به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان، شاید تاکنون اسم «نمک دریا» به گوشتان خورده باشد چرا که این روزها تبلیغات داغ این نمک و معجزات شگفت انگیزش در درمان دهها بیماری و چاقی توسط برخی از افراد بیش از پیش شنیده میشود و در این بین برخی از عطاریها و افراد اقدام به فروش آن میکنند.
در چندین سال گذشته تمایل مردم به مصرف منابع غذایی ارگانیک، خانگی و به اصطلاح طبیعی افزایش داشته، زیرا اینگونه تصور میشود که مواد تهیه شده در کارخانجات کیفیت لازم را نداشته و پاسخگوی نیازهای طبیعی بدن نیز نیست و حتی بسیاری از محصولات کارخانجات مضر هم میباشد.
در خصوص «نمک دریا» نیز این تفکرات وجود دارد و برخی افراد سودجو متاسفانه با سلامت مردم تجارت و به مردم القا میکنند که با استفاده از این نوع نمک هیچگونه بیماری به سراغ شما نمیآید و نه تنها مصرف آن باعث فشارخون نمیشود بلکه درمانکننده آن هم است.
از این رو شاهد افزایش تقاضا و مصرف این نمک در بین مردم هستیم، اما در حقیقت، «نمک دریا» چیست و آیا مفید است یا مضر؟ برای پاسخ به این سوال به سراغ کارشناس تغذیه و رژیمدرمانی شهرستان قشم رفتهایم.
در این رابطه مریم روحالامینی گفت: «نمک دریا» به طور کلی به نمکهایی گفته میشود که مستقیماً از آب دریا یا اقیانوس به دست میآیند، فرق این نوع نمک با نمکهای معمولی، این بوده که «نمک دریا» تصفیه نشده و علاوه بر داشتن فلزات سنگین، دارای ماده خطرناکی همچون آرسنیک است و آرسنیک شبه فلز سمی معروفی است که مصرف آن سرطانزا است.
او افزود: «نمک دریا» دارای انواع ناخالصی از جمله مواد نامحلول مانند شن، ماسه، خاک، گچ و مواد آلوده کننده، مواد محلول سخت از جمله کلسیم و منیزیم و فلزات سنگین مانند سرب، جیوه، آرسنیک و کادمیوم است و میتواند عوارض نامطلوبی در دستگاه گوارش، کبد، کلیهها و ریه ایجاد کند و حتی منجر به مسمومیت شود.
روحالامینی تصریح کرد: اختلال در جذب ریز مغذیها همچون آهن و روی، از دیگر مضرات استفاده از «نمک دریا» است. در مجموع استفاده از این نوع نمک با توجه به داشتن مواد سرطانزا به ویژه فلزات سنگین، به هیچ عنوان توصیه نمیشود.
با «نمک دریا» گواتر بی گواتر؟!
کارشناس تغذیه و رژیمدرمانی در این خصوص بیان کرد: این نمک فاقد ید کافی مطابق با استانداردهای اعلام شده برای پیشگیری از گواتر و اختلالات ناشی از کمبود ید است.
روحالامینی ادامه داد: وزارت بهداشت ظرف ۲۰ سال گذشته برای کاهش شیوع گواتر و اختلالات ناشی از کمبود ید، سیاست افزودن ید به نمکهای خوراکی را در پیش گرفته و در حال حاضر کلیه کارخانجات تولید کننده موظفند ید را به میزان توصیه شده وزارت بهداشت به نمکهای خوراکی اضافه کنند، زیرا استفاده از نمک یددار تصفیه شده تنها راه رساندن ید به بدن برای انجام اعمال حیاتی که وابسته به این ریز مغذی است، میباشد.
او تاکید کرد: نرسیدن ید کافی به بدن با عوارض بیشماری شامل گواتر، ناهنجاریهای مادرزادی، افزایش موارد سقط و مردهزایی، هیپوتیروئیدی مادرزادی، کر و لالی مادرزادی و کاهش بهره هوشی همراه است.
روحالامینی تصریح کرد: میزان محاسبه شده ید در نمک تصفیه شده باعث پیشگیری از بیماری گواتر و به دنبال آن باعث پیشگیری از عقبماندگی جسمی و ذهنی و سقط جنین خواهد شد در حالی که «نمک دریا» نه تنها باعث پیشگیری از گواتر نمیشود بلکه خطرات و بیماریهای زیانبار دیگری هم در پی دارد.
روحالامینی در خصوص تفکر اشتباه که مصرف هر اندازه از این نمکها خطری برای سلامتی ندارد و باعث درمان فشار خون نیز میشود، افزود: جالب است بدانید مطالعات نشان دادهاند که داشتن رژیمهای غذایی که نمک فراوانی در آنها وجود دارد، نه تنها مفید نیست، بلکه احتمال پوکی استخوان را به مراتب افزایش میدهد.
او در پایان خاطر نشان کرد: نمک طعام باید پروانههای بهداشتی از وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی داشته و تاریخ تولید و انقضاء داشته باشد و این گونه نمکهای تصفیه شده یددار فاقد فلزات سنگین شامل سرب، آرسنیک (عوامل ایجادکننده سرطان) و همچنین ناخالصیهای محلول مانند گچ است.
«نمک دریا» به دلیل داشتن ناخالصیها شوری کمتری نسبت به نمک طعام دارد و باعث استفاده بیشتر برای طعم دهی و در نتیجه خطرات بیشتر میشود.
البته لازم به ذکر است که استفاده از هر نوع نمک به دلیل ایجاد فشار خون و بیماریهای دیگر، باید به حداقل برسد و هیچگونه نمکی وجود ندارد که معجزه کننده برای درمان بیماریها یا حتی چاقی باشد و حتی مصرف نمک به دلیل افزایش تجمع آب اضافی در بدن، باعث افزایش وزن هم میشود.
در نهایت، نباید فریب تبلیغات افراد سودجو در خصوص این نوع نمک را خورد چرا که فروش «نمک دریا» در بسته بندیهای ارگانیک و طبیعی و فاقد هیچگونه مشخصات، بیش از پیش خطرات استفاده از آن را افزایش میدهد چرا که هیچگونه اطلاعاتی از ترکیبات موجود در این نمک و تائیدیه سلامت آن وجود ندارد.
منبع: تسنیم
انتهای پیام/ح