه روستایی حد بالاتری دارد.

او عدم دسترسی به منبع در جامعه از مهم‌ترین دلایل کمبود کتابخوان روستایی دانست و اضافه کرد: بحث فرهنگی کار آهسته و پیوسته است و باید در طول زمان شاهد تحولات بود. باید انواع سواد‌ها را به جامعه روستایی ببریم تا بی عدالتی‌هایی که در زمینه آموزش، پژوهش و فرهنگ در روستا‌ها وجو دارد از بین برود. جامعه روستایی با ۲۱ میلیون نفر جمعیت که بیشتر آن‌ها با جامعه جوان روستایی است، ظرفیت گسترده‌ای است و باید از نظر فرهنگی روی آن‌ها سرمایه گذاری شود تا کتابخوان روستایی تربیت کنیم.

در جامعه ما کتابخانه به اندازه کافی وجود دارد و نیاز به کتابخانه نداریم یابد جامعه کتابخانه‌رو و کتابخوان را افزایش دهیم.

در بیانیه گام دوم انقلاب بر نقش کتاب تاکید شده است

حجت الاسلام و المسلمین ارزانی دبیر کانون‌های فرهنگی و هنری مساجد کشور نیز در این نشست با بیان اینکه هر کس برای هدایت جامعه و ترویج و توسعه کتابخانه‌ها تلاش می‌کند موفق و مورد عنایت خداوند است، گفت: کسی که با علم و دانش خدا را پرستش می‌کند ارزش بیشتری پیدا می‌کند‌

او معجزه پیامبر اسلام را کتاب برشمرد و گفت: علم و دانش در قالب قرآن کریم به مسلمانان عطا شده است.

ارزانی به بیانیه گام دوم انقلاب نیز اشاره و عنوان کرد: خودسازی، جامعه پردازی و تمدن سازی سه رکن بیانیه گام دوم انقلاب است که هر سه برپایه کتاب و دانش بنیان شده است

کار‌های فرهنگی باید توسط مردم انجام شود

سید علی کاشفی خوانساری، نویسنده ادبیات کودک و نوجوان نیز در ادامه این نشست با بیان اینکه هفته کتاب بهانه ایست تا همه از کتاب بگویند، گفت: در این هفته باید بیش از هرچیز توجه مردم و سازمان‌های دیگر را درگیر کتاب کنیم. اگر کسی شیرینی کتاب خواندن را تجربه کند درگیر کتاب می‌شود.

او با اشاره به اینکه روستا‌ها حجم زیادی از کمیت و کیفیت جامعه ایرانی را تشکبل می‌دهند گفت: متاسفانه روستا‌ها در برنامه‌های فرهنگی به طور مشخص برنامه‌ریزی نشده است.

نویسنده مجموعه کتاب‌های «چهره‌های ادبیات کودک» بیان کرد: به دلایل مختلف میزان اثربخشی و نتیجه دهی کار‌های فرهنگی در روستا‌ها بالاتر از شهرهاست. در محیط‌های شهری اوقات فراغت باقی نمی‌ماند سرگرمی‌ها فشار و فضای ماشینی کودکان شهر را درگیر می‌کند.

او اضافه کرد:مخاطب کودک و نوجوان در روستا و شهر متفاوت است. امید برای تغییرات بنیادین و تغییر ارزش‌ها محور قرار گرفتن کار و تلاش امید در جامعه در کودکان روستایی بسیار بیشتر است.

کاشفی خوانساری به اقدامات فرهنگی در روستا‌ها اشاره و عنوان کرد: در زمینه ترویج کتابخوانی در روستا‌ها اقداماتی مثبتی انجام شده که تا پیش از این نبود. اقبال عمومی نسبت به این تغییرات زیاد است. رفتن به کتابخاته‌ها و مناطق دورافتاده و اهدای کتاب برای همه نویسندگان و فعالان فرهنگی بسیار با اهمیت است و این کار‌ها را با شوق انجام می‌دهند در حقیقت نقش دولت در حوزه فرهنگی نقش حمایتی است، اما کار فرهنگی و ترویجی باید توسط سازمان‌های مردمی پیش برود.

در ادامه این دیدار سارا زمانی مقدم کتابدار کتابخانه عمومی روستای شاهنجرین روستای همدان و هاجر قادری مسئول کتابخانه عمومی روستای بزنج خراسان شمالی تجربیات خود را در حوزه ترویج کتابخوانی و تلاش برای کسب عنوان روستای دوستدار کتاب را به اشتراک گذاشتند.

انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.