به گزارش خبرنگار اقتصاد و انرژی گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، حمید زادبوم رئیس سازمان توسعه و تجارت در نوزدهمین نشست هیات نمایندگان اتاق بازرگانی تهران اظهار کرد: چهار موافقت نامه چند جانبه و حدود ۱۰ موافقت نامه دو جانبه در کشور داریم که موفق آمیزترین آن برای کشور، موافقت نامه چندجانبه اورآسیا است که همچنان نیز ادامه دارد.
وی افزود: یکی از دلایل موفقیت آمیز بودن تجارت با اتحادیه اقتصادی اورآسیا این است که حدود ۲۰ سال قبل از تشکیل نهایی آن، تحقیق و مطالعه بر روی آن انجام شده است.
رئیس سازمان توسعه و تجارت بیان کرد:این اتحادیه با هدف ایجاد پنجره واحد اقتصادی، توسعه بازارهای مشترک و بین المللی، ترویج رقابت سالم در بازارها و ترویج سیاستهای مشترک کشاورزی، انرژی، فناوری و حمل و نقل تشکیل شد.
زادبوم ادامه داد:اتحادیه کشور های اوراسیا ۱۸۳ میلیون نفر جمعیت دارد که با درآمد سرانه ۲۷ هزار دلار و نرخ بیکاری ۵.۴ حدود ۱۴ و نیم درصد از جمعیت جهان را در بر میگیرد.
بیشتر بخوانید
دولت صادرکنندگان را از برنامههای خود مطلع کند/ علت قطعی برق شفاف سازی شود
وی تصریح کرد: از دستاوردهای این اتحادیه می توان به رتبه اول استخراج نفت و گازدر جهان، رتبه چهارم تولید انرژی برق، رتبه سوم طول خط آهن، رتبه چهارم تولید آهن و رتبه پنجم تولید فولاد در جهان اشاره کرد.
رئیس سازمان توسعه تجارت ابراز کرد: در حال حاضر نباید اتحادیه اوراسیا را با اتحادیه اروپا مقایسه کرد چرا که هم اکنون فاصله زیادی با یک دیگر دارند و اتحادیه اروپا بسیار کاملتر و با تجربهتر است و اعضای اتحادیه اوراسیا نیز باید در جهت تکمیل و توسعه حرکت کنند.
زادبوم در خصوص تجارت اوراسیا با جهان عنوان کرد: ۸۵۰ میلیارد دلار حجم کل تجارت اوراسیا با جهان است که ۵۱۸ میلیارد دلار از آن مربوط به صادرات این اتحادیه و ۳۳۱ میلیارد دلار از آن مربوط به واردات اوراسیا از جهان می شود.
وی افزود: در سال ۲۰۱۹ بیش از ۸۲۰ میلیون دلار صادرات از ایران به کشورهای عضو اوراسیا صورت گرفته همچنین بالغ بر ۱.۶ میلیارد دلار نیز واردات به ایران انجام انجام شده است.
رئیس سازمان توسعه تجارت اظهار کرد: در ۹ ماهه نخست سال نسبت به مدت مشابه سال گذشته، تجارت ایران با اوراسیا ۲ درصد رشد پیدا کرده به طوری که حجم صادرات ایران به این اتحادیه ۲۳ میلیون دلار افزایش یافته است.
رئیس سازمان توسعه تجارت اظهار کرد: بیش از ۸۰ درصد صادرات اوراسیا به ایران یعنی بالغ بر ۹۰۰ میلیون تومان از آن مربوط به محصولات کشاورزی و غلات است و ۶۳ درصد از صادرات ایران به اوراسیا نیز شامل محصولات کشاورزی میشود.
زادبوم افزود: در سال ۲۰۱۵ که اتحادیه اقتصادی اوراسیا شروع به کار کرد، ایران جزء اولین کشورهایی بود که وارد موافقت نامه تجاری با این اتحادیه شد و مذاکرات مربوطه در دی ماه سال ۹۴ به صورت رسمی صورت گرفت.
وی تصریح کرد: موافقت نامه مربوطه در اردیبهشت ماه سال ۹۷ توسط تمام اعضا این اتحادیه به امضا رسید و رسما تجارت خارجی میان ایران و این کشورها با شرایط ویژه و مخصوص این اتحادیه شکل گرفت.
رئیس سازمان توسعه تجارت بیان کرد: روند پیشرفت تجارت در اوراسیا همچنان ادامه دارد به طوری که طبق توافقات اخیر، از آبان ماه سال ۱۴۰۱ تجارت آزاد میان کشورها شکل خواهد گرفت.
زادبوم ادامه داد: در اتحادیه اقتصادی اوراسیا قواعد و قوانین خاصی پیروی میشود که از جمله آنها میتوان به تشکیل و فعالیت مرتب در کارگروههای مشترک، شفاف سازی، رعایت اهداف هر ملیت و... اشاره کرد.
وی ابراز کرد: با اجرای موافقت نامههای جدیدی که در اتحادیه اوراسیا در حال انجام است، سازمانهای جدیدی از جمله استاندارد، حفظ نباتات، اداره گمرک و بخشهای خصوصی مانند اتاقهای بازرگانی، مشارکت و در تصمیم گیریهای این اتحادیه نقش خواهند داشت.
زادبوم در پایان اظهار کرد: در حال حاضر مذاکرات درون گروهی برای توسعه روابط در اتحادیه اقتصادی اوراسیا در حال انجام است و مذاکرات اصلی از فوریه امسال برگزار خواهند شد.
انتهای پیام/