به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، یک هفته از اعمال محدودیتهای جدید کرونایی در کشور گذشته و از امروز به برخی محدودیتها هم افزوده شده است. قانون منع تردد از ساعت ۲۱ تا ۴ صبح، باعث شده اعضای یک خانواده در این ساعت، به ناچار و شاید خوشبختانه، کاری به جز صحبت با یکدیگر نداشته باشند.
در این بین، باید توجه داشت که هیجان در زندگی انسانها، نقش ممتازی دارد و اگر نباشد، زندگی خشک و کسل کننده میشود و انسان بیهیجان، بیشتر شبیه روباتهای انساننما عمل میکند.
گاهی اتفاقاتی در زندگیمشترک میافتد که زن و شوهرها از هم دلخور میشوند یا حتی یک اتفاق بیرونی مانند افزایش قیمتها یا مشکلات همین ویروس مزاحم، اعصاب و روانشان را به هم میریزد. در این مواقع چه باید کرد؟ آیا غصه خوردن مشکلی را حل میکند؟ آیا در زندگی یک زنو شوهر با ناامیدی، بیحوصلگی و خشم یکی از آنها، طعم شیرینی احساس میشود؟ این جاست که شوخ طبعی میتواند به داد زوجها و اعضای یک خانواده برسد؛ رفتاری که کمتر زن و شوهری از اهمیت آن آگاه اند.
چرا و چطور شوخطبع شویم؟
غم، شادی و ترس از هیجانهایی هستند که تعلق انسان را به خود و اطرافیان معنا میبخشند. هیجانها اعم از مثبت مثل شادی و منفی مثل غم، به منزله محرکهایی هستند که منجر به پویایی و عمل آگاهانه ما میشوند. افراد رشد یافته بهتر میتوانند هیجانهایشان را مدیریت کنند و مانع افراط و تفریط در بروز هیجانهایشان شوند. همین هیجانهای مثبت و مدیریت شده است که برخی افراد را به شخصیتهای شوخطبع و خوشمشرب تبدیل میکند و این افراد هستند که جاذبه بیشتر و دافعه کمتری دارند و محبوب اطرافیان میشوند.
مزایای شوخطبعی آگاهانه در خانواده
از مهارتهایی که در حوزههای خانوادگی و اجتماعی، رمز موفقیت محسوب میشود، مهارت ارتباط موثر است. حتی طبق بعضی پژوهشهای معتبر گفته میشود این مهارت تا حد ۹۶ درصد میتواند در موفقیت ارتباطمان با دیگران موثر باشد. حال، همه ما آرزوی داشتن و زیستن در خانوادهای بالنده را داریم که رسیدن به این آرزو به فراهم شدن آسایش، رفاه و معیشت فراوان بستگی ندارد.
یکی از شاخصهای خانواده بالنده، حاکمیت احترام است و وقتی این احترام واقعی و مستمر به خصوص بین زوجها و اعضای یک خانواده شکل میگیرد که دوطرف مجهز به مهارت ارتباط موثر با یکدیگر باشند و از گفتمان تحقیرآمیز، خشک، بی روح، آمرانه و سرزنش گرانه بپرهیزند. وقتی این ضعفها در گفتمان بین خانوادگی نباشد، همزبانی موثر شکل میگیرد و در سایه این همزبانی، بهترین نوع ارتباط یعنی همدلی رشد میکند و در سایه همدلی است که خانواده بالنده تشکیل میشود و همه اعضای چنین خانوادهای احساس ارزشمندی میکنند.
پس مهارت گفتوگوی موثر در بین زوجها و به تبع آن بین همه اعضای خانواده، از شکلگیری خانواده آشفته جلوگیری میکند و در این زمینه، شوخ طبعی آگاهانه میتواند، جایگاه ممتاز خود را در روابط امن زوجها نشان دهد.
رمز طلایی برای شوخطبع شدن
لازمه اصلی شوخ طبعی، داشتن عزتنفس است. فردی که عزتنفس مناسبی دارد، قبل از هر چیز به خود احترام میگذارد و در سایه این احترام به خود است که برای شریک زندگی و اطرافیانش احترام قائل است. فردی که عزتنفس مناسبی دارد با همسرش رابطه حسنهای دارد بنابراین با وی با ادبیات فاخر حرف میزند و با شوخ طبعی، سعی در برقراری و پایداری ارتباط موثر دارد. زوجی که عزتنفس دارند، همه رفتارها، گفتارها و تصمیمهایشان آگاهانه و زندگیشان هدفمند است و کمتر اعمال ناآگاهانه مرتکب میشوند بنابراین خانواده موفقتری هم خواهند داشت.
بیشتر بخوانید
مرزهای شوخطبعی و دیگر آزاری
در این بین، نباید فراموش کنیم که شوخ طبعی حدودی دارد و حد آن، نبود افراط و تفریط در مزاح است. اگر افراط باشد و باعث دلگیری فرد یا افراد شود یا به امنیت خاطر مخاطبان و همسرشان آسیب برساند، نمیتواند شوخ طبعی قلمداد شود بلکه نوعی دیگر آزاری است. شوخ طبعی در گفتار و مزاح متناسب با موضوع و شخصیت مخاطب، نوعی احترام و نزدیک شدن به مخاطب است و از کسالت و دلگیری همسر و دیگر اعضای خانواده میکاهد.
شوخطبعی هم تسلط فرد به موضوع و گفتمان را نشان میدهد و هم از منیت و خشکی و انعطافناپذیری ما جلوگیری میکند. خنده رو بودن، شوخ طبعی و با روی باز و تبسم با همسر تعامل داشتن، از سردی روابط و طلاق عاطفی پیشگیری میکند و باعث تشویق دو طرف به گفتگو با یکدیگر میشود. اگر در خنده و شوخی و مزاح، فردی افراط میکند و تحت تاثیر این افراط، اطرافیان را آزرده خاطر میسازد این رفتار آگاهانه نیست و به نوعی لودگی تن داده است!
شوخ طبعی، عامل اصلی بالندگی
برقراری رابطه موثر و پایدار با اطرافیان و به ویژه همسر، عامل اصلی بالندگی و مهارتی است که به دیگران امنیت میبخشد و شوخطبعی نشانه هوش مناسب فرد شوخ طبع است که به تاثیرگذاری فرد بر مخاطب و جذب بیشتر او منجر میشود.
شوخ طبعی زوجها به استحکام رابطه آنها و تشویق به همزبانی با یکدیگر میانجامد و هرچه همزبانی موثرتر باشد، زمینه همدلی بیشتر زوجها را فراهم میکند. همچنین در خانوادهای که اعضایش از این ویژگی برخوردار باشند، قطعا لحظاتی سرشار از شادی رقم خواهد خورد.
منبع: روزنامه خراسان
انتهای پیام/