به گزارش خبرنگار سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، پیگیری حقوقی و قضایی و ابعاد ترور سردار شهید حاج قاسم سلیمانی امشب ۱۰ دی ماه در برنامه گفتوگوی ویژه خبری با حضور علی باقری کنی معاون امور بین الملل قوه قضاییه مورد بحث و بررسی قرار گرفت.
علی باقری کنی با اشاره به اینکه این جنایت یک جنایت عادی نبود گفت: شهید سلیمانی شهروند ایرانی بود که بامداد جمعه ۱۳ دی ۹۸ توسط آمریکا ترور شد، این یک قتل نبود بلکه ترور بود که توسط یک دولت، یک حاکمیت و یک رژیم انجام شد.
او خاطرنشان کرد: در عالیترین سطح یک حکومت رئیسجمهور آمریکا نه یک بار بلکه چندین بار در مراجع مختلف از جمله در سازمان ملل اعتراف به این ترور کرد، این ترور از بقیه جنایات دیگر آمریکا متمایز است، کسی ترور شد که مسئول مستقیم با مبارزه با تروریسم بود.
معاون امور بین الملل قوه قضاییه ادامه داد: این ترور در حین انجام وظیفه انجام شد، ایشان مهمان رسمی یک دولت بود و در حین انجام ماموریت در کشور عراق به شهادت رسید آن هم توسط جنایتکاران آمریکایی این ترور انجام شد، ایشان با اسم رسمی خودشان و در چارچوب رسمی وارد عراق شده بودند و بعد از ورودشان به فرودگاه بغداد مورد تهاجم از طرف پهپادهای آمریکایی قرار گرفتند.
باقری کنی افزود: با ترور ایشان یک ملت متاثر شد و یک ملت به خشم آمد و یک ملت احساساتش تحریک شد، ملتهای مختلف نسبت به این موضوع واکنش نشان دادند، در برخی از کشورها مانند هند بیش از ۱۰۰۰ مجلس بزرگداشت برای ایشان برگزار شد، ابعاد این جنایت یک ابعاد بسیار بزرگ است و تقریباً بی نظیر است، چنین جنایتی را حداقل در قرن معاصر نداریم.
او با اشاره به اینکه اقدام حقوقی و قضایی باید تناسبی با این ابعاد داشته باشد گفت: باید با یک ابعاد دیگری وارد این قضیه شد، ما چنین جنایت و پروندهای در دستگاه قضایی نداشتیم و این موضوع پدیدهای نو در دستگاه قضایی است و لذا یکی از افتخارات دستگاه قضایی این است که با همه توان وارد این میدان شده که تاکنون سابقه نداشته است.
معاون امور بین الملل قوه قضاییه تصریح کرد: دستگاه قضایی باید به گونهای رفتار کند که بتواند پروندهای را شکل دهد، تا این پرونده بتواند در مراجع و محاکم دیگر کشورها از جمله کشور مربوطه به جریان بیفتد.
باقری کنی با تاکید بر اینکه در ترور شهید سلیمانی با ابعاد جدیدی روبرو شدیم گفت: اقدام آمریکا یک اقدام تروریسم دولتی بود که در منظر افکار عمومی جهان شکل گرفت، لذا قوه قضاییه کار سنگینی را شروع کرده است.
او با اشاره به اینکه جلسهای با حضور نمایندگان دستگاه ذیربط تشکیل شد که در آن وزارت اطلاعات، وزارت امور خارجه و دستگاههای مختلف حضور داشتند افزود: رئیس قوه قضاییه سازوکاری را برای پیگیری این موضوع تدوین کرد و دستور دادند تا بر اساس این ساز و کار به جلو پیش برویم لذا قرار شد یک هیئت قضایی و مستشار تشکیل شود که البته این هیات تشکیل شده است که مسئولیت این کار را بر عهده دارند.
معاون امور بین الملل قوه قضاییه اظهار کرد: بخشهای مختلف دستگاه قضا و دستگاههای دیگر مانند سپاه، وزارت اطلاعات، صدا و سیما و وزارت خارجه به پای کار آمدند تا موضوع به طور جدی پیگیری شود، به طور جد دستگاه قضایی به پای کار آمده است و از تمام توان کشور استفاده کرده تا بتواند پروندهای را شکل دهد که تامینکننده نیازها و اقتضائات چنین مسئلهای باشد.
او افزود: اقتدار و نفوذ دستگاههای مختلف در خارج از کشور با داخل کشور متفاوت است، آمریکاییها از قدرتی که در دنیا دارند استفاده میکنند و در اینجا هم ممکن است چنین کاری را انجام دهند، لذا ابزارهای حقوقی و قضایی بین ما و سایر کشورها وجود دارد و این امکان را در اختیار دستگاه قضایی جمهوری اسلامی ایران قرار میدهد تا آسایش و آرامش را از روی متهمان بردارد و آنها از این لحظه احساس کنند که ظرفیتهای حقوقی و قضایی بین المللی و دو جانبهای که با کشورهای دیگر داریم میتوانیم استفاده کنیم تا آنها را در چنگال عدالت تسخیر کنیم و آنها را به محکمه قضایی بسپاریم.
باقری کنی ادامه داد: برای اینکه فرآیند کیفرخواست تکمیل شود دستگاه قضایی نیاز دارد تا مستندات و اطلاعات کاملی را در اختیار داشته باشد، لذا جمهوری اسلامی ایران و دستگاه قضایی یک رسالت جدیدی برای پیگیری قضایی این جنایت را برای خود فرض کرده است، دستگاه قضایی مصمم است تا عدالت را در این امر اجرا کند.
او با اشاره به اینکه سیاست قطعی جمهوری اسلامی ایران اجرای عدالت بدون تبعیض و بدون استثنا در این قضیه است گفت: ما باید به یک اتقان کامل برسیم، اراده جدی دستگاه قضایی در این است تا عاملان، معاونان و مباشران این جنایت را به سزای اعمال خود برساند، باید به یک استحکام در این فرآیند برسیم، بنابراین برای این کار باید اطلاعات و مستندات را از همه جوانب جمعآوری کنیم و در قالب کیفرخواست بگنجانیم، جنایت در کشور عراق رخ داده و توسط رژیم تروریستی آمریکا اتفاق افتاده است و رژیم تروریستی آمریکا از امکاناتش استفاده کرده است.
معاون امور بین الملل قوه قضاییه تصریح کرد: ما باید از کشورهایی که بستری برای این جنایت آمریکا فراهم کردند، اطلاعات و مستندات را دریافت کنیم، به همین دلیل دستگاه قضایی به ۶ یا ۷ کشوری که در مظان اتهام هستند نیابت قضایی ارسال شده است. یعنی پرسشهایی مطرح شده که در قالب آن پرسشها از دستگاه قضایی از این کشورها خواسته شده تا به ما اطلاعات و مستندات موضوعات مختلف را بدهند.
باقری کنی با بیان اینکه برخی از کشورها هنوز پاسخی ندادند گفت: یک شرکت انگلیسی مسئول امنیت فرودگاه بغداد بود، ممکن است این شرکت همکاری نکند، ما با عراقیها گفتوگو، صحبت و مکالمه میکنیم و انصافاً هم شهادت میدهم که دستگاه قضایی عراق از ابتدا که با موضوع مواجه شده ایم نشان میدهد که برای پیگیری قضیه اراده جدی دارد.
او گفت: ۸ نفر از نمایندگان پارلمان آلمان مدتی قبل این نکته را اعلام کردند که پایگاه نظامی آمریکا در آلمان محل تبادل اطلاعات میان مراجع نظامی آمریکا و رهبران آنها بوده است لذا آنها مسئول ترور سردار سلیمانی و همراهانش بودند، به طوری که این تبادل اطلاعات توسط این پایگاه انجام شده است، زیرا صدر اعظم آلمان، وزیر کشور و وزیر خارجه و وزیر دفاع آلمان از این قضیه مطلع بودند، اینها متهم به کمک و مشارکت در ترور سردار سلیمانی بودند، بر این اساس دستگاه قضایی نیابت قضایی را برای طرف آلمانی ارسال کرده تا اطلاعات و مستندات لازم در خصوص این قضیه را در اختیار دستگاه قضایی قرار دهند تا ابهامها رفع شود.
معاون امور بین الملل قوه قضاییه با اشاره به اینکه باید تحمل کرد تا این ابعاد به خوبی دیده و تکمیل شود تا با قدرت به سمت اجرای عدالت پیش برویم خاطرنشان کرد: اگر این فرآیند را بتوانیم در داخل تکمیل کنیم میتوان از طریق مراجع بین المللی هم اقدام کنیم.
باقری کنی افزود: این روند جدی است یعنی نیابت قضایی را ارسال کردهایم که یک ورق و دو سوال نیست بلکه ۶۰، ۷۰ سوال به طور ریز برای هر کدام از کشورها طراحی شده است. زیرا اراده قوه قضاییه در این موضوع جدی است و نمیتوان کار نمایشی انجام داد، آنها میدانند که دستگاه قضایی جمهوری اسلامی ایران در این زمینه به هیچ وجه شوخی ندارد، ما مستندات بین المللی داریم.
او اظهار کرد: گزارشگران قتلهای خودسرانه شورای حقوق بشر سازمان ملل در تیرماه امسال گزارش خودشان را صادر کردند، در این گزارش به صراحت بر این نکته تأکید شده است که این ادعای آمریکاییها است که نیروی قدس یک سازمان تروریستی بوده و آنها بر این اساس اقدام به ترور سردار سلیمانی کردند، در این گزارش آمده که چنین چیزی وجود ندارد که نیروی قدس سازمان تروریستی است، این موضوع را یک نماینده از سوی سازمان ملل مطرح کرده بود.
انتهای پیام/