به گزارش خبرنگار حوزه فناوری گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران جوان، سعید قربانی مدیرکل حوزه ریاست سازمان فضایی ایران در برنامه زنده تلویزیونی اظهار کرد: حوزههای مختلف فناوری در دنیا مشخص هستند که پیشرفت در آنها باعث اقتدار حاکمیتها و ملتها میشود و فضا هم از جمله همین حوزهها است.
قربانی با اشاره به اینکه ایران در زمینه فضا بسیار موفق عمل کرده است، افزود: به فرموده مقام معظم رهبری فضا اقتدار آفرین است. امروز فضا خط مقدم ماست. هر کشوری که بتواند زودتر به سیارات دیگر دست پیدا کند می تواند از آنها بهره برداری داشته باشد و زیر ساختهایی که در آنجا فراهم میکند در آینده به نام و کام آن کشور خواهد بود.
او گفت: فضا از دو بعد علم و فناوری مهم است و اگر کشوری بتواند لبههای فناوری را در این حوزه جا به جا کند و به مدارات بالا و سیارات دور دست پیدا کند قطعا پیشرفت و اقتدار زیادی خواهد داشت.
مدیرکل حوزه ریاست سازمان فضایی گفت: ایران هم اکنون نهمین عضو باشگاه جهانی فضا است. در مجموع ۱۲ کشور توانسته اند به فناوری ساخت و پرتاب ماهواره دست پیدا کنند که کشور ما هم جزو آنهاست.
۴ ماهواره ایرانی آماده پرتاب به فضا هستند
او با بیان اینکه در بین کشورهای جهان رتبه ۹ و در منطقه رتبه ۱ را در علم و فناوری فضایی داریم، مطرح کرد: کشوری که این توانایی را داشته باشد که به مدارات زمین ماهواره پرتاب کند و مالک ماهواره در فضا باشد، میتواند عضو باشگاه جهانی فضا شود، زیرا کشور فعال فضایی و دارای فناوری فضایی شناخته میشود.
قربانی اظهار کرد: تاکنون چهار ماهواره تحقیقاتی امید، نوید، رصد و فجر را با موفقیت به فضا پرتاب کردهایم اما این چهار ماهواره طول عمر کوتاهی داشتند. هم اکنون ۴ ماهواره پارس، ناهید، طلوع و ظفر آماده تستهای نهایی و پرتاب به فضا هستند. این ماهوارهها میتوانند سنجش از راه دور از کشور را برای ما انجام دهند.
افزایش زبالههای فضایی نگران کننده است
به گفتهی این مقام مسئول، خوشبختانه در حوزه پرتاب گرها پیشرفت خوبی داشته ایم و متخصصان اولین نسل از پرتاب گرها را با ماهواره ۵۰ کیلوگرمی به مدار ۲۰۰ کیلومتری پرتاب کرده اند اما نسل امروز پرتاب گرها ماهواره ۵۰۰ کیلوگرمی را به مدار ۵۰۰ کیلومتری پرتاب کرده و تثبیت میکند. آخرین مورد پرتاب ما، پرتاب ماهواره ظفر ۲۵۰ کیلوگرمی در مدار ۵۰۰ کیلومتری بود که در مدار قرار نگرفت. علت سقوط آن کم بودن سرعت پرتاب بود که باعث شد در مدار تثبیت نشود و این مشکلات در ۴ ماهواره جدید اصلاح میشود.
او تاکید کرد: پرتاب ماهوارهها به فضا به گونهای تنظیم میشود که در صورت بروز مشکل در دریا و اقیانوس سقوط کنند اما اگر به هر دلیلی ماهواره سقوط نکند تبدیل به زباله فضایی میشود که در حال حاضر این زبالهها وضعیت نگران کنندهای را ایجاد کرده اند. برای مقابله با افزایش زباله های فضایی دو تدبیر وجود دارد اول اینکه بتوانند سفینههای فضایی که اعزام میشوند را به زمین منتقل کنند و دوم اینکه ماهوارهها جوری طراحی شوند که با قرارگیری در معرض تشعشعات از بین بروند، زیرا اگر این ماهوارهها از بین نروند ترافیک و زبالههای فضایی مشکلاتی را برای پرتاب ماهوارهها به وجود میآورند.
قربانی ادامه داد: دو برنامه راهبردی ۱۰ ساله در سازمان فضایی داریم «سال ۸۴ تا ۹۴ و ۹۴ تا ۱۴۰۴» که راهبردهای اصلی ما است. برنامه راهبردی توسعه فضا، امروز این است که مدار لئو یعنی مدار تا ۵۰۰ کیلومتر را تثبیت کنیم. با چهار ماهواره فعلی و حمایت دولت فضا برای بخش خصوصی باز میشود، زیرا این اقدامات هزینه زیادی را میطلبد. دستیابی به مدارهای بالاتر جزو برنامههای آینده ما است و مطالبه رهبری دست یابی به مدار ۳۶ هزار کیلومتر است.
مدیرکل حوزه ریاست سازمان فضایی گفت: هیچ کشوری برای دستیابی به فناوری فضایی به ما کمک نکرده است و توسط دانشمندان و دانشگاهیان به این دانش دست یافتهایم. در حال حاضر یکی از استارتاپهای ما در حوزه فضا مورد استقبال کشورهای اروپایی نیز قرار گرفته است.
انتهای پیام/
اون که ایشون شنیده اند و درست به خاطر نسپردند هلیوم 3 است. و ضمنا یک کیلو کافی نیست بلکه چند تن از اون برای تولید انرژی برق یک کشور مثل ایران لازم است.