این سخنان رئیس سازمان مدیریت بحران کشور ما را بر آن داشت تا به بررسی عملکرد این سازمان بپردازیم؛ چرا که نجار در ادامه سخنانی را مطرح کرد که دقیقا نقض جملات قبلی خود بود!
وی گفت: سازمان ما در وهله اول، با کمک شورای عالی مدیریت بحران کشور، سیاست گذار است.
نجار ضمن گلایه از نبود نگاه فرابخشی در دستگاه های اجرایی کشور، ادامه داد: وظیفه دیگر ما هماهنگی بین ظرفیت های کشور برای مدیریت بحران است؛ خودمان هیچ امکاناتی نداریم، حتی یک بیل هم نداریم!
رئیس سازمان مدیریت بحران گفت: ماموریت دیگر ما حمایت است به این معنا که هر جا که نیاز بود با استفاده از ظرفیت های قانونی حمایت خود را شامل حال سازمان های دیگر کنیم.
وی اظهار کرد: ماموریت آخر ما نظارت است که در قانون مدیریت بحران به صراحت ذکر شده است. با هزینه ای بسیار کمتر از آنچه که بعد سیل سال گذشته انجام دادیم، می توانستیم با صرف آن در اقدامات قبلی از آن پیشگیری کنیم، هرچند خیلی می گویند این را نباید جایی بگوییم!
این سخنان رئیس سازمان مدیریت بحران کشور دقیقا نشان دهنده این است که به دلیل جایگاه خاصی قانونی خود، می تواند با مدیریت صحیح می تواند تمام بیل های کشور را در زمان وقوع بحران ها در اختیار بگیرد چرا که بسیاری از دستگاه های مربوط و غیرمربوط در چنین مواقعی پای کار هستند اما دقیقا به دلیل مدیریت نادرست است که توزیع نیرو و امکانات به درستی صورت نمی گیرد.
یکی از نیروهای داوطلب مردمی که در جریان زلزله کرمانشاه و سیل پلدختر، برای کمک به مردم در آن مناطق حضور یافته بود در گفت و گو با خبرنگار اقتصاد و انرژی گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، گفت: در زمان زلزله کرمانشاه شاهد بودیم که نیروهای مسلح با تمام امکانات به میدان آمدند اما به دلیل مدیریت نادرست، دوباره کاری بسیاری توسط همین نیروهای استان های مختلف رخ داد.
این نیرو جهادی بیان کرد: زمانی که ما ارزاق را پخش می کردیم واقعا نمی دانستیم که به یک روستای خاص ارزاق رسیده یا نه؟ احتمال داشت به یک روستا ده بار کمک کنیم و به یک روستا یک بار برسد!
وی افزود: مدیریت بحران باید این ها را درست کند اما تنها چیزی که از مدیریت بحران دیده می شود این است که در زمان بحران با آن ها تماس گرفته می شود و آن ها با جلیقه آبی که دارند، می گویند چند تیم ارزیاب ارسال شده اند! من نمی دانم چقدر بودجه می گیرند؛ اطلاع ندارم که زیاد است یا کم اما می دانم چیزی که اکنون اجرا می کنند درست نیست.
وی افزود: وقتی همه باید زیر نظر آن ها کار کنند این می شود مدیریت که مدیریتی دیده نمی شود؛ حتی در سیل پلدختر هم ما نامی از آن ها نشنیدیم!
نجار با اشاره به اینکه ۵ درصد بودجه کل کشور به مدیریت بحران اختصاص داده میشود، گفت: ۳ درصد این بودجه برای پیشگیری و ۲ درصد برای مقابله است که رقم کلی آن ۲۰ هزار میلیارد تومان است.
بودجه سازمان مدیریت بحران در سال آینده
نمونه دیگری از بی تدبیری های سازمان مدیریت بحران را می توان در سیل خوزستان دید، سیلی که سال گذشته هم رخ داده بود و زمان کافی برای پیشگیری از وقوع مجدد آن وجود داشت.
اسماعیل نجار، رئیس سازمان مدیریت بحران کشور در پاسخ به سوال خبرنگار اقتصاد و انرژی گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان درباره سیل خوزستان، گفت: در شبکه های مجازی عکس هایی پخش شده بود، بررسی کردیم و متوجه شدیم که برای سال گذشته است! مثلا مشکل فردی که سال گذشته دچار مشکل شده و دولت و حاکمیت به او کمک کرده و خانه ساخته، امسال بازپخش شده است.
وی افزود: شبکه های مجازی یک مقدار کار را پیچیده تر وسخت تر می کنند و گاهی اطلاعات نادرستی می دهند؛ در عین حال که کمک حال ما هستند، بعضی جاها هم این مشکلات را ایجاد می کنند.
بیشتر بخوانید
نجار ادامه داد: تغییر اقلیم موقعیتی است که ما با آن رو به رو هستیم؛ تغییر اقلیم یعنی خشکسالی ۱۷ تا ۱۸ سالهای که ما در کشور شاهد بودیم، همچنین بارانهای سیل آسا و برفهای سنگین در نقاطی که شاید از سالیان دور تا امروز شاهد چنین بارشهایی نبودیم و زمان بارش و پراکنش بارش همه مسائلی است که در رابطه با تغییر اقلیم اتفاق افتاده است.
وی بیان کرد: خوزستان یک مناطق ویژه ای دارد که تا سال گذشته علیرغم این که سال ها در آنجا رفت و آمد داشتم، خیلی به آن ها توجه نکرده بودم؛ شما خوزستان را در جمع آوری آب های سطحی یک نهر روان که آب از آن خارج می شود نبینید.
رئیس سازمان مدیریت بحران کشور درباره نقش نظارتی این سازمان از سال گذشته تاکنون اظهار کرد: اقدامات موثری انجام شده، مثل بحث فاضلاب هایی که در حال انجام است، فاینانس هایی کشیده شده و اعتباراتی در این زمینه تامین شده ولی هنوز به سرانجام نرسیده تا بتواند مشکل این شهر را حل بکند.
وی افزود: با پمپ هایی که کار گذاشته و هدایت آبی که به طور موقت انجام داده بودند، نسبت به سال قبل خیلی مشکلاتمان کمتر بود به جز بندر که در آنجا یک بازگشت صدساله بارندگی را داشتیم و یک مقدار مشکلات بیشتر بود.
نجار در ادامه گفت: امسال علی رغم این که مشکلات خیلی کمتر بود، به سرعت ارزیابی کردیم، به دولت منعکس کردیم، مصوبه دولت انجام شد و بازسازی واقعا با مساعدت بسیار بالا شروع شده و امیدواریم با کمک مردم مشکلات را روز به روز کمتر کنیم.
نجار در پایان گفت: ظرفیت تجهیزاتی و علمی این سازمان، ظرفیت بسیار خوبی است که امروز در قالب یک تفاهم نامه به امضا رسید تا بتوانیم به صورت هماهنگ تر و جامع تر، توسط نقشه راه این تفاهم نامه کارها را پیش ببریم و امیدواریم که بتوانند با کمک به ما، باعث کاهش آلام مردم کشور در حوادث شوند.
وی افزود: سازمان نقشه برداری و اطلاعات مکانی کشور دارای ظرفیت و پتانسیلی است که می تواند در پیش آگاهی بحران های اساسی کشور، نقش ایفا کند؛ بنابراین به طور داوطلبانه ظرفیت هایی که در اختیار داشت، چه از لحاظ علمی چه نرم افزاری و حتی سخت افزاری را در قالب یک تفاهم نامه در اختیار سازمان مدیریت بحران گذاشت.
وی گفت: با توجه به برداشت های بی رویه، غیرمنطقی و غیرقانونی از سفره های آب زیرزمینی که فرونشست ها و فروچاله هایی را در بخش های مختلفی از کشور ایجاد کرده، باید یک بازنگری جدید را در کاشت محصولات کشاورزی و استفاده از آن ها داشته باشیم.
جعفرزاده ایمن آبادی اظهار کرد: در بحث آتشفشانها، مسیرهای ریلی، اتوبان ها، آزادراه ها، ساخت ابنیه بزرگ دچار خسران و حتی آن هایی که هم اکنون در معرض خطر است را اعلام کردیم؛ با امکانات و ابزار دقیقی که در اختیار داریم، تقریبا تمام گسل های کشور از جمله 14 گسل تهران را رصد می کنیم.
وی تاکید کرد: ما وظیفه داریم اطلاعاتی را که احصا می کنیم، در اختیار مدیران و مسئولان تصمیم گیرنده کشور قرار دهیم اما این که آن ها با این اطلاعات چه می کنند و چه تصمیمی می گیرند [مشخص نیست]، بعضا پیشنهاداتی می دهیم که امیدوارم به زودی مورد کاربرد آن ها قرار بگیرد.
رئیس سازمان نقشه برداری کشور در پایان گفت: امروز سازمان نقشه برداری و اطلاعات مکانی به سازمان مدیریت بحران اعلام آمادگی کرد که با تمام توانِ نیروی متخصص و امکاناتی که دارد، قبل از بحران پیش آگاهی ها را می دهد؛ اگر خدای نکرده بحرانی به وجود بیاید، در حین بحران در کنارشان هستیم و اطلاعات بحران را می دهیم و بعد از بحران نیز، برای این که چگونه رفع خسارت بشود و تقریبا به حالت اولیه خودش برگردد، اطلاعات را در اختیارشان قرار می دهیم.
انتهای پیام/