به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان، استان لرستان به عنوان سومین منطقه پر باران کشور از مناطق مهم کشورمان در حوزه آب است، پتانسیلی که دهها سال است بدون استفاده رها شده و مردم این استان منتظرند تا پروژههای سدسازی در این استان به بار بنشینند.
بیپولی راه سدهای لرستان را سد کرد
وضعیت خروج میلیاردها مترمکعب از استان لرستان در حالی است که عدم مهار آبها در این استان موجب چالش جدی در حوزه صنعت، کشاورزی و آب شرب در یکی از پر آبترین استانهای کشور شده است.
این در حالی است که لرستانیها سالها با موضوع در دست اجرا بودن پروژههای سد سازی امیدوار نگهداشته شدهاند تا این سدها روزی به بهرهبرداری برسند و علاوه بر اینکه اراضی کشاورزیشان را رونق دهد، آنها را از بیآبی و بیکاری نجات بخشد.
استان لرستان در سومین منطقه پر باران کشور قرار دارد و طی سالهای اخیر شاهد خسارات ناشی از سیلاب است چرا که مهار آبها در این استان به رغم گذشت بیش از سه دهه از فعالیت سدسازی در کشور در حد صفر بوده است.
این موضوع در حالی رخ میدهد که پروژههای سدسازی این استان نیز طی سالهای گذشته به دلیل آنچه از سوی مسئولان کمبود اعتبار و عدم تخصیص آب عنوان میشود متوقف شده یا عملیات اجرائی آنها به کندی پیش میرود و عملاً بینتیجه ماندهاند.
در این میان پروژههای سدسازی لرستان با دهها سال قدمت آغاز عملیات اجرائی، کاسه صبر مردم را لبریز کردهاند.
توقف سد «معشوره»
گودرز امیری معاون عمرانی استانداری لرستان با اشاره به پروژههای سدسازی لرستان، بیان داشت: چهار سد بزرگ «رودبار»، «بختیاری»، «سیمره» و «معشوره» در استان و هم جوار با استانهای دیگر شروع شدهاند.
معاون عمرانی استانداری لرستان با بیان اینکه سد «رودبار» و «سیمره» به بهره برداری رسیدند، افزود: سد «بختیاری» که بخشی از آن در استان لرستان و بخشی در استان خوزستان قرار دارد شروع شده، اما به دلیل محدودیت منابع مالی متوقف شده است.
امیری با تاکید بر اینکه سد «معشوره» هم شروع شده و بخشی از کار انجام شده، اما آن هم متوقف شد، بیان داشت: مهمترین این سدها، سد «معشوره» بوده که میتوانیم تخصیص آب کشاورزی هم از آن داشته باشیم.
او تصریح کرد: اوایل برای این سد ۵۰ میلیون متر مکعب آب در نظر گرفته شده بود که با پیگیریهای صورت گرفته این عدد تا الان به ۱۳۴ میلیون متر مکعب رسیده است.
معاون عمرانی استانداری لرستان با تاکید بر اینکه دوباره به دنبال این هستیم که این تخصیص آب سد را افزایش دهیم، عنوان کرد: امیدواریم وزارت نیرو با استدلالهای محکمی که از طریق مشاور و مسئولان استان ارائه شده، ۵۰ میلیون متر مکعب دیگر به تخصیص آب این سد اضافه کند.
امیری با اشاره به اینکه مشاور این سد نیز در حال بررسی است و زمانی میتوان عملیات اجرائی آن ادامه پیدا کند که تخصیص آب و میزان آبی که بابت سیل گیر قرار است در آن مهار شود مشخص شود، ادامه داد: میزان آب سیل حدود ۳۰۰ میلیون متر مکعب پیش بینی شده است.
او با بیان اینکه مشکلی که در رابطه با این سد داریم روستاهای واقع شده در مخزن سد هستند، افزود: اگر مطالعات سد نهایی شود تکلیف آنها هم روشن میشود.
«تاج امیر» در نقطه پیشرفت ۵۰ درصدی و وعدهای برای آبگیری «کمندان»
معاون عمرانی استانداری لرستان در ادامه سخنان خود با اشاره به بهره برداری از سدهای «کزنار»، «هاله»، «خان آباد»، «مروک» و «ایوشان»، عنوان کرد: سد «کمندان» در حال اجرا بوده و پیشرفت قابل توجهی دارد و تقریباً رو به اتمام است.
امیری گفت: اگر روستای بالا دست سد را بتوانیم جا به جا کنیم تا پایان سال میتوانیم سد را آبگیری کنیم.
او با بیان اینکه سد «تاج امیر» نیز حدود ۵۰ درصد پیشرفت فیزیکی دارد، افزود: مطالبات سد نیز خوشبختانه با قرارگاه تعیین تکلیف شده و فعالیت مجدد در آن در دستور کار قرار گرفته است.
توقف سدها در ایستگاه مطالعات
معاون عمرانی استانداری لرستان با تاکید بر اینکه سد «زیبامحمد» نیز شروع شده است، بیان داشت: سد «شهید بروجردی»، «عالی محمود» و… نیز خیلی پیشرفت مناسبی ندارند.
امیری بیان داشت: سد «آبسرده» پیشرفت نسبتاً خوبی دارد، مطالعات سد «مخملکوه» تکمیل و عملیات اجرائی آن شروع شده است، سد «حوضیان» تقریباً رو به اتمام است و شبکه آبرسانی آن باقی مانده است.
او با اشاره به اینکه ۱۶ سد استان نیز در دست مطالعه است، ادامه داد: این سدها نیز با پیگیری صورت گرفته در سال ۹۸، تخصیص آب آنها مشخص و مطالعات آنها نیز رو به اتمام است.
دولت دست به دامن بخش خصوصی و بانکها
معاون عمرانی استانداری لرستان با اشاره به تأمین آب مورد نیاز شرب و کشاورزی استان با احداث این سدها، عنوان کرد: همچنین کنترل سیلابهای مخرب، تقویت آبهای زیرزمینی و… از جمله کارکردهای سدها میتواند باشند.
امیری با بیان اینکه مجموعه استان به دنبال احداث این سدها هستند، تصریح کرد: خوشبختانه برخی از آنها که ردیفهای اعتباری آنها صفر بود را تأمین اعتبار کردیم، افزود: استان این آمادگی را دارد که از ظرفیت بخش خصوصی برای احداث این سدها در قالب ماده ۲۷ قانون مقررات یا تبصره ۱۹ بودجه استفاده کند.
منبع: مهر
انتهای پیام/ح