به گزارش خبرنگار حوزه احزاب و تشکلهای گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، در بین مردم کشورمان هستند افرادی که برخی روزها را مقدس می دانند و عده ای دیگر برخی روزها را نحس می پندارند. اما این نحسی ظاهرا در دی ماه برای مردم کشورمان نمود پیدا می کند که سال قبل سردار دلها را از ما گرفت و امسال هم که ما را از تلخی خود ناکام نگذاشت؛ آری این بار علامه محمدتقی مصباح یزدی در شب سیزدهم دی ماه از میان ما رفت و به دیدار معبود خویش شتافت؛ علامهای که هم دشمنانش و هم مریدانش او را علامهای فیلسوف میدانستند.
محمدتقی متولد ۱۱ بهمن ماه سال ۱۳۱۳ در یزد بود؛ در خانوادهای مذهبی و کم در آمد رشد کرد تا جایی که گفته شده مادرش جوراب میبافت و پدرش با فروش این جورابها در مغازه روزگار میگذراند، اما همین در آمد ناچیز را هم برای برپایی مراسم عزاداری امام حسین (ع) در زیر زمین خانهشان آن هم در دوران خفقان رضاخانی خرج میکردند.
در دوران مدرسع همواره شاگرد ممتاز بود و چهرهای محبوب در میان معلمان برای خود رغم زده بود؛ با اینهمه اما تمام فکر و ذکرش معطوف به تحصیل در حوزه علمیه بود؛ تا جایی که در انشای سال چهارم خود نوشته بود که می خواهد به نجف برود و درس دین را بخواند؛ آرزویی که البته خیلی زود محقق شد. در سال ۱۳۲۵ وارد حوزه علمیه یزد شد، شدت علاقه او به درس به حدی بود که توانست تمام مدارج آن را که به طور معمول هشت سال زمان میبرد، در طول چهار سال به پایان برساند؛ ناگفته نماند که در طول این زمان از آموختن دروسی نظیر فیزیک، شیمی و حتی زبان فرانسه هم غافل نشد. پس از ورود به قم با حضرت امام خمینی(ره) و آیت الله بهجت آشنا شد و از محضر این بزرگان کسب علم کرد.
به مرور زمان به یکی از شاگردان خاص آیتالله بهجت بدل شد، تا جایی که وقتی از آیت الله بهجت خواسته بودند یا خودشان و یا یکی از روحانیان مورد تاییدشان درس اخلاق برگزار کنند ایشان در جواب گفته بودند: «جناب آقای مصباح یزدی در این زمینه مورد تأیید من است. بروید از ایشان بخواهید و من هم از ایشان میخواهم که درس اخلاق را بیان کنند.»
آیت ﷲ مصباح در رشته فقه، از محضر اساتید بزرگى، چون آیات عظام بروجردى (رحمه ﷲ)، اراکى (رحمه ﷲ)، امام خمینى (رحمه ﷲ) و بهجت (مدظله العالى) بهره برد و خیلی زود موفق به اخذ جایزه از سوی مرحوم آیت الله بروجردی شد و در نهایت در سن ۲۷ سالگی به درجه اجتهاد نائل آمد. وی دستی بر آتش مبارزه بر ضد رژیم پهلوی هم داشت؛ برای مثال در ماجرای «انجمنهای ایالتی و ولایتی» و «نهضت روحانیت» نقش بسیار مهمی داشت. وی در مبارزات با رژیم پهلوی با شهید بهشتی، شهید باهنر و مرحوم آیتالله هاشمی رفسنجانی همکاری داشت.
علامه مصباح یزدی در سال ۱۳۶۰ و با اوجگیری فعالیت گروههای مارکسیستی، در مناظرهای با حضور احسان طبری، فرخ نگهدار و عبدالکریم سروشحاضر شد. مصباح یزدی و سروش به نقد دیدگاههای مارکسیستی پرداختند. این گفتوگوها از تلویزیون پخش شد. مصباح یزدی به نقد این تفکر ادامه داد و کتاب شش جلدی «پاسداری از سنگرهای ایدئولوژیک» حاصل نقدهای او بر اندیشههای مارکسیستی است که جلد اول آن در سال ۱۳۶۰ش و پنج جلد دیگر در سالهای بعد منتشر شد. بسیاری از کارشناسان معتقدند که آیتالله مصباح بود که تفکر مارکسیستی را در مسیر زوال قرار داد.
رهبر معظم انقلاب اسلامی یکی از موفقیتهای آیت الله مصباح یزدی را تربیت شاگردانی میدانند که حاصل تلاش ایشان در مؤسسه در راه حق و مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی بود: «خوشبختانه یکی از موفقیتهای آقای مصباح یزدی در قم این است که ایشان برخلاف خیلی از فضلای ما که فضلشان در خودشان منحصر مانده، فضلش در شاگردان خوب سرریز شده است.» (۱۳۷۰/۱۲/۱۳)
حسین کنعانی مقدم در گفتوگو با خبرنگار سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان با اشاره به ارتحال آیت الله مصباح گفت: وی یکی از شخصیتهای کلیدی بودند که هم قبل و هم بعد از انقلاب برکات بسیار زیادی در حوزههای علمیه داشت و برداشت او از مسائل فقهی بسیار عالمانه، آگاهانه و فیلسوفانه بود.
او ادامه داد: یکی از اقدامات مهم او در حوزههای علمیه این بود که تحصیل در حوزه علمیه را در بخشهای مختلف تخصصی کرد، یعنی اینگونه نیست که کسی که در حوزههای علمیه تحصیل می کند صرفا آموزشهای عمومی را بگذراند. علاوه براین یک سری دانشهای جدید و به روز را وارد حوزه علمیه کرد و تنوع بسیاری در دروس حوزه انجام داد که بسیاری از طلاب را مشتاق این رشته کرد، علاوه بر این نقش بسزایی در مجلس خبرگان داشت و بسیاری ار اعضای این مجلس به نحوی شاگرد ایشان بودند.
آیتالله مصباح یزدی در یکی از سخنرانیهای خود در سال ۱۳۹۳ در اظهاراتی گفته بود: یکی از نعمتهای بسیار بزرگ برای ما امام راحل بود که بسیار بزرگ بود و بعد از رحلت ایشان، وجود نعمت جانشین ایشان، رهبر معظم انقلاب است که خدا را شاهد میگیرم جامعه ما لیاقت چنین رهبری را ندارد. ایشان بالاترین مراتب مدیریت را در جامعه دارد و بزرگترین دشمنان جامعه کسانی هستند که در زمینه تضعیف ولایت فعالیت میکنند.
آیتالله مصباح یزدی در طول سالیان تدریس خود تعداد بسیاری از شاگردان را تربیت کرد که اکثر آنان هماکنون از استادان حوزه و دانشگاه هستند؛ از جمله حجتالاسلامکاظم صدیقی امام جمعه موقت تهران، مرتضی آقاتهرانی نماینده مردم تهران در پارلمان، پرویز داوودی معاون اول دولت نهم، منوچهر محمدی معاون وزیر امور خارجه، عباسعلی کدخدایی سخنگوی شورای نگهبان و غلامحسین الهام عضو شورای نگهبان، سخنگوی سابق دولت و وزیر سابق دادگستری.
آیت الله مصباح یزدی آثار متعددی درباره علوم اسلامی از جمله تفسیر، فلسفه و معارف اسلامی دارد؛ کتابهای «آموزش فلسفه»، «اخلاق در قرآن» و «نظریه سیاسی اسلام» از جمله آثار اوست؛ از علامه مصباح بالغ بر هفتاد جلد کتاب باقی مانده است.
مرحوم آیت الله مصباح یزدی ،مجتهد، بنیانگذار و رئیس مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره)، نماینده مردم استان خراسان رضوی در مجلس خبرگان رهبری، عضو سابق شورای عالی انقلاب فرهنگی، عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم، رئیس سابق شورای عالی مجمع جهانی اهلبیت و یکی از استادان حوزه علمیه قم بود که سرانجام در شب سیزدهم دی ماه ۱۳۹۹ پس از عمری مجاهدت علمی و فرهنگی در سن ۸۶ سالگی پس از تحمل دورهای بیماری دارفانی را وداع گفت.
انتهای پیام/
سوما داغ سردار هنوز تازه است اما شهادت آرزوی هر دلاور ایرانی است که خداوند در دی ماه به سردار دلها اعطا کرد
و.........
ومردم به خیابان ها آمدند وابراز
خوشحالی نمودند
بخدا قسم که مدیون هستید ، هیچ توجیهی هم ندارد.
خدایا این ۱۳ نحس را در پایان سال با رفتن کرونا به در کن ،
انشاالله لال از دنیا نروی صلوات بفرست .
کربلای پنج هم تو دیماه بود که پیروز شدیم
کاش افتخار بوسیدن جای پای مبارک ایشان را داشتم .
واقعا ما روستا نشینان خیلی بی بهره ایم .خوش به حال همسایگان این یار امام خمینی .خدایا به حق این عزیزان ما را هم یاری کن که محتاج یاریت هستیم.
یا امام رضا مسافر عزیز و عالم و خوب ما را به شما بزرگوار سپردیم