به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از سنندج ،سفر همواره یکی از نیازهای اساسی بشر است. فرقی نمیکند اهل کجا باشید و یا برای چه مقصدی سفر میکنید، زیرا سفر به دلیل ایجاد حس دگرگونی، تغییر و تنوع که از اساسیترین ویژگیهای انسانی است، یک نیاز محسوب میشود.
اما این روزها که ویروس کرونا مجال سفر را از همگان گرفته است، و با توجه به شرایط حساس موجود و شیوع گسترده این بیماری ماندن در خانه و پرهیز از سفر توصیه میشود، شما میتوانید درخانه بمانید ودر بستر فضای مجازی از یک مکان تاریخی و فرهنگی دیدن کنیدو با پیشینه تاریخی، آثار باستانی و جاذبههای گردشگری آن مناطق آشنا شوید.
در ادامه با خواندن این بسته خبری چند دقیقه مهمان خانۀ آصف وزیری یا همان خانه کرد میشوید که نمادی از هویت فرهنگی اقوام کرد و گنجینه مردمشناسی مردم کرد و از با ارزشترین آثار فرهنگی و تاریخی کردستان است.
خانه کرد موزهی مردم شناسی اقوام کرد و البته بزرگترین موزهی مردم شناسی در ایران است که یک قوم خاص (قوم کرد) را معرفی میکند. در این خانه میتوان با جنبههای مختلفی از زندگی مردم کرد آشنا شد و از تماشای خود خانه و آنچه در آن قرار دارد کمال لذت را برد.
عمارت آصف که امروز در برگیرنده بخشی از پروژه فرهنگی خانه کرد، شامل فضاها و غرفههای نمایشی موزهاست، یکی از قدیمیترین بناهای شهر سنندج محسوب میشود.
عمارت آصف دیوان یا آصف وزیری سنندج ملکی شخصی بوده که توسط ادارهی میراث فرهنگی استان کردستان خریداری شده و امروزه تحت عنوان خانهی کرد یا موزهی مردم شناسی سنندج از آن یاد میشود و یکی از قدیمیترین بناهای موجود در سنندج است. خانه کرد نمادی واضح و روشن از هویت و فرهنگ و اصالت مردم کرد و گنجینهی شناخت کردهاست به همین دلیل جزء باارزشترین آثار تاریخی و فرهنگی استان کردستان میباشد که هم برای مردم بومی و هم برای هر گردشگری که به سنندج سفر می کند سرشار از جذابیت و لذت است.
در این خانه به راحتی میتوان با نحوهی زندگی و فرهنگ اصیل کردها آشنا شد و از تماشای مجسمههایی که لباس کردی بر تن دارند لذت فراوان برد. از طرفی میتوان بسیاری از آداب و رسوم مردم کرد، سردیس مشاهیر بزرگ کرد، زیورآلات قدیمی کردها، مشاغل گوناگون آنها در قدیم و خیلی موارد دیگر که همگی در این مکان گرد هم آمده اند را مشاهده کرد.
خانه کرد شامل بخشهای مختلفی از جمله نگارخانه و حیاط ورودی، حمام، غرفههای زندگی شهری، مکتب خانه، قلاب بافی، زیورآلات، بخش کشاورزی، مشاغل و فنون، بخش اسناد و عکسهای تاریخی، اتاق خان، بخش پوشاک، غرفه شکار، غرفه صنایع دستی، غرفه بخش مطبخ، زندگی روستایی، کتابخانه و مرکز اسناد است.
در شیوهی ساخت این بنا نشانههایی وجود دارد که میتوان ساخت آن را به هر سه دورهی صفویه، قاجاریه و پهلوی نسبت داد. به طوری که ضلع شمالی حیاط اصلی بنا که شامل تالار اصلی، اتاقها و راهروهای اطراف آن است و نیز بخشهایی از ضلع شرقی بنا، در دوران صفویه و بخشهای دیگر آن شامل دو ضلع غربی و جنوبی در دوران قاجاریه و پهلوی ساخته و به بنا اضافه شده است.
شیوهی معماری و تزئینات عمارت آصف بسیار زیبا و چشم گیر است. سنگهایی که نقشهای برجسته بر دل آنها حکاکی شده و طاقهای هلالی که امروزه سقف بخش موزه را شکل میدهد واقعا زیباست. تالار اصلی و ارسی آن نیز که تحسین هر بینندهای نسبت به سازنده اش را بر میانگیزد. مساحت عمارت آصف نزدیک به چهار هزار متر مربع است. عمارت بزرگ و با شکوهی که زمانی ملک شخصی خانوادهای بوده که با خدم و حشم خود در کمال رفاه و اسایش در آن زیسته اند. عمارتی که امروزه در تملک سازمان میراث فرهنگی استان کردستان قرار دارد و از سال ۱۳۷۵ جزء یکی از آثار ملی ایران به شمار میرود.
در داخل عمارت آصف حمام کوچکی قرار دارد که یکی از زیباترین حمامهای غرب کشور ایران محسوب میشود که تقریبا در زمان قاجاریه بنا شده است. شیوهی ساخت آن از نوع معماری اصفهانی است و تنها مورد استفادهی شخصی خانوادهی اصف بوده است و تزئیناتی که در ستونها و سرستونهای آن به کار رفته واقعا تماشایی و فوق العاده زیباست.
علاوه بر این بنا دارای یک سردر، هشتی و دالان ورودی و چهار حیاط به نامهای حیاط اصلی یا بیرونی، حیاط اندرونی یا داخلی، حیاط مطبخ یا آشپزخانه و حیاط مستخدمین میباشد.
عمارت آصف یا خانه کردکه در تاریخ ۱۵ دی ۱۳۷۵ با شمارهٔ ثبت ۱۸۲۲ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است،هنوز هم مانند گذشته شکوه خود را حفظ کرده و جزو یکی از هویتهای اصلی استان کردستان محسوب میشود.
انتهای پیام/م