علیرضا جلالزایی مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی سیستان و بلوچستان در گفت وگو با خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از زاهدان ، اظهارداشت: بزودی بناهای احداث شده در اطراف قلعه ناصری ایرانشهر از حریم این اثر تاریخی حذف می شود.
او ادامهداد: موضوع احداث بازارچه در حریم قلعه ناصری ایرانشهر از طریق مراجع قانونی در حال پیگیری است و بزودی بناهای احداث شده در حریم این قلعه که نمای نازیبایی را برای آن ایجاد کرده تخریب و منطقه پاکسازی میشود.
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی سیستان و بلوچستان گفت: امیدواریم حریم این قلعه بزودی به میراث فرهنگی بازگردد و از این پس از فعالیتها، ساخت و سازهای غیرکارشناسانه و فاقد تخصص در حریم بناهای باستانی جلوگیری شود.
او افزود: پس از ایجاد بازارچه در حریم قلعه ناصری طرح دعوی حقوقی از سوی این اداره کل انجام و پیگری قانونی صورت گرفت.
جلالزایی با اشاره به اینکه پاکسازی حریم، لازمه ثبت جهانی است گفت: بازارچه احداث شده نمای بصری قلعه را تحت الشعاع قرارداده و اگر سازمان جهانی یونسکو برای ثبت جهانی قلعه اقدام کند احتمال دارد این ساخت و ساز تاثیرات منفی را به ثمر بگذارد.
او تصریح کرد: به صورت قانونی پیگیریهای را انجام میدهیم تا بتوانیم این بازارچهها را از حریم قلعه جمعآوری و آن را برای ثبت جهانی آماده کنیم.
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی سیستان و بلوچستان خاطرنشان کرد: آثار ملی جنبه عمومی برای کشور دارد و ناهماهنگی با دستگاه مربوطه که این اداره کل است عواقب بدی را ایجاد میکند.
قلعه ناصری ایرانشهر به عنوان یک از قلعههای مهم در جنوب سیستان و بلوچستان و پس از قلعه بمپور بزرگترین و مهمترین قلعه خشت و گلی در بلوچستان محسوب میشود.
با توجه به اسناد به جایی مانده ناصرالدوله فرمانفرما که در سال ۱۲۵۸ هـ .ق حـاکم کـرمان و بلوچستان بود، پیشنهـاد ساخت این دژ نظامی بزرگ را در فهرج یا پهره (نام قدیم ایرانشهر) به ناصر الدین شاه قاجار داد که در سال ۱۲۶۴هجری شمسی به دستور ناصرالدین شاه توسط استاد حسین معمارباشی کرمانی ساختهشد.
کار ساخت این قلعه هفت سال به طول انجامید و از آن پس بنام قلعه ناصری یا ناصریه مشهور شد و مقر حکمرانی بلوچستان که تا آن سال قلعه کهن و عظیم بمپور بود، به این قلعه انتقال یافت.
این بنای تاریخی با گستره ۳۶ هزار مترمربع با ابعاد ۱۹۵ در ۱۸۵ متر شامل بخش های مختلف از جمله چهار حیاط مجزا و بیش از ۱۵۰ اتاق، حال بند، حوض خانه، انبار، اصطبل، حمام، سربازخانه و منطقه حاکم نشین بود.
در سال ۱۳۰۸ هجری شمسی با تصرف شهر فهرج یا پهره توسط قوای رضاخان پهلوی این شهر به نام ایرانشهر تغییر نام یافت.
مصالح اصلی این قلعه از خشت و گل و آجر است و حصار آن مجموعا دارای ۹ برج دیدبانی است که قطر دیوارهای حصار آن در روی سطح زمین به پنج متر و ارتفاع آن به حدود هفت متر میرسد.
ایرانشهر در ۳۴۰ کیلومتری جنوب زاهدان مرکز استان سیستان و بلوچستان و در مسیر راه زاهدان - چابهار و کرمان - بم - چابهار قراردارد.
انتهای پیام/ع