با وجود در خطر بودن نسل پلنگ در کشورمان، هنوز عده ای از افراد با شکار بی‌رویه این جانور، اکو سیستم طبیعی را مختل می‌کنند.

به گزارش خبرنگار حوزه محیط زیست گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان، در سه شنبه هفته گذشته خبر به دام افتادن یک قلاده پلنگ در استان هرمزگان در رسانه‌ها منتشر شد؛ به تله افتادن یک گونه در معرض انقراض که برای تعداد زیادی از دوستداران محیط زیست حائز اهمیت بود. ماجرا از این قرار بود که در بشاگرد استان هرمزگان پلنگ ماده‌ای که توسط یک تله انسانی به دام افتاده بود با تلاش نیرو‌های سازمان محیط زیست و دامپزشک‌های اعزامی از استان فارس در روز جمعه بیهوش و زنده گیری شد.

متاسفانه در بررسی‌های اولیه از این گونه حیوانی مشاهده شد که دست چپ او به شدت آسیب دیده و پس از بررسی‌ها مشخص شد که در استخوان دست او شکستگی رخ داده است. بنابراین برای ادامه روند درمان، این پلنگ ماده با هواپیما به بیمارستان دامپزشکی تهران منتقل شد.


بیشتر بخوانید: پلنگ ماده هرمزگان برای درمان راهی تهران شد


شهاب الدین منتظمی مدیرکل دفتر حفاظت و مدیریت حیات وحش سازمان محیط زیست در گفت و گو با باشگاه خبرنگاران جوان، با اشاره به این اتفاق اظهار کرد: روز جمعه بعد از  بیهوشی و زنده گیری این گونه حیوانی، اقدام به رادیوگرافی و سرم تراپی اولیه برای مداوای دست آن انجام شد.

او در ادامه بیان کرد: پس از بررسی‌های رادیو گرافی مشخص شد که شکستگی در استخوان دیده شده و رباط‌های دست آسیب دیده اند.

منتظمی ادامه داد: صبح روز یکشنبه این پلنگ با رعایت پروتکل‌های انتقال حیوانات وحشی، با هواپیما به تهران منتقل و برای ادامه روند درمان به بیمارستان دکتر فتاحیان انتقال یافت و امروز (چهارشنبه) به محله باراجین در استان قزوین منتقل شد.

مدیرکل دفتر حفاظت و مدیریت حیات وحش سازمان محیط زیست گفت: استخوان‌های دست چپ این پلنگ بر اثر به دلیل فشار تله عفونت کرده بود بافت‌های دست آن را از بین برده بود. در این شرایط دیگر قابلیت جراحی و ترمیم نبود و لذا ماده پلنگ به اتاق عمل انتقال و دست حیوان به دلیل از بین رفتن بافت عصبی و استخوان‌ها قطع شد. 

مدیرکل دفتر حفاظت و مدیریت حیات وحش سازمان حفاظت محیط زیست اظهار داشت: پس از ریکاوری و به هوش آمدن حیوان اقداماتی برای انتقال آن به کلینیک حیات وحش سازمان حفاظت محیط زیست انجام شد و اکنون این ماده پلنگ چهارساله در کلینیک حیات وحش پردیسان تحت مراقبت قرار داشت و اکنون در باراجین تحت درمان است.

همه می‌دانیم که حفظ زیستگاه برای گونه‌های ارزشمند طبیعت، اهمیت بالایی دارد. آسیب دیدن این پلنگ ماده خبر تازه‌ای نیست چنانچه پیش از این هم گونه‌های متعددی بر اثر همین سهل انگاری و خودخواهی انسان‌ها از بین رفته بودند.

سهل انگاری سازمان محیط زیست یا خودخواهی شکارچی؟/اسارت همیشگی برای پلنگ ماده بی گناه

ایمان معماریان دامپزشک در گفت و گو با خبرنگار باشگاه خبرنگاران جوان، در این باره اظهار کرد: ما درباه تعداد پلنگ‌های موجود در حیات وحش کشورمان آمار دقیقی نداریم، زیرا کار علمی روی آن نشده است، اما در یک تخمین کلی تعداد این گونه در کشور ۵۰۰ قلاده است.

او در پاسخ به اینکه آیا نداشتن دارت بیهوشی در استان هرمزگان سبب قطع عضو این حیوان شده است، گفت: اسلحه و دارت در تمام استان‌ها موجود است؛ در تصویری که از زمان اسارت پلنگ در تله منتشر شده چند دارت هم وجود دارد که به دیواره‌های اطراف آن اصابت کرده است و این نشان می‌دهد که سعی کرده‌اند حیوان را نجات بدهند، اما توانایی لازم را نداشتند.

این دامپزشک تصریح کرد: بدون شک، دلیل اصلی اینکه پلنگ دست خود را از دست داده، آن بوده که به گفته محلی‌ها حدود ۵ روز و به گفته محیط زیست ۳ روز دست این حیوان در تله بوده است.

معماریان‌با اشاره به اینکه باغ وحش‌های ایرانی فضا و امکانات کافی برای نگهداری این گونه را ندارد، گفت: باغ وحش ارم و باغ وحش‌های ایران، فضا به ویژه امکانات نگهداری برای این گونه که دارای نقص عضو است را ندارد.

متاسفانه به دلیل این اتفاق خودخواهانه که عامل آن انسانی بوده است این پلنگ ماده و نسبتا جوان هرگز قادر به ادامه زندگی در زیستگاه طبیعی خودش نیست و تا پایان عمر باید به همراه نقص نداشتن یک دست در اسارت زندگی کند. در این شرایط نیاز است تا سازمان محیط زیست برای جلوگیری از این اتفاقات ناگوار از بروز چنین حوادثی جلوگیری و با تدوین قوانینی به کاهش آن کمک کند.

شکار بی رویه پلنگ در دهه های گذشته، اکو سیستم برخی نواحی و جنگلهای کشور را به هم ریخته است و به مزارع کشاورزی هم خسارت وارد کرده است. به این ترتیب که با کاهش جمعیت پلنگها، گونه جانوری دیگری که توسط پلنگ شکار می شده، رشد جمعیت پیدا کرده است. طی سالهای اخیر به دلیل اینکه در استان گلستان گرازها از شکار  پلنگها در امان بوده اند، جمعیتشان زیاد شده است و همین ازدیاد جمعیت پای آنها را به مزارع کشاورزی باز کرده است. 

کشاورزان هم به خاطر قوانین محیط زیست از آسیب زدن به گرازها معذور هستند و فقط می توانند آنها را از مزارعشان دور کنند. جمعیت گرازها هم به قدری رشد یافته که کشاورزان را از مراقبت متداوم از مزارعشان خسته کرده است.

مجموع شرایط نشان می دهد، تاکید بر حفظ طبیعت صرف یک شعار فانتزی برای استفاده از زیبایی های زبیعت نیست، بلکه یک ضرورت برای تداوم زندگی همه جانداران اعم  از حیوان و انسان است.

اجزای طبیعت، مانند اجزای یک کارخانه هستند که برای ادامه فعالیت نیازمند یکدیگر هستند. چنانچه اگر یک قطعه از کارخانه جدا شود، سیستم حرکت و تولید در آن کارخانه مختل می شود، در نظام طبیعت هم اگر جمعیت یکی از گونه های حیوانی کاهش یابد، جمعیت گونهای دیگر افزایش می یابد،  که ازدیاد آن می تواند بر محصولات کشاورزی، باغی و حتی زندگی انسانها تاثیرات منفی داشته باشد.

 


بیشتربخوانید: پلنگ ماده هرمزگان برای درمان راهی تهران شد


انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۲۴
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۹:۰۳ ۱۰ دی ۱۳۹۹
وقتي دولت بي عرضه باشه هر كي هر كاري دلش بخواد مبكنه
Iran (Islamic Republic of)
رامین
۱۷:۳۲ ۰۳ دی ۱۳۹۹
باسلام اولا اکثر محیط بان ها از شکارچی ها بودن که حالا استخدام شدند. دوما چون محیط بان ها از همون منطقه هستند خیلی سخت به آشناها و اقوام خود نمیگیرند و غریبه ها را بتونن میگیرند. سوما خودمحیط بان ها هم .....
Iran (Islamic Republic of)
سرباز وطن
۱۵:۵۶ ۰۳ دی ۱۳۹۹
من طرفدار شکار پلنگ نیستم ولی طرفدار انصاف هستم
ولی خوب است دوستانی که ژست محیط زیستی می گیرند بروند بشاگرد و به اوضاع و احوال زندگی کسانی که این تله گذای را انجام داده اند نگاهی بیندازند وقتی کل دارایی یک فرد سی چهل راس گوسفند است و پلنگ با حمله شبانه به آغل گوسفندان نصف دارایی او را قلع و قمع می کند او باید چکار کند
برای کوچاندن عشایر و دامداران از محیط زیست پلنگ چه کاری صورت گرفته؟ کدام امکانات و زمین و ... در نظر گرفته شده ؟
برای برخورد با شکارچیانی که وحوش را شکار می کنند و باعث می شوند پلنگ گرسنه شود و به دام های عشایر حمله کند چکار کرده اند؟
برای بیمه دام عشایر در برابر حمله درندگان و تسهیل پرداخت خسارت دام های تلف شده برای یک فرد بیسواد که هیج دستی در پیچ و خم های اداری ندارد چه کرده اند؟
Iran (Islamic Republic of)
عباسی کیشی
۱۴:۳۷ ۰۳ دی ۱۳۹۹
اصل داستان این است که بشاکرد همه افراد محروم و بیبضاعت هستند و زندگانی را از طریق چوپانی و کشاورزی سپری میکنند و دار و ندارشان همین چند راس دام هست که سالی دو سه تاشون رو میفروشن و امرار معاش میکنند و متاسفانه گرگ و پلنگ های موجود در این بخش اقدام به پاره پاره کردن گوسفندان و همه سرمایه این قشر مظلوم میکنند مثال 15 گوسفند را فقط خفه میکند و میکشد و شاید یکی را بتواند بخورد و این دامدار عزیز تله را بالای اجساد گوسفندانی زده بود که روز قبل همین پلنگ آنها را از پا در آورده بود و هدفش کشتن پلنگ نبوده بلکه خواسته او را به محیط زیست استان تحویل دهد تا بتواند زندگی خود و زن و بچه هایش را از فروپاشی نجات دهد زیرا همه زندگی مردم بشاکرد همین چند راس گوسفند هست که این پلنگ نوش جان میکرد . این است داستان و اصل قضیه وگرنه مردم بشاکرد خیلی مهربان و دلسوز و مهمان نواز هم هستند .
Iran (Islamic Republic of)
رضائی نژاد
۱۴:۲۴ ۰۳ دی ۱۳۹۹
هیشکی حواسش به محیط زیست نیست
شرق هرمزگان شکار بی رویه خیلی زیاد شده
همین چندتا قوچ و دوتادونه پلنگی هم که هست به زودی از بین میرن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۱۸ ۰۳ دی ۱۳۹۹
کسی حواسش به مردم هست که به محیط زیست باشه؟ محیط زیست فقط 4 تا پلنگ و قوچ نیست محیط زیست همین آب و هوایی و خاکی هست که آلوده میکنیم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۵۳ ۰۳ دی ۱۳۹۹
خدا لعنشتون کنه
من بودم پهبادبلند می کردم همین این شکارچیای غیرمجاز حرومزاده را می کشتم.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۱۵ ۰۳ دی ۱۳۹۹
جو نگیرتت اول برو وضع طرفت رو ببین بعد بیا اینجا توهین کن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۵۰ ۰۳ دی ۱۳۹۹
تخریب طبیعت زیاد شده
Iran (Islamic Republic of)
حسین
۱۱:۵۰ ۰۳ دی ۱۳۹۹
مسبان این حادثه باید دستگیر ومجازات شوند.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۰۴ ۰۳ دی ۱۳۹۹
کوههای بوانات در شمال شرقی فارس دیگر پلنگی ندارد. در گذشته مملو از پلنگ بوده و مثل الان این همه گراز تو کشت و زرع و زمین و باغ مردم زیاد نبودن. خدا لعنت کند میر شکارهای قدیمی که بدستور خانها حتی بعد از کل و بز و قوچ و میش ها به پلنگ ها هم رحم نکردند.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۸:۴۷ ۰۳ دی ۱۳۹۹
باید کسانی که تله گذاری میکنن و این حیوانات با ارزش رو شکار میکنن بندازن تو قفس حیوانات وحشی باغ وحش ارم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۱۶ ۰۳ دی ۱۳۹۹
ایضا شما رو، شما شکمت سیره از درد مردم خبر نداری برای خودت حکم میبری
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۸:۲۸ ۰۳ دی ۱۳۹۹
ی آمپول بیهوشی نداشتید
گیر دادی ب تله؟
برای حیوان وحشی ک زخمی شده ب هر دلیلی باید تدبیر و امکانات داشت
متاسفانه حیواناتم شانس ندارن اینجا زندگی میکنن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۸:۲۸ ۰۳ دی ۱۳۹۹
خدا سرخودشون بیاره
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۸:۱۸ ۰۳ دی ۱۳۹۹
خدا لعنت کنه حیون بی زبان به این روز اورده
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۵:۲۳ ۰۳ دی ۱۳۹۹
روستايي = دشمن محيط زيست
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۱۶ ۰۳ دی ۱۳۹۹
آره واقعا !!! شهری ها = دوست محیط زیست !!!
Iran (Islamic Republic of)
سمیع
۰۴:۰۱ ۰۳ دی ۱۳۹۹
سازمان محیط زیست از جیب مردم میخواد حیوانات رو نگه داره. این همه بودجه میگیره, به فکر اون دامداری باشه که مثلا پلنگ 2 تا از دامهاشو خورده. خسارتش رو پرداخت کنه, تا کسی با لج بازی تله نزاره و جون اینجور حیوانات رو به خطر نندازه.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۱:۱۲ ۰۳ دی ۱۳۹۹
مسولان توجه خاص به حیوانات داشته باشن واز هیچ چیز دریع نکنند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۱:۰۶ ۰۳ دی ۱۳۹۹
کاش بجای پلنگ یکم فکر جوان بیکار و مجرد و بدبخت ایرانی بودید
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۰:۳۶ ۰۳ دی ۱۳۹۹
کاش بشه با تکنولوژی روز یه دست مصنوعی مناسب یه پلنگ براش درست کنند. دلم خیلی بحالش میسوزه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۰:۳۲ ۰۳ دی ۱۳۹۹
متاسفانه انسانها برای خودشان ومحیط زیست، جز دردسر و تخریب چیز دیگری ندارند. شاید ماموریت کرونا کم کردن انسانها و در نتیجه کاهش گرفتاری کره زمین باشد
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۰:۲۳ ۰۳ دی ۱۳۹۹
دارت بیهوشی نداریم
بعدش چطوری میخواهیم ایدئولوژی صادر کنیم!!!
آخرین اخبار