در دوران کرونا کودکان ممکن است دچار برخی آسیب‌های روانی شوند که با برخی راهکار‌ها می‌توان از آن پیشگیری کرد.

به گزارش خبرنگار حوزه بهداشت و درمان گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران جوان،با شیوع کرونا روال عادی زندگی را به طور کل تغییر داده است. افراد اعم از والدین و دانش آموزان مجبور هستند به دلایل خاصی در خانه بمانند و شرایط سختی را تحمل کنند. همین امر موجب شده است که شرایط روانی نامناسبی  افراد را احاطه و آن ها را نگران و مضطرب  کند. از طرفی ویروس کرونا بزرگ و کوچک نمی شناسد و کودکان را هم درگیر می کند حالا در روزهایی که محدودیت های کرونایی بیش از پیش اعمال شده است و همه باید در خانه بمانیم شرایط برای کودکان سخت تر خواهد شد، کودکان ماه هاست که رنگ مدرسه و بازی با هم سن و الان خود را ندیده اند و بسیاری از آنها طمع شیرین مدرسه با دوستان را نچشیده اند و مجازی مدرسه را آغاز کرده اند.

آمنه دقیقی خداشهری، متخصص روانشناسی بالینی کودک و نوجوان در گفت‌وگو با خبرنگار باشگاه خبرنگاران جوان،درباره سلامت روان کودکان اظهار کرد: ماه هاست جهان در حال دست و پنجه نرم کردن با پدیده‌ منحوس کرونا است، پدیده‌ای که توانسته سبک زندگی افراد و جوامع مختلف را تغییر دهد.

وی افزود: در واقع کرونا  به دلیل ناشناختگی و ابهامات فراوان خود اثرات نامطلوب زیادی را برای آحاد جامعه وارد کرده است. تعطیلی بسیاری از مشاغل، مشکلات اقتصادی و آثار روانی منفی زیادی را  به سبب خانه نشینی خانواده‌ها و فرزندانشان ایجاد کرده است. همچنین کرونا موجب شده هزینه‌های سنگینی بر مردم پیرو تهیه‌ اقلام مبارزه با ویروس تحمیل شود .

 زندگی کودکان

عواض روحی کرونا برای کودکان

متخصص روانشناسی بالینی کودک و نوجوان گفت: در این میان یکی از موضوعات مهمی که خود به تنهایی باعث افزایش بار روانی بر خانواده‌ها می‌شود، تغییراتی است که در سبک زندگی فرزندان رخ می دهد و خود باعث نگرانی بیش از پیش والدین می‌شود. تغییراتی که در رفتار‌های هیجانی و عاطفی، روانی کودکان ظاهر می شود و محیط خانواده را دستخوش تغییر می کند ، در ماه‌های اخیر شاهد حضور والدین و کودکانشان در مراکز، مطب‌ها و کلینیک‌های مشاوره روانشناسی کودک بودیم که اغلب به دلیل موضوعاتی از قبیل ترس، اضطراب، وسواس، افسردگی و بی انگیزگی  جهت حل  مشکلات  مراجعه می کنند.

دقیقی خداشهری بیان کرد: درواقع صحبت در خصوص کودکانی است که هنوز نتوانستند مفاهیمی مانند صبر و طاقت را در خود بیابند و نهادینه کنند تا بتوانند در برابر این ویروس منحوس مقاومت و سازگاری روانی بیشتری نشان دهند.از سویی دیگر دگرگونی‌ها در برنامه‌های تحصیلی و تفریحی کودکان موجب شده  است تا آنان بیشتر و از زوایای متعدد تحت تاثیر آثار مخرب و سو این مسئله قرار گیرند و در مقابل پدیده‌ی کرونا صدمه ببینند.

وی گفت: در حال حاضر کودکانی را مشاهده می کنیم که به شدت دچار وسواس شده  اند و زندگی عادی آن‌ها دچار خلل شده است. قطعا این اثرات منفی تنها کودک را  ناراحت نمی کند بلکه، اثرات منفی آن گریبانگیر تمام افراد خانواده خواهد شد. والدینی که پیش از این در ایام مدارس فرصت استراحت و تجدید قوا را در هنگام حضور کودک در مدرسه می‌یافتند اکنون با مصرف انرژی مضاعف هنگام برگزاری کلاس‌های آنلاین روبرو هستند که همین امر خود موجب بحث و جدل‌های جدیدی میان فرزندان و خانواده‌ها شده است.

سایه  سنگین کرونا


بیشتر بخوانید


 تلفن همراه شخصی برای کودکان نخرید

 متخصص روانشناسی بالینی کودک و نوجوان گفت:‌ یکی دیگر از اتفاقات منفی در اختیار قرار گرفتن ابزار‌های الکترونیکی چون موبایل و تبلت و کامپیوتر نزد دانش آموزان و گا‌ها استفاده‌ نا به جای آن‌ها از این ابزار است. در این برهه‌ زمانی بسیار مشاهده شده است.

خدادقیقی شهری تصریح کرد: دسترسی به اطلاعات نامرتبط با سن کودک می‌تواند مانند یک شوک عمل نمکند وده و ناهنجاری‌های بسیاری را پیش روی خود داشته باشد و بنیان خانواده و در نهایت جامعه را تحت تاثیر  آثار منفی قرار دهد. لذا به والدین خانه و مدرسه، مسئولین ذی صلاح توصیه‌ اکید می‌شود که از کرونا و آثار مخرب آن در فرزندان و گروه‌های پر خطر غافل نباشند و از هیچ تلاشی جهت آگاه سازی جامعه در مقابله با آثار مخرب این پدیده کوتاهی نکنند.

وی گفت:‌مثال والدین بدانند که ابزار‌های الکترونیکی مانند موبایل و تبلت،کامپیوتر برای افراد زیر ۱۸ سال نباید جزء وسایل شخصی باشند و بهتر است از این ابزار‌های همه‌‌‌ افراد خانواده استفادهکنند همچنین والدین محیط منزل را با استفاده از مواردی مانند موسیقی، بازی و جشن‌های خانوادگی تبدیل به محیطی با نشاط و دوست داشتنی برای فرزندان کنند تا از آثار مخرب این پدیده‌ی آسیب زا هر چه بیشتر مصون شوند. 

او بیان کرد:در واقع اضطراب و بی انگیزشی کودکان معمولا در اثر مشکلاتی که برای خانواده ها ایجاد شده به وجود آمده است.در حال حاضر کودکانی هستند که به شدت دچار وسواس شدند و حتی اجازه به دیگران نمی دهند که به آن ها نزدیک شوند. اضطراب و بی انگیزی به دلیل همین موضوع موجب شده است و اوج و فرود‌های ناگهانی در کودکان ظاهر شود و این تاثیر منفی خانواده را هم تحت تاثیر قرار می دهد..


بیشتر بخوانید


درباره مرگ های کرونایی با کودکان صحبت نکنید

پوریا پژوهان فر دانشجوی دکتری روانشناسی در گفت و گو با خبرنگار  باشگاه خبرنگاران جوان، کرونا  می‌تواند برای تمام کودکان و نوجوانان چه بسا برای افرادی که در گذشته روحیه خوبی داشتند، تاثیر بگذارد. اهمیت نقش خانواده در همراهی کردن کودکان و نوجوان از گذشته هم بیشتر شده است. حتی اولیا مربیان و معلمان هم می‌توانند به خوبی در این امر موثر واقع شوند و فوری مشکلات کودکان را شناسایی و آن را رفع کنند.

وی افزود:‌در این بین سن کودک بسیار مهم است زیرا شرایط را برای خانواده‌ها سخت‌تر خواهد کرد و به تبع آسیب‌های روانی بیشتری نسبت به بزرگسالان بر آن‌ها خواهد گذاشت، در حالی که اختلالات روانی کودکان تنوع بیشتری دارد و مباحثی که در خانواده‌ها بیان می‌شود می‌تواند به سرعت بر روح و روان کودکان اثر بگذارد. بهتر است خانواده‌ها در مورد کرونا و مرگ و میر‌ها کمتر صحبت کنند.

کودکان و تاثیرات روانی

او افزود: ممکن است مشکلاتی اعم از افت تحصیلی، گوشه گیری، افسردگی‌های شدید، اضطراب، ترس از دست دادن نزدیکان در کودکان رخ دهد به همین دلیل محافظت از کودکان و نوجوانان اصولا باید به صورت تعادل صورت بگیرد. زیرا برخی خانواده‌ها کودکان خود را می‌هراسند، یا از روش هایی به صورت تنبیه‌ استفاده می‌کنند، که می‌تواند عواقب خطرناک خود را داشته باشد همچنین والدین فشار‌های روانی خود را باید بیشتر کنترل کنند تا بتوانند آثار روانی کرونا بر کودکان را کمتر کنند.

انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۷:۱۷ ۰۳ آذر ۱۳۹۹
نترسن و بچه هاي بدبخت رو ببرن پارك و خيابون بگردونن طوري نميشه تو فضاي آزاد كرونا منتقل نميشه فقط بتيد ماسك بزنن كه تو چش هم نپاشن