زندانی نداشتن مهریه بیش از پنج سکه، طرحی است که این روزها واکنش و اعتراض های بسیار زیادی را به همراه داشته است.

به گزارش خبرنگار حوزه حقوقی- قضایی گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان، در زندگی انسان ها قانون ملاک و معیار است و این روزها باید عبارت " هر آن چه قانون بگوید " بیشتر معنا شود، چرا که به دنبال طرح کمیسیون حقوقی قضایی مجلس مبنی بر زندانی نداشتن مهریه بیش از پنج سکه، نه تنها بانوان بلکه برخی از آقایان نیز به این حق مسلم بانوان واکنش نشان داده و اعتراض کرده اند، چرا که مطابق  اصول قانون اساسی خصوصا اصل ۱۹ قانون اساسی آحاد مردم در برابر قانون برابر هستند و تبعیض در قانون پذیرفته نیست.

با نگاهی به این اصل متوجه می شویم که با تصویب قانون جدید، مهریه کمتر از ۵ سکه دارای حکم جلب و بیشتر از آن فاقد جلب است که این مسئله نه تنها یک تبعیض در اجرای قانون بلکه تبعیض در مخاطبین و در واقع مدیونین آن است.

مهریه

به دنبال این موضوع، قانونگذار باید تکلیف خود را معلوم کند که چرا مهریه کمتر از ۵ سکه حکم جلب دارد و بیش از آن ندارد؟

یک زن به عنوان یک انسان، بسیار باارزش است و ارزش او نه تنها کمتر از یک مرد نیست، بلکه در موادی در تاریخ نقش هایی ایفا کردند که مردان نتوانستند. به قول ادیسون، زن ها ممکن هست چیزهای بزرگی کشف نکرده باشند اما کاشفین بزرگی را به دنیا آوردند. اما آیا مهریه صرفا یک دین مالی یا تعهد یا ترکیبی از آن دو است؟ و یا بر اساس ارزش‌ها تعیین می‌شود؟

معمولا افرادی که در نقاط مختلف یک کشور یا شهر زندگی می‌کنند، مهریه متفاوت‌تری از فردی دارند که در نقطه دیگری زندگی می‌کند.لذا باید بر اساس کلیات عرف و ارزش های حاکم در کشور ، تصمیمی شایسته اتخاذ شود.


بیشتر بخوانید


کوروش شفیعی وکیل پایه یک دادگستری در گفت و گو با باشگاه خبرنگاران جوان در رابطه با موضوع مهریه به عنوان یکی از حقوق زن اظهار کرد: نهاد مهریه از مختصات نظام حقوقی اسلام است و در سایر سیستم های حقوقی، مانند ندارد و در عقد نکاح مرد مکلف است تا مالی را به زن تملیک کرده یا آن را مثابه یک تعهد مالی بر عهده گیرد و این تعهد مالی مانند سایر دیون، می تواند از جانب شخص ثالثی تضمین شود.

وی با اشاره به تبعیض در اجرای نحوه مطالبه مهریه بیان کرد: مطابق بندهای 9 و 14 از اصل سوم قانون اساسی و نیز اصول 14 و 20 قانون اساسی آحاد مردم در برابر قانون مساوی هستند و تبعیض در قانون پذیرفته نیست و با این اصول درباره طرح مجلس در مورد صدور حکم جلب برای مهریه کمتر از 5 سکه و نیز عدم صدور حکم جلب برای بیشتر از آن ، دقیقا این مسئله یک نوع تبعیض در اجرای قانون و تبعیض در مخاطبین و در واقع مدیونین آن است.

این وکیل پایه یک دادگستری تصریح کرد: در تقسیط مهریه و یا در کلیت مهریه با این وضع ، حکم جلب مشمول افرادی خواهد بود که در قاعده هرم اقتصادی کشور قرار دارند یعنی ضعیف‌ترین افراد، اما کسی که از وضع مالی خوب و یا متوسط برخوردار باشد، عموما دادگاه بیش از 5، 10 و یا 15 سکه به عنوان پیش پرداخت تعیین خواهد کرد. آیا چنین فردی که از تمکن مالی بهتری برخوردار است در فرض عدم پرداخت پیش پرداخت، نباید مشمول حکم جلب باشد؟ بنابراین باز در شکاف طبقاتی اجتماعی، اقدامی دیگر برای ایجاد فاصله بین این دو قشر شده است.

وی گفت: چنانچه مهریه زوجه کمتر از 5 عدد سکه بهار آزادی باشد یا به هر حال افرادی فاقد درآمد آنچنانی باشند و یا کسانی که طبق اعتقادات مذهبی یا اجتماعی این تعداد را پذیرفته‌‎اند اما بیش از 95 درصد جامعه فاقد این خصیصه هستند،بنابراین عمده جمعیت متاهل کشور، مهریه‌های کلانی دارند، اما اینکه مهریه چه تقسیط شود و چه با رضایت طرفین تعیین شده باشد و کمتر از 5 عدد سکه باشد دارای حکم جلب بوده و بیشتر از آن فاقد جلب است، این در واقع نوعی تبعیض است و در قانون پذیرفته نیست.

مهریه

در ادامه، علی رفیعی وکیل پایه یک دادگستری با طرح یک سوال اظهار کرد: آیا مهریه صرفا یک دین مالی است یا تعهد مالی؟ که بنده اعتقاد دارم مهریه یک دین مطلق نیست بلکه آمیخته ای از دین و تعهد است و همانطوری که می دانید یکی از شرایط عقد ، مقدور بودن آن در زمان وقوع عقد است و فردی که کارگر و یا دانشجو است و حتی از تامین هزینه ای جاری زندگی بر نمی آید چگونه خود را مدیون یا متعهد به پرداخت مهریه کلان می کند. بنابراین، زوجه‌ای که می‌داند زوج وی به هیچ وجه امکان و توانایی پرداخت آن تعداد از آن سکه ها را ندارد، با توجه به اصل مسئولیت مدنی مشمول قاعده اقدام می شود.

وی بیان کرد: اگر کسی قراردادی را منعقد کند که نتواند آن را اجرا کند و می‌داند که بازداشت می‌شود، وضعیت شخصی و فکری وی چه خواهد بود؟ راه حل دیگری که می‌توانیم پیدا کنیم این است که با توجه به اصل صحت قراردادها و بنا به تعاریفی که اساتید و نویسندگان مختلف در کتاب‌های خود داشته‌اند، تا جایی که ممکن است قراردادها به قوت خود باقی بمانند، لذا باید اینگونه تفسیر کرد که اگر طرفین قراردادی را امضا کردند، نکاحی را منعقد و مهریه‌ای را توافق کردند که خارج از توانایی زوج است، اصل را بر این گذاشته‌اند که در آینده امکان پرداخت آن وجود داشته باشد به عبارتی این امکان پرداخت در آینده همان مفهوم عندالاستطاعه را خواهد داشت، نه عندالمطالبه.

رفیعی گفت: مطالبه چیزی که در زمان وقوع عقد، غیر مقدور بودن آن محرز است، موجبات و سبب بطلان عقد بوده بنابراین برای اینکه عقد را محمول بر صحه بدانیم، باید به این نکته توجه کنیم که مراد طرفین و عرف، عندالاستطاعه بودن در پرداخت مهریه است.بنابراین در مجموع، به نظر می رسد این طرح نمایندگان محترم مجلس نوعی تبعیض در اجرای قانون و مخالف روح قانون است و دینی که توانایی پرداخت آن در حال وجود ندارد، باید به نحوی تقسیم شود که هم مدیون توان پرداخت آن را داشته باشد و هم طلبکار اعتباری بتواند از آن استفاده کند و با تصویب این طرح قطعاً نسبت به مدیونین تبعیض ناروا خواهد بود.

مهریه

در ادامه گفت و گو، مرتضی نکونام وکیل پایه یک دادگستری با اشاره به راهکاری در ضمانت اجرای مطالبه مهریه اظهار کرد:در این مورد قانون‌گذار باید تکلیف خود را معلوم کند و اینجا باید با یک استدلال و منطقی مواجه باشیم که چرا کمتر از 5 عدد حکم جلب دارد و بیش از آن ندارد؟ هر چند نگارندگان در مورد مهریه اصولا به حکم جلب اعتقادی ندارند، به عبارتی اگر در فرضی که دادگاه تشخیص داده باشد که در اجرای حکم مهریه ای که تقسیط شده است پیش پرداخت آن کمتر از 5 عدد سکه بهار آزادی باشد، چنانچه مدیون نتواند آن را بپردازد ، صدور حکم جلب با چه منطقی مواجه است؟

وی ادامه داد: راهکار باید چیز دیگری باشد.اگر طبق قوانین و عرف ما دیه یک فرد به مقداری معلوم تعیین شده و یا مهرالمثل وی معلوم هست، بنابراین قانونگذار باید تکلیفی را مشخص کند که تا اندازه مشخصی از مهریه برای همه به عنوان یک معیار واحد پذیرفته شده است و تا آن اندازه باید راهکار اجرایی وجود داشته باشد و بیش از آن باید بر اساس توافق یا تعهد و یا با معرفی اموال باشد.


بیشتر بخوانید


انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۳۱
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ای بابا
۱۱:۵۵ ۲۶ بهمن ۱۳۹۹
تو این مملکت کدوم قانونش درسته و حسابی هست که قانون مهریه اش باشه
Iran (Islamic Republic of)
عمار
۰۷:۲۳ ۲۵ بهمن ۱۳۹۹
احسنت قانون بسیار خوبیست هر چی مهریه ها کمتر و سبک تر ازدواجها بیشتر سر می گیرد و طولانی تر و عاشقانه تر و ماندگارتر خواهند بود انشاءالله و سقف مهریه پنج عدد سکه برای مهریه عندالمطالبه برای عوام الناس مستضعفین بسیار عالیست ولی حالا یه ثروتمندی دلش می خواد چندین میلیارد مهریه بده عندالمطالبه خوب بدهد ولی اگر اون ثروتمنده دارنده مهریه سنگین را قبول کند بعد نخواهد بدهد بخواهد زرنگی کند قانون باید از توی حلقومش بکشه بیرون و بریزتش به حساب اون زن گولخورده بیچاره حالا چه طلاق گرفته باشن یا طلاق نگرفته باشند زنه حق اصولی و دینیشو می خواهد اگر فردی داشته باشد و ندهد باید به زور قانون ازش بگیرند و به زن بدهند ولی واقعا اگر تحقیق کردیت که یه فردی راست حسینی مالیه ندارد فقیره بیچاره درماندست بینوا شده درمانده شده دلشم می خواهد مهریه زنشو بده ولی واقعا ندارد که بدهد ندارد که پرداخت کند همان پنج سکه را اونم بصورت اقساطی طولانی مدت براش حکم کنید تا خورد خورد به زنش پرداخت کند بیچاره بینوا یا ترتیبی براش بدهید که زن آن مرد بینوا برود از بانک یک جا اون پنج سکه را بگیرد اقساط بانیشو بدون سود بانکی با اقساط طولانی مدت اون مرد بینوا بتونه خورد خورد به بانک پرداختش کنه .
والسلام و صلوات التماس دعا و التماس تفکر .
Germany
ناشناس
۰۰:۳۲ ۲۵ بهمن ۱۳۹۹
کاملا مشخصه که علت ناراحتی تون چیه؟ میترسید بساط کاسبی زنان جمع بشه
Iran (Islamic Republic of)
محمد جواد
۰۰:۳۰ ۲۵ بهمن ۱۳۹۹
شما گه اینقدر از مساوی بودن زن و مرد نسبت به قانون میگید بفرمایید چرا اصلا عدم انجام تعهد به هر مقداری توسط مرد باید زندان داشته باشه ولی عدم تعهد زن مثل نشوز زندان که نداره هیچ برخرود قانونی هم باهاش نمیشه؟ چرا تو اون مورد نمیگند خود زنه قبول کرده و میخ است قبول نکنه پس حالا باید به هر شکلی شده تمکین کنه
Iran (Islamic Republic of)
حجت
۲۲:۵۶ ۲۴ بهمن ۱۳۹۹
بنده به نمایندگی از آقایان میگم ببرن زندان، اما نه داماد بدبختو، اونی که سکه سیصد تومنیو کرد دوازده میلیون ببرن بندازن هلفدونی.
اون بنده خدایی که نود ازدواج کرد پشت دستشو بو کرده بود که این دولت تحقیر سکه رو چهل برابر قراره بکنه.قبل ترش که بمونه
Iran (Islamic Republic of)
امین
۱۸:۴۹ ۲۴ بهمن ۱۳۹۹
چراباید به زن خیانت کار یا دختری که هنوز تمکین نکرده مهریه تعلق بگیره در هیچ کجای دنیا مردرا به خاطر ازدواج داروندارشو نمیگیرن و زندانیش نمیکنن این قوانین مهریه که ضد تعالیم اسلام است باید عوض شود,مهریه مردرا از داشتن حداقل های قانون شهروندی هم محروم میکنه حتی ننیتونه یک حساب بانکی داشته باشه,قانون مهریه اصلاح باید گردد
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۸:۲۶ ۲۴ بهمن ۱۳۹۹
در کدوم کشور دنیا چنین داستانی هست؟ یعنی ازدواج اینقدر دشوار هست؟؟ پیشنهاد من به مردهای ایرانی هست که با زن ایرانی ازدواج نکنند برن با زن خارجی ازدواج کنند که چنین حکایاتی نداشته باشه،به هر حال در فرهنگ سایر کشورهای اسلامی از این خبرها نیست، زن ایرانی تمام حقوق زن غربی و امتیازات شرعی رو یکجا میخواد در حالیکه پسر فلک زده ایرانی با حقوق ماهی سه میلیون تومان دقیقا باید چیکار کنه؟ آرزوهای محال یه دختر رو برآورده کنه که کافیه همون دختر حق حبسش رو اعمال کنه به هر حال الله اعلم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۵۵ ۲۴ بهمن ۱۳۹۹
من با این که هم علاقه شدید به ازدواج و خانواده دارم ولی مغزم خراب نیست بیام با مهریه زیاد ازدواج کنم که یه سره زنم سرم زور باشه.و ترس مهریه رو داشتهباشم.
بنشینمو صبر پیشه گیرم‌
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۲۲ ۲۴ بهمن ۱۳۹۹
ازین مجلس دنا سوار واکسن زده سیلی زن خط ویژه با رای حداقلی و ارای غیر شفاف توقع دیگه داشتین؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۲۰ ۲۴ بهمن ۱۳۹۹
زن و مرد مگه از نظر اسلام یکسان نیستن؟
پس زنها هم باید مدرسه برن دانشگاه برن سر کار برن
نصف خرج خونه با زن باشه
نصف کارای خونه با زن باشه
نصف پول‌خرید خونه یا اجاره خونه با زن باشه
همه چی نصف نصف

اگه این‌تعادل به هم خورد دیگه گزینشی‌برخورد نکنین هرچی به نفعتون بود رو بردارین
به ازای هر کاری که‌وظیفشه‌انجام نمیده یه حق ازش‌کم‌میشه
زندگی اجتماعی همینه
تعادل حقوق و وظایف
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۲۷ ۲۴ بهمن ۱۳۹۹
مهریه باید حداکثر به اندازه دیه تعین بشه.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۱۰ ۲۴ بهمن ۱۳۹۹
جمع کنید داستان مهریه مگه در کشورهای دیگه دونفر که ازدواج می کنن مهریه دارند. حتی یک سکه ام نبایر زندانی داشته باشه. بزرگ ش..
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۵۹ ۲۴ بهمن ۱۳۹۹
بیچاره اون زنی که حق شرعیشم باید به زور وزندان ازاین مردهابگیره.قانون اصلا طرف زن هانیست یه زن بعدازطلاق نه جزخانواده خودش ن همسرش آواره میشه اگه همین مهریه ام نداشته باشه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۵۲ ۲۴ بهمن ۱۳۹۹
حالا به هیچ چیز دین توجه نمیکنبم مهریه رو از دین میدنیم.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۸:۴۸ ۲۴ بهمن ۱۳۹۹
عجب کی گفتی دارایی کسیکه یه عمر زحمت کشیده یکشبه برسه به زن متاسفانه مهریه زنان ایرانی رو خیلی پرتوقع کرده
در مورد قانون هم بگم اتفاقا قانون طرف مردها نیست من خودم دادگاه رفتم تنها ابزار مرد حق طلاقه بعد اون هیچ حقی نداره و زن براحتی میتونه مرد رو زمین بزنه
جالبه خانوم سابق من ادعا کرد طرف سه سال به من نفقه نداده همین حرف دروغ خانوم برای قضات سنده و مرد باید خلاف اینو ثابت کنه یعنی برای هر هزینه ای که برای خانوم کرده سند داشته باشه وگرنه محکوم میشهمن برای سال 96.97.98 ده میلیون محکوم شدم و نفقه دادم درحالیکه چهار برابر این مبلغ هزینه کرده بودم هزینه رفت و امد پوشاک خوراک مسافرت پول های دستی که همه اینا برای اثبات نیاز به سند داره که من نداشتم فقط رسید سه میلیون که کارت به کارت کرده بودم تونستم از بانک بگیرم حالا قضاوت کنید قانون طرف کیه
Iran (Islamic Republic of)
ایرانی
۱۰:۲۶ ۲۴ بهمن ۱۳۹۹
به دنیا کارندارم. کجای دنیای اسلام مرد روبابت مهریه زندانی میکنن. حالا هی فلسفه بچین
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۵۷ ۲۴ بهمن ۱۳۹۹
همونجایی که مرد بایدمهریه زن روبپردازه ونمیده .اول ازدواج چراقبول میکنه که بعدش بره زندان؟؟؟؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۸:۲۱ ۲۴ بهمن ۱۳۹۹
دقیقا داستان همینجاست که خانواده دختر میان اعتماد رو جلب می کنند و بعد مرد میشه برده و نوکر ابدی اونها دختری که دیروز پول درست کردن دندونش رو نداشته میشه میلیاردر، ظاهرا براتون سو تفاهم شده که واقعا مهریه چنین رقمی هست، دختری که دویست سکه مهریه اش هست در بسیاری موارد در بازار اون شهر دویست سکه طلا پیدا نمیشه.... به هر حال لقمه چرب و نرمی بود که از سادگی مردها و اعتماد بیجا باعث میلیاردر شدنتون شده حق دارید جلز ولز کنید
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۰:۰۵ ۲۴ بهمن ۱۳۹۹
چون اول ازدواج فکر میکنه داره یه "همسر" میگیره که قراره باهاش زندگی رو بسازه
نمیدونه یه کلاش تاجر رو گرفته که پوستش و میکنه و تمام سرمایه و اینده اش رو ازش میگیره مثل یک شیطان زشت بی صفت!
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۸:۰۹ ۲۴ بهمن ۱۳۹۹
س.به نظرمن مهریه یک زن نباید بیشتر از دیه اون باشه امروزه هر کی به هر دلیل بخواد زنش رو طلاق بده باید دیه یه دسته جمعی بده ایا قانون چطور چنین چیزی رو میپزیره کسی در قدیم مهریه نمیداد مثلا فقط حالت فرمالیته داشت ولی الان باب شده برای باج گیری زنان.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۷:۵۳ ۲۴ بهمن ۱۳۹۹
اشتباه اصلی این هست که دارایی شخص موقع ازدواج مبنا قرار نمیگیرد و مهریه همان موقع عقد پرداخت نمیشود. دیگر این که جهیزیه را خانواده دختر می دهد که من ندیدم حدیث ی گفته باشه این کار درست هست . اکثر موارد هم مبنا چشم و هم چشمی میباشد.
خودم با ۳۲ سال سن گفتم تا حد ... توان مالی دارم اصلا بهم زن ندادند و گفتند فلان خواهر ایشان مهریه .... گرفته.
Iran (Islamic Republic of)
hosseini
۰۷:۱۶ ۲۴ بهمن ۱۳۹۹
این شخصی که این مطلب را نوشته احتمالا خودش تاحالا خواستگاری که خانواده دختر براش مهریه تعیین کنند. در قانون باید مشکلات فرهنگی هم دیده بشهو راهکارهای بازدارنده برای مهریه های بالا ایجاد شود
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۶:۰۹ ۲۴ بهمن ۱۳۹۹
جوان‌بدبخت
Iran (Islamic Republic of)
علیرضا
۰۵:۴۶ ۲۴ بهمن ۱۳۹۹
من می خوام برای همیشه مجرد بمونم.
حوصله ی این هارو هم ندارم.
Iran (Islamic Republic of)
فرزاد
۰۲:۱۰ ۲۴ بهمن ۱۳۹۹
کدوم کشور اسلامی برای پرداخت مهریه و ازدواج مرد رو زندانی میکنن که شما دارید بحث میکنید که تا چند تا زندان داره قانونی بزارید که همون لحظه امکان پرداخت به اندازه وسع مالی مرد باشه تا در آینده به مشکل نخورن
به خدا هیچ جای دنیا برای ازدواج کسی رو زندان نمیبرن حق طلاق برای زن هم باشه باز بهتر از اینه که مرد بیفته زندان
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۰:۰۷ ۲۴ بهمن ۱۳۹۹
دیه زن نصف مرد بود که کردن برابر
زن بدون اجازه شوهر حق هیچ کاری نداشت که الان همه کارن!
نصف زندگی مرد بعد از ازدواج رو که صاحب میشه
برای زن دوم به بعد هم که اجازه زن رو ملاک قرار دادند و قانون کردند بر خلاف شریعت و دین و اسلام!
و....
بازم بگم؟ دنیا مال زناست . دور دور اونهاست و البته اونها هم زندگی رقت باری رو خواهند داشت حالا هرچقدر بخوان بدزدن و بچاپن مردارو!
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۲:۰۳ ۲۴ بهمن ۱۳۹۹
مهریه حقی است که اسلام به زن داده است. مگر سایر قوانین که بعضا به ضرر خانم هاست را اصلاح میکنید که این را کنید؟
Iran (Islamic Republic of)
الهه
۲۲:۵۸ ۲۴ بهمن ۱۳۹۹
درسته
Iran (Islamic Republic of)
شهرام
۰۱:۱۰ ۲۴ بهمن ۱۳۹۹
اگر قاعل به اسلامی بودن مهریه هستید که اینطور نیست نباید بیشتر از مهر السنه باشه اونی که پیامبر اسلام تعیین کرده این قانون مهریه یکی از عوامل ازدواج نکردن جوانانه وخیلی معضلات دیگه ای هم داره من نمی گم کلا حذف بشه ولی باید اصلاح و شرعی بشه
Iran (Islamic Republic of)
محمد
۰۱:۰۳ ۲۴ بهمن ۱۳۹۹
خیلی تابلو هست که دردتان تبعیض نیست بلکه دردتان این است تا این قانون را هوا کنید تا مهریه های بیشتر از 5 سکه هم زندانی داشته باشند
Iran (Islamic Republic of)
sina
۰۰:۵۵ ۲۴ بهمن ۱۳۹۹
بجای اینکارا کلمه ی عندالمطالبه رو بصورت کلی حذف کنن و بجاش عندالاستطاعه بذارن، همه ی مشکلات حل میشه و اینهمه مشکل جدید هم بوجود نمیاد