به گزارش
گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از
مشهد، "آمدهام، آمدمای شاه پناهم بده خط امانی ز گناهم بده/ای حَرمت ملجأ درماندگان دور مران از در و راهم بده/ای گل بیخار گلستان عشق قرب مکانی چو گیاهم بده/ لایق وصل تو که من نیستم اِذن به یک لحظه نگاهم بده".
سروده معروف "
آمدمای شاه پناهم بده" یا "قطعهای از بهشت"با صدای محمدعلی کریمخانی، یکی از آثار تأثیرگذار و ماندنی در توصیف حال و هوای زائران حضرت رضا (ع) است.
بیشک این نوای دلنشین را محبان شمس الشموس (ع) بارها شنیدهاند و آن را زمزمه کردهاند، حتی بدون آنکه نام شاعر این سروده ماندگار یعنی زندهیاد حبیبالله چایچیان متخلص به "حسان" را بدانند.
بیشتر بخوانید
حبیبالله چایچیان در سال ۱۳۰۲ خورشیدی در تبریز متولد شد. او شش ساله بود که به همراه خانوادهاش به تهران مهاجرت کرد و پس از اتمام تحصیلاتش در بانک ملی ایران استخدام شد. در این بین، چایچیان نخستین شعرش را در پانزده سالگی در رثای پدرش سرود.
وی به تشویق مادر، به سرودن شعر در مدح و مرثیه اهل عصمت و طهارت (ع) پرداخت. این شاعر متعهد و انقلابی از اندیشههای علامه امینی و عسکری تأثیر پذیرفته و بارها در حضور رهبر معظم انقلاب شعر خوانده و مورد تشویق ایشان هم قرار گرفته است.
حسان، هنر و قریحه سرشار خود را وقف خادمی ائمه اطهار (ع) کرد چنان که "گلهای پرپر"، "خزان گلریز"،" سایههای غم" ، "ای اشکها بریزید "جلد اول دیوان اشعار" و "خلوتگاه راز (جلد دوم)" و "زمزمههای قلب من (جلد سوم)" ، منتخبی از عناوین آثارش به شمار میرود.
وی در نهم آذر ۱۳۹۶ در تهران دار فانی را وداع گفت. در ادامه به بهانه سالروز درگذشت این شاعر و مرثیهسرای اهل بیت (ع) با محمدجواد غفورزاده "شفق" دبیر شورای شعر انجمن ادبی رضوی مؤسسه آفرینشهای هنری آستان قدس رضوی درباره زندهیاد حسان به گفت و گو میپردازیم.
از محتوای خوب تا روانی شعر
محمدجواد غفورزاده دفتر خاطرات ذهنش را ورق میزند و برایمان از زندهیاد حسان و شعرهایش میگوید: آشناییام با مرحوم حسان به دوران قبل از پیروزی انقلاب اسلامی بر میگردد و در جلسات مختلف خدمت ایشان رسیده بودم. همچنین از کتابهایش که بارها تجدید چاپ شدند، استفاده کردهام.
کتاب "ای اشکها بریزید"، یکی از بهترین کتابهای حسان محسوب میشود. اگر چه حسان اصالتاً ترکزبان بود، اما شعر فارسی به خوبی میسرود. شعرهای او محتواهای خوبی هم داشتند.
از طرف دیگر، روانی و سادگی از ویژگیهای بارز شعرهایش بود. شاید او خیلی به دنبال استفاده از صنایع شعری در آثارش نبود و بیشتر سعی میکرد به خود شعر بپردازد.
شعرهایش هم با توجه به سادگی و روانی و اخلاص، به تدریج همهگیر شد چنان که از شعر "آمدهامای شاه پناهم بده" به عنوان معروفترین اثرش میتوان نام برد که سرودن آن هم داستانی دارد. گویا این شعر در حرم رضوی، زمانی که حسان مادر بیمارش را به زیارت ضریح مطهر امام هشتم (ع) میبرده، سروده شده است.
این پیشکسوت شعر آیینی کشور با خوانش ابیاتی از یک غزل رضوی زندهیاد حسان همچون "آن پرچمی که بر سر بام حریم توست راه بهشت را به محبان نشان دهد"، ادامه میدهد: "حسان شعرهای خوب بسیاری در دیگر موضوعات به ویژه عاشورا سروده است. به طور مثال یکی از شعرهای معروفش را برای حضرت ابوالفضل (ع) گفته است، دست من خورد به آبی که نصیب تو نشد چشم من داد از آن آب روان تصویرم". همچنین شعر معروف"امشب شهادتنامه عشاق امضا میشود" را برای شب عاشورا سروده است که همچنان از آن در مجالس مذهبی استفاده میشود".
غزلی به یاد حسان
به گفته استاد شفق، زندهیاد حسان به طور معمول تعدادی از کتابهایش را به همراه داشت و شعرهایش را در مجالس مختلف میخواند. او با تُن صدای خوبش، اجرایی تأثیرگذار داشت که در خاطر همگان باقی میماند. او اگر شعر جدیدی سروده بود، اول آن شعر تازه را میخواند و سپس شعرهای مناسبتیاش را در صورت نیاز قرائت میکرد.
همچنین این پیر غلام اهل بیت (ع)، زمانی که به مشهد مشرف میشد در جلسات شعری مختلف این شهر مقدس شرکت میکرد و حاضران از اجرایش فیض میبردند چنان که میهمان جلسه انجمن ادبی رضوی در حرم مطهر امام رضا (ع) هم شده بود.
منبع:تسنیم
انتهای پیام// ف.ک