به گزارش خبرنگار گروه استانهای باشگاه خبرنگاران جوان از اصفهان، روزی جوجههای یک روزه زیر چرخهای مدعی تنظیم بازار له میشوند و روزی قیمتها به بهانه کمبود جوجه ریزی بالا میرود.
روزی مرغها نهادهای برای خوردن ندارند و روزی مردم برای خرید مرغ با قیمت کمی پایینتر به صف میشوند. آنطور که همه میدانیم نرخ مرغ در ماههای اخیر دچار نوسان زیادی شده و هنوز نیز قیمت مصوبی برای آن اعلام نشده است؛ همین امر سبب گمانهزنیها و اتفاقات زیادی در بازار شده است. کرونا، بازار سیاه، نرخ نهاده ها، نبود تعادل در عرضه و تقاضا بههمراه نبود شرایط مناسب در کشتارگاه و مرغداریها قیمت هرکیلوگرم مرغ را در فراز و نشیب قرار داده است.
قیمت مرغ در اصفهان به ۲۲ هزار تومان نمیرسد
حسین ایراندوست معاون بهبود تولیدات دامی سازمان جهاد کشاورزی استان اصفهان، در گفتگو با خبرنگار گروه استانهای باشگاه خبرنگاران جوان از اصفهان، درخصوص وضع تولید و مصرف مرغ در استان گفت: در دی ماه ۹ میلیون و ۷۰۰ هزار قطعه جوجه وارد سالن پرورش شده درحالیکه این عدد در آذر ۶ میلیون و ۷۰۰ هزار و در آبان ۶ میلیون و ۵۰۰ هزار قطعه بود.
او در ادامه بیان کرد: در ماه بهمن نیز تا بهاینجا ۴ میلیون جوجهریزی شده که به مراتب بیشتر از بهمن سال گذشته است؛ روند جوجهریزی خوب است و جای نگرانی نیست.
معاون بهبود تولیدات دامی سازمان جهاد کشاورزی استان اصفهان افزود: در دی ماه هرروز بهطور متوسط ۵۰۲ تن مرغ زنده وارد کشتارگاه شده که این عدد در بهمن به ۵۶۵ تن رسیده است که این ۵۶۲ تن حدود ۴۲۰ تن گوشت مرغ به ما میدهد، بنابراین روند کشتار مرغ نیز خوب پیش میرود.
ایراندوست با پیش بینی قیمت هرکیلوگرم مرغ در هفتههای آینده گفت: قیمت مصوب کشور ۱۴ هزار و ۴۰۰ تومان برای مرغدار، ۶۰۰۰ تومان نیز برای کشتارگاه، کرایه و توزیع کننده است که جمع آن ۲۰ هزار و ۴۰۰ تومان میشود. اما چون در اصفهان هزینه خردهفروشی متفاوت و با قیمت بالاتر است ستاد تنظیمبازار استان پیشنهاد داد که این قیمت به ۲۱ هزار و ۵۰۰ تومان ختم و مرغ با این قیمت عرضه شود.
بعید است قیمت مرغ ۱۰ درصد افزایش یابد
او با اشاره به فعالیت سامانه رهتاب برای کمک به تنظیم بازار توضیح داد: کشتارگاهها را ملزم کردهایم کل تولیدات خود را در رهتاب وارد کنند تا با قیمت مصوب، در شبکههای زنجیرهای و فروشگاههای شهر پخش شود البته هنوز گزارشی از ثبت این آمار به ما نرسیده است.
او ادامه داد: اگر دستگاههای نظارتی فعال برخورد کنند هیچ دلیلی بر افزایش غیرمنطقی قیمتها نیست. زیرا نهادهها دولتی و بهصورت یارانهای به تولیدکنندگان داده شده و همهچیز قابل کنترل است.
معاون بهبود تولیدات دامی سازمان جهاد کشاورزی استان اصفهان گفت: در مقاطع زمانی ممکن است این اجازه را به ستادهای تنظیمبازار استانها بدهند که بهدلیل شرایط روز ۱۰ درصد قیمت را بالاتر ببرند؛ اما بهنظر نمیرسد این اتفاق در این مقطع رخ دهد. حتی بهدلیل تولید زیاد، احتمال کاهش قیمت نیز وجود دارد.
ایراندوست افزود: اگر مرغدار بخواهد چنین کاری انجام دهد از نظر ما امتناع از عرضه محصول به بازار است و دستگاههای های نظارتی این حق را دارند که با آنها برخورد کنند.
او ادامه داد: خوب است بدانید ذخایر مرغ منجمد در شرکت پشتیبانی نیز به حد قابلقبولی وجود دارد و اگر لازم شد میتوانیم آنهارا به بازار تزریق کنیم.
معاون بهبود تولیدات دامی سازمان جهاد کشورزی استان اصفهان در عین حال گفت: البته ممکن است انتظاری که در سالهای گذشته مبنی بر تقاضای بسیار بهوجود میآمد امسال به دلیل شرایط کرونایی ایجاد نشود و حتی با پسزدگی مواجه شویم.
ایراندوست رفتارهای غلط فرهنگی را هم موجب افزایش قیمت مرغ دانست و بیان کرد: در اصفهان، چون مردم مرغ سنگین را میپسندند، ناخواسته مرغدار را وادار میکنند که از بازار آزاد نهاده دامی خریداری کند تا مرغ سنگین شود، بههمین علت قیمت آن برای هردو طرف گران تمام میشود.
او افزود: مشکل دیگر این است که تصور میکنیم در ماه پایانی سال یخچالها باید از مرغ و گوشت پر شود و این تقاضای کاذب در بازار ایجاد میکند.
معاون بهبود تولیدات دامی سازمان جهاد کشاورزی استان اصفهان افزایش قیمت اخیر را با رسیدن به ماههای پایانی سال مرتبط دانست و گفت: در ماههای پایانی سال، چون با تقاضای بیش از حد انتظار مواجه میشویم جو روانی بازار، قیمت را تشدید و مرغدار را وادار میکند که مرغ گرانتری تولید کند.
ایراندوست در مورد وزن مرغ گفت: جهاد کشاورزی ۴ کیلوگرم نهاده به مرغدار میدهد و آنان نیز مرغ ۲ کیلو و ۲۰۰ گرمی باید به بازار عرضه کنند که البته بهترین وزن بین یک کیلو و ۲۰۰ تا یک کیلو و ۸۰۰ گرم است.
او افزود: اگر رسانهها کمک کنند و برای مصرفکنندهها جا بیفتد که مرغ سایز سالمتر، خوشمزهتر و اقتصادیتر است نوسان قیمت را میتوانیم کنترل کنیم.
معاون بهبود تولیدات دامی سازمان جهاد کشاورزی استان اصفهان با توصیه مرغداران به عرضه مرغ در ۳۰ تا ۴۲ روزگی گفت: با هماهنگی وزارت صمت و سازمان دامپزشکی به ادارات جهاد کشاورزی شهرستانها اعلام کرده ایم جوجه بالای ۴۰ روز حق توقف در سالن مرغداری را ندارد تا مانند سال گذشته با انبار سنگین مواجه نشویم.
ایراندوست در خصوص تاثیر اندازه و سن مرغ روی روند قیمتها توضیح داد: برخی مرغداران نیز علاقهمند هستند مرغ ۴۰ روزه را به بازار عرضه کنند، اما متاسفانه امتناعی که مصرفکننده از دریافت لاشههای کمتر از ۲ کیلویی دارد آنها را وادار میکند که مرغ سنگینتری را تولید کنند؛ بنابراین باید فرهنگسازی شود تا مرغدار نیز آسیب نبیند.
قیمت مصوب با هزینهها همخوانی ندارد
محمدرضا رستمیان دبیر انجمن صنفی کشتارگاههای طیور استان اصفهان در گفتگو با خبرنگار گروه استانهای باشگاه خبرنگاران جوان از اصفهان اظهار کرد: از لحاظ آماری وضع مرغ در استان جایگاه مناسبی دارد؛ باتوجه به بهبود مختصر وضع کرونا، تقاضا افزایش پیدا کرده و قیمت درِ مرغداریها به ۱۸ تا ۱۹ هزارتومان میرسد.
او ادامه داد: حدود ۳۰ درصد مرغ ضایعات است، بنابراین قیمت فروش مناسب نیست؛ اصرار هم میشود که قیمت مصوب رعایت شود بههمین دلیل کشتار به مقدار زیادی کاهش یافته است و نزدیک به ۶ میلیون مرغ آماده کشتار داریم.
دبیر انجمن صنفی کشتارگاههای طیور استان اصفهان بازارسیاه را از عوامل نوسان قیمت و گرانی مرغ در بازار عنوان کرد و گفت: مرغدار ناچار است بخشی از نیاز ذرت و سویا را از بازارسیاه تامین کند، سویا نزدیک به ۱۰ هزارتومان است که البته این مبلغ درماههای گذشته تا ۱۷ هزارتومان نیز رسید و این درحالی است که مبلغ دولتی آن کمتر از ۳ هزارتومان است.
رستمیان با بیان اینکه در کشتارگاهها بالا یا پایین بودن قیمت تفاوتی نمیکند گفت: مرغ درهر قیمتی به ما برسد موظیفم در یک فرمول قرار دهیم و درحال حاضر فرمول مرغ کشتار با قیمت مصوب همخوانی ندارد و ما مجبوریم کشتار را به حداقل برسانیم.
او در پایان گفت: قرار بود دولت قیمت جدیدی اعلام کند، اما همچنان خبری نیست.
مرغهای سنگین وزن، ضرری برای تولیدکننده و مصرف کننده
فرهاد جعفریان رییس اتحادیه مرغداران استان اصفهان در گفتگو با خبرنگار گروه استانهای باشگاه خبرنگاران جوان از اصفهان گفت: ستاد کشوری تنظیم بازار تا ۱۰ درصد افزایش قیمت را مجاز میداند و بنابراین نرخ هر کیلوگرم مرغ به ۲۲ هزار و ۵۰۰ تومان خواهد رسید.
او درخواست مردم برای خرید مرغ سنگین را مشکل ساز دانست و خاطرنشان کرد: در اصفهان مرغ زنده را تا ۳ کیلوگرم کشتار میکنند و بنابراین مرغداران ۲کیلوگرم خوراک دیگر را باید بهصورت آزاد از بازار تهیه کنند بههمین دلیل قیمت تمامشده بالاتر میرود.
رئیس اتحادیه مدغداران استان اصفهان افزود: خوراندن ۴ کیلوگرم دانه به مرغ تا ۴۵ روز به وزن ۲کیلوگرمی آنها ختم میشود، اما مرغداران برای پاسخ به درخواست مردم ناچار میشوند مرغ را تا ۶۰ روز نگهدارند که مرغ درشت تحویل خریدار بدهند.
جعفریان با اذعان به اینکه در اصفهان مردم خواهان مرغ یک کیلو و ۷۰۰ گرمی نیستند تاکید کرد: اگر مرغهای درشت از بازار جمع شوند و مصرفکنندهها نیز برای خرید مرغ کوچکتر متقاعد شوند مرغداران مجبور نیستند نهادهها را از بازار آزاد تهیه کنند و بازار نیز ثبات پیدا میکند.
گزارش از علی کریمی
انتهای پیام/ش