به گزارش خبرنگار حوزه قرآن و عترت گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران جوان، قرآن کریم مشتمل بر معانی دقیق، تعالیم و حکمتهایی والا درباره حقیقت خلقت و اسرار هستی است که عمده مردم در عصر رسالت از درک آن ناتوان بودند. از این رو پیامبر اکرم (ص) و پس از ایشان مفسران به تبیین و شرح جزئیات آیات قرآن کریم پرداختند. ما نیز با هدف آشنایی بیشتر با آیات الهی، هر روز به چند آیه از کلام الله با استناد به تفاسیر معتبر مفسران قرآن کریم میپردازیم.
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ
به نام خداوند رحمتگر مهربان
وَهُوَ الَّذِی جَعَلَ لَکُمُ النُّجُومَ لِتَهْتَدُوا بِهَا فِی ظُلُمَاتِ الْبَرِّ وَالْبَحْرِ ۗ قَدْ فَصَّلْنَا الْآیَاتِ لِقَوْمٍ یَعْلَمُونَ
و نیز اوست که چراغ ستارگان را برای رهیابی شما در تاریکیهای بیابان و دریا قرار داده است. همانا ما آیات خود را برای مردم دانا به تفصیل بیان کردیم.
فایل صوتی تلاوت آیه ۹۷ سوره انعام
هشامبنحکم نقل میکند: از امام صادق (ع) پرسیده شد: «دربارهعلم ستارگان نظر شما چیست»؟ فرمودند: «علمی است با منافع اندک، و زیان بسیار، زیرا به دفع تقدیر شده نیست و از محذور آن نمیشود پرهیز کرد، اگر خبر از بلایی دهد تحرّز از قضا او را نجات نمیدهد، و اگر از خیری خبر دهد قادر به تعجیل آن نشود، و اگر گرفتار مشکلی شود قادر به تغییر آن نیست، و منجّم با علم خود با خدا مخالفت میکند، میپندارد میتواند قضای حتمی را از خلق خدا بازگرداند»!.
بیشتر بخوانید
علم هیئت، از قدیمیترین علوم بشری است و انسان از ستارگان در سفرهای صحرایی و دریایی بهره میبرده است. این وسیله ابزاری مطمئن، همیشگی، دست نخورده، طبیعی، عمومی و بی هزینه است. اسلام به مظاهر طبیعت، توجّه خاصّی دارد. نام برخی سورهها از اشیای طبیعی است.
عبادات اسلامی نیز با طبیعیات گره خورده است، همچون:وقت شناسی، قبله شناسی، خسوف و کسوف و نماز آیات، اوّل ماه و هلال. اینها سبب آشنایی مسلمانان با علم هیئت و ایجاد رصدخانههایی در بغداد، دمشق، قاهره، مراغه و اندلس و نگارش کتابهایی در این زمینه به دست مسلمانان شد.
خداوند برای سفرهای دریایی و صحرایی که در عمر انسانها به ندرت پیش میآید، راهنما قرار داده است، آیا میتوان پذیرفت که برای حرکت دائمی انسانها و گم نشدنشان در مسیر حق، راهنما قرار نداده باشد؟ و این بیانگر لزوم رسالت و امامت برای هدایت بشر میباشد. در احادیث مراد از ستارگان هدایت کننده، رهبران معصوم و اولیای خدا بیان شده است.
۱-ستارگان، مخلوق خدا و وسیله راهیابی اند، (نه آنگونه که برخی پنداشتند خالق و مدبّرند). «جَعَلَ لَکُمُ النُّجُومَ لِتَهْتَدُوا بِها»
۲-نظام ستارگانِ آسمان چنان دقیق است که میتوان راههای زمینی را با آن پیدا کرد. «لِتَهْتَدُوا بِها»
۳-شناخت وزن و حجم و میزان فاصله و سرعت حرکت و مدار ستارگان و در کل علم ستاره شناسی و نجوم، به تنهایی انسان را به خدا نمیرساند، باید انسان اراده کند و بخواهد که از این راه، خدا را بشناسد. «لِقَوْمٍ یَعْلَمُونَ»
(آری، تنها نگاه به آیینه برای اصلاح سر وصورت کافی نیست، بلکه اراده و تصمیم و اقدام برای اصلاح نیز لازم است، چه بسیارند آیینه فروشانی که دائماً به آیینه نگاه میکنند، ولی حتّی یقه خود را صاف نمیکنند.)
انتهای پیام/