محمد علی کمالی سروستانی مدیر عامل اتحادیه مرغداران گوشتی در گفت و گو با خبرنگار صنعت،تجارت و کشاورزی گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، از کاهش قیمت مرغ در بازار خبر داد و گفت: امروز قیمت هر کیلو مرغ زنده درب مرغداری ۱۸ هزار و ۹۵۰ تا ۲۴ هزار تومان، مرغ آماده به طبخ در کشتارگاه ۲۴ هزار تومان و در خرده فروشیها ۳۳ هزار و ۵۰۰ تومان است.
وی توزیع مرغ از ذخایر پشتیبانی امور دام و اعلام دولت مبنی بر تامین نهاده از طریق سامانه بازارگاه را از جمله علل کاهش قیمت مرغ در بازار اعلام کرد و افزود: برآوردها حاکی از آن است که طی روزهای آتی قیمت مرغ مجدد کاهش یابد، اما از الان نمیتوان درصدی اعلام کرد.
کمالی سروستانی ادامه داد: با اعلام دولت مبنی بر تامین نهاده از طریق سامانه بازارگاه، قیمت کنجاله سویا از ۱۸ هزار به ۱۶ هزار تا ۱۶ هزار و ۵۰۰ تومان کاهش یافت، اما با مراجعه مرغداران به سامانه بازارگاه و عدم دریافت جواب ، قیمت مجدد افزایش مییابد.
این مقام مسئول با بیان اینکه نظر مثبتی در خصوص سامانه بازارگاه نداریم، گفت: این سامانه بالغ بر ۳۰ مورد ایراد دارد که به مسئولان وزارت جهاد اشکالات را مطرح کردیم که امیدواریم با هدایت و رفع مشکلات، سامانه را به سمت مسیر صحیحی هدایت کنند یا امورعملیاتی را به تشکلها و اتحادیه واگذار کنند و دولت تنها نقش نظارتی و مدیریتی داشته باشد، در غیر این صورت سامانه بازارگاه را تعطیل کنند.
این مقام مسئول عرضه و تقاضا را تعیین کننده قیمت مرغ در بازار دانست و گفت: گرچه قیمتهای دستوری در کوتاه مدت ممکن است مرغداران را مجبور به عرضه مرغهای تولیدی به بازار کند، اما کمبود نهاده دامی موجب شده مرغدار تمایلی به جوجه ریزی نداشته باشد و به عبارت دیگر تازمانیکه تامین نهاده به درستی انجام نشود، التهابات قیمت در بازار ادامه خواهد داشت.
وی قیمت هر قطعه جوجه یکروزه را ۲ هزار و ۴۸۰ تومان اعلام کرد و افزود: قیمت هر قطعه جوجه یکروزه ۶۰۰ تومان نسبت به روزهای اخیر افزایش یافته است.
وی با بیان اینکه نسبت به سامانه بازارگاه نظر مثبتی نداریم، بیان کرد: با وجود آنکه سامانه بازارگاه گرفتاری و سرگردانی زیادی برای مرغداران از زمان صدور حواله تا توزیع برای مرغداران ایجاد کرده است، همین امر موجب شده در زمانیکه جوجه در سالنها ریخته نشده، نهاده مورد نیاز را از بازار آزاد خریداری کنند که با این وجود روش توزیع باید تغییر کند.
این مقام مسئول عرضه و تقاضا را تعیین کننده قیمت مرغ در بازار دانست و گفت: گرچه قیمتهای دستوری در کوتاه مدت ممکن است مرغداران را مجبور به عرضه مرغهای تولیدی به بازار کند، اما کمبود نهاده دامی موجب شده مرغدار تمایلی به جوجه ریزی نداشته باشد و به عبارت دیگر تازمانیکه تامین نهاده به درستی انجام نشود، التهابات قیمت در بازار ادامه خواهد داشت.
مدیر عامل اتحادیه مرغداران گوشتی نسبت به واردات مرغ و در معرض خطر بودن تولید داخل هشدار داد و گفت: با توجه به نگرانی مرغداران از آینده با احتیاط جوجه ریزی میکنند که اگر برای تامین نهاده دامی از سامانه بازارگاه تدابیری به کار گرفته نشود، از صادرکننده به واردکننده مرغ تبدیل خواهیم شد.
کمالی سروستانی با انتقاد از کیفیت کنجاله سویا بیان کرد: هم اکنون کیفیت کنجاله سویا دولتی و آزاد به دلیل آنکه مدت زیادی در گمرک مانده، مناسب نیست و گزارشهای زیادی از تقلب داریم به طوریکه علی رغم خرید نهاده با قیمت بالا، کیفیت مناسب نیست.
به گفته این مقام مسئول، با وجود آنکه دولت تاکنون به تعهدات خود مبنی بر تامین کامل نهادههای دامی عمل نکرده است، از این رو امکان عرضه با نرخ مصوب وجود ندارد.
کمالی سروستانی با بیان اینکه آماری از زیان مرغداران طی ماههای اخیر در دسترس نیست، گفت: اگر تامیننهادهها هر چه زودتر به روال عادی بازگردد، مرغداران اقدام به جوجه ریزی میکنند، در غیر این صورت صنعت با چالش جدی مواجه میشود.
مدیر عامل اتحادیه مرغداران گوشتی ادامه داد: با وجود آنکه فضای تامین نهاده دامی در حدی نیست که مرغداران تصور میکردند وزارت جهاد کشاورزی در سامانه عرضه کند، به همین خاطر رغبتی به جوجه ریزی ندارند که این امر منجر به کاهش قیمت جوجه در بازار شده است.
کمالی سروستانی درباره آینده بازار مرغ بیان کرد: بازار مرغ به تامین نهادههای دامی بستگی دارد به طوریکه با تامین ذرت و کنجاله مورد نیاز با نرخ مصوب، تولیدکنندگان مرغ تولیدی خود را با نرخ مصوب در بازار عرضه میکنند.
مدیر عامل اتحادیه مرغداران گوشتی با بیان اینکه مرغداران نقشی در تعیین قیمت مرغ ندارند، گفت: هم اکنون ۲۳ هزار مرغدار مشغول تولید مرغ هستند که به هیچ عنوان انحصار قیمت را در اختیار ندارند و کشتارکنندههای مرغ در بازار نقش اساسی دارند.
وی در پایان با اشاره به اینکه اتخاذ تصمیمات نادرست به قیمت نابودی صنعت مرغداری تمام میشود، تصریح کرد: اتخاذ سیاستهای نادرست موجب شده مرغدار از ادامه جوجه ریزی احساس خطر کند و به عبارت دیگر دولت در نظر دارد که هزینه تورم در قبال مردم را تولیدکننده متحمل شود که این سیاست نادرست است.
انتهای پیام/
بسیاری از این گرانی ها در واقع نشأت گرفته از فقدان شفافیت در هزینه تولید و قیمت تمام شده کالا و مسکن است قیمت واقعی مسکن یا هر کالای دیگر مثل تمام کشورهای پیشرفته دنیا باید با فرمول محاسبه قیمت تمام شده + افزودن درصد معقول سود در نظر گرفته شود نه صد برابر قیمت تمام شده در بستر یک قانون جنگل اقتصادی و رها ... مثل این است که قیمت تمام شده یک خودرو یا هر کالای دیگر بیست میلیون باشد شما آن را دویست یا سیصد میلیون بفروشید و در این بین وظیفه جامعه و حاکمیت چیست ؟!... با این وصف مشخص میشود که عامل گرانی های کالاهای ما تحریم نیست این موضوع را در رادیو اقتصاد مطرح کنید