واقعیت آن است که اسناد در دسترس برای اثبات قحطی بزرگ در ایران، توسط انگلیس فراوان نیست؛ اما می‌توان از معدود سند‌های موجود، عمق فاجعه را به خوبی دریافت.

به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، برخی از مورخان می‌کوشند تا آگاهانه یا ناآگاهانه، موضوع قحطی بزرگ در ایران و دخالت بریتانیا را در شکل‌گرفتن این اتفاق دهشتناک، انکار کنند.

واقعیت آن است که اسناد در دسترس برای اثبات این موضوع، فراوان نیست؛ اما می‌توان از همین معدود سند‌های موجود، عمق فاجعه را به خوبی دریافت.

قاب تاریخ امروز، تصویری از حدود ۱۰۰ سال قبل ایران ارائه می‌کند؛ سال ۱۲۹۷ یا ۱۲۹۸، زمانی که نیرو‌های انگلیسی در ایران جولان می‌دادند و بدون واهمه از رقیب دیرینه، یعنی روسیه تزاری که با انقلاب اکتبر کارش یکسره شده‌بود، به تثبیت قدرت خود مشغول بودند.

عکس توسط سربازان استرالیایی حاضر در ارتش انگلیس گرفته شده‌است و نسخه اصلی آن در موزه یادبود قربانیان جنگ در استرالیا نگهداری می‌شود.

عکاس آن معلوم نیست، اما در شرح این تصویر می‌خوانیم: «این عکس در بیابانی نزدیک شهر بیجار گرفته شده. [در سال‌های پایان جنگ جهانی اول]قوای انگلیس از سمت ترکیه و سوریه وارد ایران شده‌اند و به سمت تهران در حرکت هستند.


بیشتر بخوانید


گوسفندی را برای طبخ غذای سربازان انگلیسی سر بریده‌اند. قصاب، امحا و احشای گوسفند را دور انداخته و مردم گرسنه، برای برداشتن آن‌ها هجوم آورده‌اند و [در همان لحظه]کسی این عکس را ثبت کرده است.»

دکتر محمدقلی مجد، در کتاب «قحطی بزرگ»، به تفصیل درباره این ماجرا، بر اساس اسناد موجود در بایگانی وزارت خارجه آمریکا سخن گفته‌است.

منبع: روزنامه خراسان

انتهای پیام/

 

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.