به گزارش خبرنگار حوزه محیط زیست گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان، این روزها خبرها و عکس های تلخی از قطع شدن هزاران درخت بلوط هزار ساله برای تعریض جاده و احداث تونل در منطقه دنا منتشر می شود، منطقه ای که به عنوان یکی از مهم ترین رویشگاه های زاگرسی و زیستگاه های حیات وحش در کل ایران است.
متاسفانه این اخبار تلخ این روزها دل دوستداران محیط زیست را به درد آورده است، دنا منطقه ای باشکوه و پر عظمتی که روزگاری زیستگاه گونه های با ارزش بوده ، حالا در معرض نابودی است بدون آنکه کسی به آن توجه داشته باشد.
علی نادری کارشناس محیط زیست در گفتوگو با باشگاه خبرنگاران جوان، درباره این اتفاق در منطقه دنا اظهار کرد: متاسفانه قرار است به بهانه از بین رفتن نزدیک به ۵ هزار درخت بلوط آن هم فقط در گام اول، فضای گردشگری ایجاد کنند تا گردشگران بیشتری به سمت دنا روانه شوند و منبع کسب درآمدی باشد.
او در ادامه بیان کرد: این روزها منابع طبیعی و محیط زیست هیچ اهمیتی برای بشر ندارد، همه ما میدانیم وقتی گردشگر وارد منطقه حفاظت شده شود، به دنبال آن تخریب، آتش سوزی، تغییر کاربری جنگل خواهد آمد و همین موضوع سبب میشود که با ورود انسان تعداد زیادی از حیوانات حیات وحش با ارزش این منطقه همچون پلنگها منطقه را ترک کنند.
این کارشناس محیط زیست با اشاره به اینکه انسان تخریب گر زیستگاههای طبیعی گیاهان و حیات وحش است، گفت: شهری که این فاجعه در آن رخ داده است سی سخت نام دارد که جمعیت آن کمتر از ده هزار نفر است، بنابراین این جمعیت اندک نیازی به تعرض جاده و احداث تونل نداشته اند و میتوان گفت هدف اصلی این ماجرا توسعه گردشگری این متطقه است.
نادری تشریح کرد: پیمانکار جاده یاسوج وعده کاشت نهالهای بلوط را بجای درختهای هزارساله میدهد، وعدهای که مزاحی بیش نیست. چرا که رشد درختهای بلوط بسیار کند و عمرشان طولانی است.
بیشتر بخوانید: عزای عمومی برای بلوط ایرانی
در پی این اقدام تعداد زیادی از اهالی این منطقه و مسئولان شهری اعتراضات خود را اعلام کردند. عبدالحمید پناهی فرماندار منطقه دنا در سخنرانی پیش از خطبه نماز جمعه سی سخت گفته بود: متاسفانه با کارشکنیهای محیط زیست به خاطر مشکلات زیست محیطی فعلاً فعالیت احداث دو دهانه تونل متوقف شده است که مردم شهر سی سخت از استاندار و دیگر مسئولین خواهان حل این مشکل و شروع به کار این پروژه هستند چرا که با احداث این مسیر که در سال حدود یک میلیون نفر گردشگر از آن عبور و مرور میکنند حل خواهد شد.
جالب است بدانید که درختان بلوط ریه ایران محسوب میشوند که حدود ۲ هزار سال عمر میکنند، هرکدام از این درختها حداقل پنج تن وزن دارد و مانع پخش شدن کربن در محیط زیست میشود و حالا اتفاقی که در دنا در حال رخ دادن است برخلاف قوانین و سیاستهای زیست محیطی است.
تاکنون ۵۵۳ ذخیرگاه زیستکره در ۱۰۷ کشور جهان به ثبت رسیدهاست. ذخیرهگاه زیستکره دنا در استان کهگیلویه و بویراحمد و ذخیرهگاه زیستکره تنگ صیاد در استان چهارمحال و بختیاری تنها ذخیرهگاههای ایران هستند که در یونسکو به ثبت رسیدهاند.
بیشتر بخوانید: جنگلها میسوزد، دل مسئولان نه!/ کابوس تکراری آتش سوزی بیشه ها در تابستان
گفتنی است که هر ساله حدود ۱۷ هزار هکتار جنگل در آتش میسوزند و علاوه بر آتش سوزی بخش زیادی از جنگلها و منابع طبیعی کشور توسط تصرفات انسان از بین میرود، علی ظفری کارشناس محیط زیست در گفت و گو با باشگاه خبرنگاران جوان، درباره آتش سوزی جنگلها اظهار کرد: در سال جاری تعداد زیادی از درختان جنگلهای ما طعمه آتش شدند و خسارات غیر قابل جبرانی بر طبیعت و محیط زیست ما وارد شد که نتیجه آن در نسلهای بعدی مشخص خواهد شد.
ظفری با اشاره به اینکه در تیرماه سال ۹۸، ۱۰۰ هکتار از جنگلهای استان لرستان در آتش سوخت، افزود: جبران پوشش گیاهی در هر منطقهای که در آن آتش سوزی اتفاق میفتد، زمان زیادی میبرد که باید سازمان محیط زیست با همراهی ساکنان بومی و محلی هر منطقه آن را بازسازی کند.
این کارشناس محیط زیست با بیان اینکه علت ۹۵ درصد آتش سوزی جنگلها، عامل انسانی است، گفت: هر سال آتش سوزیها در فصول تابستان و پاییز شدت میگیرد، اما آمار آتش سوزی جنگلها در چند سال اخیر از حالت طبیعی خودش خارج شده است.
نابودی جنگلها و زیستگاههای طبیعی توسط انسانها موضوع دیرینهای است که تا به امروز هیچ مسئولی از جمله سازمان محیط زیست به آن توجه نکرده است، جالب است بدانید علاوه بر منطقه دنا در استان کهگیلویه و بویراحمد چند جادهی ارتباطی دیگر هم در ساخت است که از دل جنگلهای بلوط گذر میکند.
بیشتر بخوانید: سوختن یک درخت هم در طبیعت مصیبت است
برای مثال کشور دانمارک از لحاظ وسعت به اندازه استان مازندران ایران میباشد و از لحاظ آب و هوایی تا قبل از نابودی مازندران و رو به خشکی رفتند مشابه هم بودن انها لبنیات دنیا را تامین میکنند ولی مازندران منابع طبیعی را تبدیل به ویلا سازی میکنند